© Велко Ангелов Ако беше пуснато обжалването навреме, ние щяхме

...
© Велко Ангелов Ако беше пуснато обжалването навреме, ние щяхме
Коментари Харесай

Скандалът с Ларгото - саботаж, немарливост или...?

© Велко Ангелов " Ако беше пуснато обжалването в точния момент, ние щяхме да загубим още пари за такси ". Така министърът на културата Боил Банов се опита да показа в ефира на " Нова телевизия " позитивната страна на абсурда към изпуснатия от страната период за обжалване на делото за обезщетение от изпълнителя на градежа на втория и третия стадий на ремонта на Ларгото.

Обяснението на Банов, че изпускайки периода за обжалване страната е икономисала още разноски, може и да звучи неуместно, само че в реалност не е надалеч от истината. Изпускането на периода за жалбата сигурно не показва министерството в добра светлина, само че просто поставя завършек на една предупреден неуспех. Заведеното през 2017 година дело е изнапред обречено - Министерството на културата единствено се е лишило от опция да съди изпълнителя, тъй като на 23 декември 2015 година комисия приема така наречен стадий на обекта " без забележки. " Именно това е и главният мотив в решенията на съда, който на две инстанции отхвърля претенциите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди две седмици " Капитал " разкри, че през април Министерството на културата и изпуснало периода да подаде тъжба против решението на Софийския апелативен съд, с което и на втора инстанция беше отритнат желае против компаниите в Консорциум " Антична Сердика " на стойност от 753 хиляди лева В последна сметка страната ще би трябвало да заплати 73 хиляди лева разходи по делото на компаниите в консорциума. " Капитал " научи, че по същия метод се е развило и друго дело, което министерството е завело против изпълнителя, само че този път във Варна. Тъй като юристите не са изпълнили напътствията на съда, делото е било прекъснато.

След обявата ръководителя на правния отдел на министерството Татяна Цветанова подава оставка, а министърът привиква дисциплинарния съвет, чийто констатации по проблема са били изпратени на прокуратурата. В рамките на инспекцията е станало ясно, че по отношение на осъществяването на Ларгото е било заведено още едно дело - против консорциума-изпълнител, само че в Окръжен съд - Варна. По него страната е желала наказателна клауза за неприятното осъществяване на строителните работи. През март съдът е върнал исковата молба с инструкции, които министерството не е изпълнило и делото е било прекъснато.

Казусът с Ларгото стана причина за политически боричкания. Както вътре в ГЕРБ - тази седмица Банов е привикан на блиц надзор в Народното събрание от ръководителя на отрасловата комисия и някогашен министър Вежди Рашидов, по този начин и от страна на Българска социалистическа партия.

В началото на годината Социалистите сезираха прокуратурата със запис от оперативка от 2016 година при Банов (тогава зам.-министър), на който той разисква разновидностите закъснението на градежа, установени при инспекция от Агенцията за финансова ревизия да бъдат " санирани ", посредством основаването на документи със задна дата (т.нар. актове 10 и 11 за прекъсване и стартиране на градежа, сред които времето за осъществяване не тече). Прокуратурата отхвърли да се занимава с проблема, защото оспори достоверността на диалозите, а участниците в тях (освен един човек) са отрекли сходна среща да е била провеждана.

Предисторията - бързо, самоуверено, непохватно

Процедурата по желание на реализатор е открита през юни 2014 година по времето на тогавашния министър на културата Петър Стоянович. По-голямата част от финансирането се обезпечава от Оперативна стратегия " Регионално развиване ". Крайният период за предложения е 4 август същата година, като документи подават пет консорциума. В края на юли държавното управление на Орешарски подава оставка и поръчката наподобява " замразена " по време на служебния кабинет. Когато Рашидов се връща в министерството срокът за отваряне на офертите е продължен до 9 декември.

В последна сметка печели консорциумът " Антична Сердика ", в който влизат компаниите " Пътстрой - Варна ", " Реставрация ", " Пътища и Мостове " и " Финанс груп 2013 ". Тяхната оферта е с най-висока цена, само че комисията им дава най-вече точки за техническите характерност и по този метод ги класира преди всичко.

Договорът е подписан през април 2015 година, а срокът за осъществяване е 200 дни от започване на строителните работи, т.е. през ноември. На 10 декември 2015 година е подписан анекс към контракта, с който Министерството прави съществени отстъпки към фирмата-изпълнител. Така срокът за осъществяване е продължен до 20 януари, само че в това време е контрактувано крайното заплащане по контракта (30%) да стане на 18 декември, а не както е било контрактувано авансово - " при показване на акт 16 и подписан финален отчет от строителния контрол ".

На идващия ден - 11 декември Министерството подписва още един контракт с " Антична Сердика ", чийто предмет е " нововъзниканли заради непредвидени условия спомагателни строителни действия ", а цената му е 2.2 млн. лева с Данък добавена стойност.

Това са първите индикации, че има проблем с осъществяването на обекта.

Въпреки това след 12 дни - на 23 декември е подписан акт 16 на така наречен трети стадий на обекта (откритата археология сред ЦУМ и бул, Мария Луиза), който е признат без възражения и забележки. След седмица от фирмата-изпълнител изпращат покана до Министерството на културата, с която показват подготвеност да предадат и втория стадий от градежа. Това се случва на 25 янури, когато е подписан акт за определяне годността за приемане на градежа (Акт 15) от 25.01.2016 година, с който обектът е признат от Министерството на културата " без забележки за дефекти " и е поискано привикване на Държавно-приемателна комисия, която да издаде позволение за прилагане на обекта.

Четири дни по-късно комисията излиза с друго умозаключение, като установи редица нередности по обекта (вижте карето). Какво установи страната пет дни след приключването на контракта

- не са инсталирани към 50 % от стъклата на куполното покритие, а на място са инсталирани плексигласови плоскости;

- не е изпълнена шпакловка и боядисване на облицовъчните аквапанели, с които са обшити стоманените пръстени от структурата на купола, наклонени колони и гредови детайли по окачения таван на археологическото равнище под пл. " Независимост " ;

- не са довършени окачени тавани в пространствата и в южната част на Ларгото;

- не е довършено остъкляване на асансьора, в това число и хидроизолация;

- не са довършени ел.инсталациите, включително осветителната апаратура и слаботокови съоръжения – пожароизвестяване и видеонаблюдение;

- не е инсталирана евакуационната врата с анти-паник ключалка за излаз към храм " Света Петка Самарджийска " ;

- на подземното равнище под бул. " Княгиня Мария Луиза " по тавана е инсталиран окачен таван от винилово платно, което няма условията на клас по реакция на огън, на подземно равнище под пл. " Независимост " не е инсталирано евакуационно осветяване и така нататък

Според Наредбата, която контролира въвеждането в употреба на градежи, при тези констатации единствения законов ход на комисията е бил да откаже издаването на акт 16.

Вместо това Държавната-приемателна комисия предлага да прекъсне работата си " заради обективната нужда от софтуерно време, в което Възложителят Министерство на културата да обезпечи привеждането на градежа в сходство с утвърдените планове, контракта за строителство и главните условия на градежите. "

Като правно съображение е посочен текстът в Наредбата, който позволява спиране единствено при " изключителни справедливи условия (лоши атмосферни условия, непреодолими сили и др.) ", каквото незавършването на градежа сигурно не е.

На 25 февруари 2016 година е публикуван нов акт 15, с който обектът е признат още веднъж.

През април 2016 година ръководещия орган на Оперативна стратегия " Регионално развиване " отхвърля да верифицира 660 хиляди лева По същото време Софийска градска прокуратура разпорежда на Агенцията за държавна финансова ревизия да извърши инспекция на поръчките, а институцията излиза с отчет, в който установи редица пропуски в процедурата по желание и осъществяването на контракта, все пак прокуратурата отхвърля да образува следствие.

Именно вследствие на този отчет Министерството на културата завежда делото против компаниите от консорциума.

Искът е отритнат две инстанции - Софийски градски и Софийски апелативен съд. Мотивите на двете инстанции са идентични - първо, няма по какъв начин да се търси наказателна клауза за цялостна веселба, тъй като така наречен трети стадий е бил признат преди крайния период (през декември), а също така страната е издала акт 15 без забележки на 25 януари.

Срокът за обжалването на решението на Софийския апелативен съд е бил до 12 март, само че юрисконсултът на министерството Зорница Христова подава жалбата на идващия ден - 13, заради което тя е върната, а делото - прекъснато.

По време на назначената от Боил Банов инспекция ще стане ясно, че Христова е получила жалбата по мейл от сътрудника и Костадин Пеевски (който работил по делото, само че бил в отпуск), който го бил получил от ръководителя на правната дирекция Татяна Цветанова на 12 март по обяд.

Проверяващите обаче откриват, че по подобен метод е било прекъснато още едно дело по проблема с Ларгото. То е било заведено при започване на годината във Варненския областен съд от Министерството на културата и е било по отношение на подписания анекс към контракта с " Антична Сердика ".

В началото на март съдът е разпоредил на министерството да посочи желае си, защото в него имало доста неясноти. Процесуалните представители са поискали удължение на периода, а съдът е дал още една седмица. Въпреки това министерството не е направило нищо и делото е било прекъснато.

Пред дисциплинарната комисия Зорница Христова е обяснила, че е помолила да не се занимава с делото, тъй като е било прекомерно комплицирано за нея. Тя също е поискала да напусне министерството. Същото е направил още напролет и най-дълго работилият по делата за " Антична Сердика " юрист - Костадин Пеевски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР