© Цветелина Белутова Първият фонд, който дава възможност да се

...
© Цветелина Белутова Първият фонд, който дава възможност да се
Коментари Харесай

Първият фонд за търговия "на късо" в България вече се търгува на борсата

© Цветелина Белутова Първият фонд, който дава опция да се играе против пазара, към този момент се търгува на фондовата борса в България. Така нареченият " пай " фонд е на ръководещото сдружение " Експат асет мениджмънт " и се споделя Expat Bulgaria Short SOFIX. Той следва противоположното придвижване на Sofix, което значи, че вложителите, които си закупят акции от него, ще печелят, когато главният показател пада.

Разбира се, нормално вложителите не желаят това, само че новият фонд е един тип отбрана против пазарни разтърсвания. В сряда имаше две покупко-продажби с негови дялове, като те по-скоро изглеждаха като тест - размерът им беше за към 30 лева Номиналната стойност на един дял от фонда е 1 лев, а маркет мейкър на емисията е капиталовият медиатор " Бенчмарк Финанс ". Максималният размер на отклонението в % сред котировките " купува " и " продава " е 5%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Expat Bulgaria Short SOFIX е основан с начален капитал 110 хиляди лева и влага активите си в 15-те акции от SOFIX, копирайки и теглата им в показателя. Книжата се вземат назаем за избран интервал от време против контрактувана със притежателите им рента. Веднага по-късно акциите се продават, а паричните приходи се прибавят към активите на фонда, с цел да може, когато пристигна моментът за връщане на заетите акции, фондът да има с какво да ги купи от пазара, с цел да ги съобщи назад на притежателите им. Фондът работи с рента от 1% за взетите на заем акции.

Теоретично, в случай че Expat Bulgaria Short съществуваше през предходната година, той трябваше да обезпечи рентабилност към 4.4% - или колкото беше загубата на Sofix през 2019 година

" Стартът на търговията с първия " пай " индексен фонд е знаково събитие за българския финансов пазар при започване на 2020 година освен тъй като това е първият фонд с противоположна капиталова тактика, само че и тъй като продуктовото многообразие е причина за усилване на капиталовия интерес към пазарите на БФБ ", сподели Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ, по време на формалната гала през днешния ден, представен в известие на борсата.

" Експат " сътвори и първия борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF, чиито дялове се търгуват към този момент четири години на Българската фондова борса, както и още няколко фонда върху районни показатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР