© Велко Ангелов Като анонимна публикация във вестник на Пеевски.

...
© Велко Ангелов Като анонимна публикация във вестник на Пеевски.
Коментари Харесай

Какво разбрахме от първото интервю на бъдещия главен прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов Като анонимна обява във вестник на Пеевски. Това е най-краткото изложение на първото изявление на единствения претендент за основен прокурор - заместникът на Сотир Цацаров.

Във вторник, ден откакто номинацията му беше издигната от всички членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, Гешев даде половинчасово изявление пред Българска национална телевизия от кабинета си в Съдебната палата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобно на Сотир Цацаров и Гешев можеше да разчита на удобно отношение от интервюиращия го, който му разреши ясно да сложи разграничителните линии на бъдещия си мандат - неприятните са Христо Иванов, Иван Костов, Иво Прокопиев (съиздател на " Капитал " и " Дневник " ), а положителните - тези, които се борят с тях. Неведнъж бъдещият основен прокурор назова критиците си десни екстремисти и болшевики, прегръщайки лексиката и риториката на своя шеф и изданията на депутата Делян Пеевски.

Иван Гешев направи серия от политически мнения, които слагат под съществено подозрение неговата самостоятелност и безпристрастност.

С Пеевски съм се виждал един път, нямам доверие в разделянето на управляващите

В отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява изказванията, че зад кандидатурата му стоят депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, основният прокурор Сотир Цацаров и министър председателят Бойко Борисов, Гешев отговори: " Вижте, това са отново следващите болшевишки такива пропагандни клишета. Пеевски съм виждал един път в живота си, когато присъствах на снемане на пояснения по една кореспонденция преди 4-5 години. На всички е ясно, че той е български народен представител, т.е., част от законодателната власт. Като подобен комуникира с цялото Народно заседание, евентуално и с цялата изпълнителна власт. Аз не виждам спънки правосъдната власт да комуникира в границите на законовите си конституционни пълномощия намерено с който и да е представител на всяка една от другите управляващи. "

За поддръжката на Сотир Цацаров той също отхвърли, с претекст, че сегашният обвинител N1 се е подписал финален под номинацията му, а също така е бил несъмнено " най-успешния основен прокурор досега ".

По забавна беше позицията му за Бойко Борисов, в която на процедура не отхвърли, че стои зад кандидатурата му: " не споделям визията на да ги назовем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени (чл. 8 от Конституцията на Република България гласи: " държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и правосъдна ", бел. ред.) Принципът на разделяне на управляващите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимоотношението в границите на конституционните пълномощия сред обособените управляващи. И по този начин действа всяка естествена страна. "

Иван Гешев отхвърли рецензиите, че се задава процедура за избор на основен прокурор с един претендент с думите: " Вижте, това дали има един или повече претенденти не изключва по никакъв метод дали ще има съревнование. Доколкото виждам и госпожа Кьовеши е единствен претендент – никой не е споделил, че няма да има съревнование. " В интерес на истината Лаура Кьовеши не беше единственият претендент за европейски основен прокурор, защото за поста се състезаваха трима, а най-после остана единствено тя.

Хакнатите сървъри на Национална агенция за приходите: интензивно мероприятие

По време на изявлението Иван Гешев напоително разяснява следствието за хакването на сървърите на Национална агенция за приходите, като разви тайната доктрина, че то съставлява интензивно мероприятие против страната.

Накратко - Гешев акцентира, че новата линия на следствието е, че обвиненият Кристиан Бойков е реализатор, а компанията, в която е работил се занимавала с киберрекет, като изнудвала компании, с цел да станат нейни клиенти. Над фирmата обаче стои и същинският уредник на мероприятието: " Само погледнете по какъв начин забавно съответства всичко с политическата реакция примерно на " Да, България " – в границите на дни беше поискана оставката не на шефа на Национална агенция за приходите, а на министър Горанов. Дните в политическия живот съставляват милисекунди всъщност. "

И още: " Безспорно е, че тази офанзива съответства с интензивно преекспониране на случая в избран кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги назовават " протестърски медии ", с интензивно наличие по малките екрани примерно на Атанас Атанасов, който е началник на Националната работа за сигурност по време на господин Костов, министър-председателя Костов ".

За да илюстрира изказванията си Иван Гешев, че става дума за " интензивно мероприятие " и " кибертероризъм ", той даде " единствено един от аспектите ", а точно: ‘търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на Национална агенция за приходите, на депутата Делян Пеевски и на основния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – споделя се " Търсене Бивол ". "

Общото сред тримата (Борисов, Пеевски и Емил Радев) е, че имуществото им е обществено по закон, защото заемат висши държавни постове. Действително, проникването в масивите на Национална агенция за приходите е закононарушение, само че там не би следвало да има информация, която да е друга от заявената от тях пред Сметната палата и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). От думите на Гешев не стана ясно за какво тъкмо търсенето на информация за Борисов и Пеевски е проблем, а не обстоятелството, че измежду изтеклите файлове е и този от директория " Яне Янев’, в който се съдържат данни за политици, магистрасти и публицисти, събирани от неизвестен чиновник на Национална агенция за приходите.

След изявлението на Иван Гешев от пресцентъра на прокуратурата изпратиха прессъобщение, от което стана ясно, че с изключение на за премиера, депутата от Движение за права и свободи и евродепутата Емил Радев " е осъществено търсене с единните цивилен номера на други две лица, както и за адвокатска адвокатска фирма " Авиора консулт ". Става дума за адвокатската фирма на юрист Александър Ангелов, която обслужва депутата Делян Пеевски, а съгласно документи от интернационалното следствие Panama Papers е краен притежател на офшорката Viafot Limited, която участваше в борбата за оръжейния цех Дунарит.

" Демократична Бълария " излезе с позиция след изявлението на претендента за основен прокурор: "
В своята целокупност, изявлението на господин Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска специалност, да не приказваме за управителна роля в прокуратурата. Пред камерите, той брутално потъпка съществени условия за безпристрастност, възпиране от политическа тирада, придържане само към обстоятелствата, открити по планувания от закона ред. От своя кабинет в правосъдната палата, в качеството си на претендент за основен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на ръководещите в лицето на Борисов и Пеевски), насочи закани и подмятания за бъдещи процесуални дейности, които явно бяха в подтекста на негова персонална борба с съответни политически лица и медийни фигури и съставляват явно желание за корист с власт. Без доказателства и отвън процеса, господин Гешев направи изказвания и подмятания за съставомерно държание на редица лица и организации, с което безусловно прегази условията за безпристрастност, на които наложително предстои в качеството си на държавен обвинител. " От коалцията желаеха оставката на Гешев " заради очевидната си неприспособимост. Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което явно мощно го влече. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР