© Vincent Kessler Още по темата Вечерни новини: Властта започна

...
© Vincent Kessler Още по темата Вечерни новини: Властта започна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов отчете председателството пред ЕП, Меркел овладя политическата криза

© Vincent Kessler Още по тематиката
Вечерни вести: Властта стартира с раздаването на пътни поръчки, обединението на Меркел е под риск

И още: Превръща ли се Tesla в " същинска компания за коли ", кои ще са претендентите за шеф на здравната каса, първият нов метровлак Siemens е към този момент в София
2 юли 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов съобщи председателството с уточнението, че България му е по-мила; главоболията за Меркел продължават; Цацаров ще има нов заместител
1 юли 2018 Има дни, в които шегите, че българското председателство на Европейски Съюз няма да завърши до края на мандата на кабинета, звучат достоверно. Във вторник главните вести в България се въртяха към завършилото шестмесечно събитие. И до момента в който министър председателят гордо изброяваше достиженията на страната за интервала пред евродепутатите, президентът подлагаше на критика ръководещите, че са загърбили вътрешните проблеми.

Канцлерът Меркел пък може да си поема глътка въздух, откакто с партньорската баварска партия въпреки всичко доближиха до някакъв компромис за политиката към мигрантите - тематика, която заплаши стабилността освен на обединението в Германия, само че и на Евросъюза.

Продължават и футболните пристрастености, като след снощното представление сред белгия и Япония, по-късно през днешния ден Англия ще се изправи пред Колумбия.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

" Алфа Рисърч ": Премиерът и ГЕРБ усъвършенстват позициите си след председателтвото на Европейски Съюз

Положителна равносметка за доверието към премиера и усъвършенствани позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, демонстрира изследване на " Алфа Рисърч ". Партията на Борисов отичита 1.5% електорален растеж по отношение на март и остава първа политическа мощ с 24.5% пред Българска социалистическа партия с 20.1%. " Обединените патриоти " означават лек спад до 5% и съвсем се изравняват с Движение за права и свободи - 4.9%. Всичко останали са под чертата за паралмента, а отявлено огромен е делът на нежелаещите да гласоподават - една трета от всички.

За държавното управление обаче шестте месеца не са донесли отявлени изгоди. Критиците са намалели с 2%, само че утвърждението също е паднало с 1% главно поради вътрешни за страната проблеми като тези с бягствата на пандизчии и митингите на майки на деца с увреждания. Всъщност неприятните оценки за работата в браншове като опазване на здравето, обучение, правораздаване и сигурност изпъкват с висока сдържаност. А конюнктурните решения на ръководещите обезвреждат моментните напрежения единствено краткотрайно.

България оставя на Австрия постоянна основа след председателството и ще продължи да работи за участието си в европейски организации, включително Шенген и еврозоната. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Европарламента в резюме на шестте месеца, през които България оглавяваше Съвета на Европейски Съюз. Той показа резюмето си в полупразна зала и трябваше да направи и насилствена пауза, тъй като преводачите стачкуваха. Докато разговаряше с български евродепутати, преводачите от 24 публични езика стачкуваха против решение, което усилва от 7 на 8 часа времето им за престой в кабинките, а обедната отмора е свита до 45 минути. В същото време на конференция за края на председателствотот президентът Румен Радев подлага на критика остро държавното управление, което се било хвърлило напълно във външната политика и е загърбило " значими взривоопасни процеси " вътре в страната.

Фотограф: Vincent Kessler

Германия овладя рецесията в държавното управление поради мигрантите към този момент

Германската държавна рецесия най-малко към този момент беше овладяна. Ръководствата на Християндемократическия съюз (ХСС) на Меркел и сестринската ѝ партия от Бавария Християнсоциалния съюз (ХСС) оповестиха, че са постигнали компромис в разногласието им за миграционната политика. Двете страни се споразумяха по границата на Германия с Австрия да бъдат построени директни центрове, от които ще се прави връщането на бежанците в страните, където са регистрирани. Това ще се случва на основата на съглашения със съответните страни.

Конфликтът сред двете партии по отношение на политиката към мигрантите заплашваше стабилността на ръководството в страната. След като не ожа да реализира общоевропейска позиция по тематиката, канцлерът Меркел се наложи да загърби досегашните старания за промени на европейската миграционна политика и да угоди на Зеехофер, който се отхвърли да подава оставка. След тази мини рецесия в държавното управление Меркел за следващ път наподобява отслабена, само че и ХСС още преди срещата ясно съобщи, че не желае поради разногласието да смъкна кабинета. Компромисът наподобява преференциален на първо място на баварската партия, на която през октомври предстоят избори в провинцията.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Превозвачи на контрапротест в поддръжка на закона за автомобилна камара

Контрапротест против отдръпването на законопроекта за основаване на автомобилна камара оповестиха част от фирмите в автомобилния отрасъл за 4 юли, като се заканиха, че ще изкарат 3000 камиона в границите на тази акция. Проектът, импортиран от група депутати от ръководещите, бе разгласен за лобистки от част от компаниите в сектора и с цел да предотврати техния митинг, министър председателят Борисов разгласи, че е наредил отдръпването му. Другата част от сектора обаче се легитимира като поддръжници на новата камара и оповестиха на собствен ред митинг.

Основният противоречив миг са пълномощията на новата камара, която на процедура заменя страната в лицензирането и контрола на превозваческия бизнес. Според съперниците на камарата тя ще служи като средство за смазване на конкуренцията, до момента в който страната напълно абдикира от функционалностите си.

Прокурорът по делото КТБ Иван Гешев ще стане заместител на Цацаров

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще гласоподава за назначение на пети зам. - основен прокурор. Кандидатът е Иван Гешев, в този момент началник на профилираната прокуратура и главен прокурор по делото КТБ. Очакванията са, че гласуването в прокурорската гилдия ще е единомислеща поддръжка, както постоянно минават кадровите оферти на основния прокурор Цацаров.

Същото важи и за друга точка в дневния ред на утрешното съвещание – за назначение на Емил Петров, брат на някогашния началник на столичното разследване - Петьо Петров (Петьо Еврото) за зам.-ръководител на Софийската градска прокуратура.

Ще остане ли Каменаров отпред на Българска национална телевизия

Утре Софийският градски съд ще гледа като втора инстанция делото на генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, който получи условна присъда за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта. Изходът от делото ще предопредели какво ще стане в Българска национална телевизия.

По закон Каменаров не може да остане на поста, в случай че съдът удостовери присъда отнемане от независимост за съзнателно закононарушение, без значение че е условна. Би трябвало той да бъде отхвърлен и на негово място да бъде назначен и.д., до момента в който Съвет за електронни медии приготви нов конкурс. Възможно е обаче властта и медийният регулатор просто да подценен резултата от делото и Каменаров да остане отпред на Българска национална телевизия. Цената на това е взаимозависимост.

" Капитал " показва класацията " Капитал 100 " на най-големите компании в страната

За 12-а поредна година " Капитал " подрежда най-големите компании в България съгласно размера на приходите им. Тазгодишното издание на класацията " Капитал 100 " ще бъде показано на специфична гала в сряда вечерта. По традиция то ще отговори на въпросите каква е била миналата 2017 година за българските корпоративни колоси, кои 300 локални компании намират място измежду най-големите в страната, кои порастват, кои свиват активността си, какви са финансовите им резултати... Специалното издание е подарък за клиентите " Капитал PRO ", които ще го получат на 6 юли. Списанието ще може да бъде закупено онлайн и в комерсиалната мрежа.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Спасибо от Япония


Фотограф: Twitter/Priscilla Janssens, FIFA coordinator

Япония и нейните футболни ентусиасти изживяха тежка вечер след кошмарния поврат от 2:0 до 2:3 против Белгия. Въпреки това и тимът и последователите му още веднъж станаха за образец. Снимки на трибуните и съблекалнята в след мача бяха споделени хиляди пъти в обществените мрежи поради съвършено чистия тип, който японците оставиха след себе си. На едно от шкафчетата в съблекалнята даже е оставена записка с надпис на съветски " благодаря ".
Снимки на японските почитатели пък демонстрират по какъв начин даже облени в сълзи и очевидно разочаровани, ентусиасти почистват след себе си по трибуните на " Ростов сцена ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Ускоряването на растежа на българската стопанска система не е завършило, то ще доближи 4% през 2018, а през 2019 ще се забави нищожно до 3.9%, предвижда УниКредит Булбанк в разбор. Растежът е подтикван от растежа на приходите, увеличението на финансираното с заем ползване на семействата и съживяването на жилищното строителство, наред с усвояването на повече средства от Европейски Съюз.

Министерство на вътрешните работи ще купи камери и съоръжение за видеонаблюдение за осем от по-малките гранични пунктове - Брегово, Връшка чука, Стрезимировци, Олтоманци, Златарево, Станке Лисичково, Гюешево и Лесово. Ведомството е оповестило социална поръчка за над 3.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Технически неточности са повода за сбърканото класиране в гимназиите след 7 клас - системата не е утроила точките от изпит в две учебни заведения, а в друго не ги е удвоила. Класирането за София, което бе краткотрайно свалено от уеб страницата на министерството, ще бъде качено още веднъж по-късно през днешния ден, като по първични данни към 20 от над 8000 деца ще сменят учебните заведения, в които в началото са класирани.

Почти една трета от младите руснаци биха желали да емигрират, а болшинството избират Германия, следвана от Съединени американски щати и Испания съгласно изследване на най-голямата съветска държавна социологическа организация ВЦИОМ. Делът им е нараснал доста за последните няколко години, само че организацията не показва причина за нарастването.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Момчетата, блокирани в пещера в Тайланд, може да прекарат месеци в нея преди да съумеят да ги извадят

След девет дни търсене избавителния екип, в който взе участие армията в Тайланд, английски гмуркачи и доброволци са разкрили момчетата от футболния тим и треньора им в пещерата, където те бяха блокирани от наводняване. Те са живи, само че поради високите равнища на водата може да минат месеци, преди да могат да излязат, споделя BBC. Един вид съгласно спасителите е момчетата да се научат да се гмуркат. Другият да се доставят храни за интервал до 4 месеца - колкото е и дъждовният сезон, който може да продължи и през октомври.
Момчетата на възраст сред 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор влезнали в пещерата по-миналата събота следобяд след подготвителен мач и от този момент бяха в неопределеност. Никой не е умрял при случая, само че всички са доста гладни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР