© Цветелина Белутова Дори приемането на по-меки условия за излизането

...
© Цветелина Белутова Дори приемането на по-меки условия за излизането
Коментари Харесай

Deloitte: Дори и при мек Brexit бизнесът ще се слбъска с предизвикателства

© Цветелина Белутова Дори приемането на по-меки условия за излизането на Англия от Европейски Съюз ще бъде съпроводено с голям брой промени и риск от блокиране на бизнес интервенции във всички страни членки. За това предизвестиха данъчни специалисти по време на конференцията " 4U: Брекзит, Митници и Данъци 2019 ", проведена от " Deloitte България ".

Макар че към момента не е ясно какво ще стане на 30 март – датата, на която Обединеното кралство ще се трансформира в " трета страна " за страните от съюза, бизнесът би трябвало да стартира да се приготвя за другите сюжети, всеки от които ще има резултат върху активността им, предизвестяват данъчните консултанти на " Deloitte България ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Бремето на техническите формалности

Дори в случай че Европейски Съюз и Англия се договорят за отдръпване на страната при по-меки условия, в най-хубавия случай комерсиалните взаимоотношения сред двете срани ще са сходни на тези, които Европейски Съюз има с Турция. Това значи, че компаниите, които търгуват с островната страна, въпреки всичко ще би трябвало да стартират да подават митнически заявления при импорт.

От Deloitte не изключват и сюжет, при който Brexit да настъпи при по-твърди условия. Освен подаването на митнически заявления вносители ще би трябвало да заплащат и мита в размер до 20-30% върху стоките. А митническите органи може да изискват обезпечения за евентуални или съществуващи митнически отговорности.

По наблюдаване на специалистите английското държавно управление е почнало да подхваща ограничения, с които се приготвя за възможен корав Брекзит. " Например предходната седмица финансовото министерство на Обединеното кралство одобри решение по какъв начин да разпознава европейски номера по Данък добавена стойност след 29 март. Taка след тази дата няма да има повече номера с кода GB на Англия ", означи Денница Димитрова от Deloitte. Според нея има риск в началото номерата да не се разпознават от ИТ системите на компаниите. " Освен Данък добавена стойност и митнически известия се отпуска и държавно финансиране посредством грантови стратегии, които приготвят бизнеса за подаването на митнически заявления или намирането на специалисти, които да обучат чиновниците им за новите митнически правила ", добавя Михай Петре от " Deloitte Румъния ".

А при сюжет " без договорка " резултатът от излизането на Англия от Европейски Съюз ще бъде още по-съществен, най-малкото тъй като всички артикули, които се внасят или изнасят от островната страна, ще бъдат блокирани в продължение на месеци по складовете, до момента в който бъдат обработени. " Търговията с Англия ще бъде блокирана от механически формалности ", показват специалистите.

" За фирмите в Европейски Съюз е неотложно да стартират да се приготвят за отдръпването на Обединеното кралство, в случай че към момента не са създали това. След Брекзит осъществяването на стопанска активност с сдружения от Обединеното кралство ще стане по-сложно във връзка с митническите процедури и процедурите по Данък добавена стойност ", предизвестява на страницата си и Европейската комисия. Повече по тематиката можете да намерите на страницата на комисията тук.

Квотните ограничавания за стомана

Експертите припомниха и за влезлите в действие нови търговски ограничавания за вноса на стомана в Европейски Съюз, до момента в който се оповестят окончателните ограничения през януари 2019 година

През юли тази година Европейска комисия утвърди налагането на търговски ограничавания върху вноса на 23 продукта от стомана на територията на съюза от разрастващи се страни, най-вече Китай, Турция, Украйна и Индия. Мерките бяха в отговор на оценка на комисията за доста нарастване на импорта на тези артикули, което се отразява отрицателно на стоманообработката в съюза. Защитните ограничения засягат артикули като разнообразни типове ламарини и ленти, тръби, употребявани за газопроводи, заварени тръби, телове. За тях са поставени избрани количествени предели, а откакто бъдат превишени, вносът стартира да се полза с 25% мито. Мерките са краткотрайни – от влизането им в действие през юли тази година за 200 дни, до момента в който не се одобряват непрекъснати. Очаква се Европейска комисия да оповести финалното си решение през януари 2019 година

За информация, вносът на България от трети страни на артикули от стомана като цяло възлиза на над един милиард лв. през 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР