© Staff Още по темата Тръмп и Абе увеличават натиска

...
© Staff Още по темата Тръмп и Абе увеличават натиска
Коментари Харесай

Заплахата на Северна Корея удари борсите

© Staff Още по тематиката
Тръмп и Абе усилват натиска над Северна Корея след следващия ракетен тест

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава през днешния ден изключително
29 авг 2017
Северна Корея изстреля ракета над Япония
29 авг 2017

Световните тържища претърпяха тежък ден, откакто Северна Корея още веднъж увеличи напрежението и изстреля ракета, която прелетя над Япония. Така след седмица мъртвило фондовите пазари още веднъж са в несигурно положение. Преди две седмици ситуацията беше сходно, откакто Пхенян заплаши с удар военната база на Съединени американски щати на остров Гуам. Най-тежко беше отражението върху пазарите в Европа, където в допълнение напрежение оказа и повишаването на еврото - то надмина 1.20 за $ за пръв път от януари 2015 година

" Ескалирането на обстановката в Северна Корея осезаемо докара до повишение на рисковете ", разяснява Алесандро Балсоти от JCI Capital в записка към свои клиенти. " Въпреки това анализаторите считат, че следващата провокация няма да бъде задоволителна, с цел да има действителен отговор от страна на Съединени американски щати или Южна Корея. Именно поради това не би било изненадващо, в случай че вложителите се възползват от обстановката. "

Инвеститорите се насочиха към пазаруването на злато и швейцарски франкове, откакто стана ясно, че сходни офанзиви и ескалации могат да се окажат не изключителна обстановка, а ежеседмична действителност.

Тежко в Европа, най-тежко в Германия

Европейските тържища одобриха тежко новото развиване в Азия. Най-спокойна беше реакцията на пазарите във Англия, където FTSE пада " единствено " с 1.1%. Причината е в поевтиняването на паунда по отношение на еврото. Повечето компании означиха спад в акциите си от 2 до 3.5%, като най-големият губещ за деня са супермаркетите Morrison. През деня обаче имаше и печеливши като Randgold, която завоюва от по-голямото търсене на злато.

Всъщност спечелили в Европа имаше само във Англия. При другите два огромни показателя – френският CAC и немският DAX, безусловно всички компании означиха спад в цената на акциите си. Във Франция показателят загуби 1.3% от цената си, а най-големият губещ беше ArcelorMittal с намаляване от 3.1%.

В Германия DAX понижава равнището си с съвсем 2% - надалеч по-голям спад, в сравнение с при другите два показателя. Най-тежко беше ударена медийната компания Prosiebensat, чиито акции претърпяха срив от 14% заради по-слаби резултатите. Банковият бранш също е измежду огромните губещи, като акциите на Commerzbank и Deutsche Bank отстъпват надлежно с 3.1 и 2.5%.

По-леко в Съединени американски щати

Американските показатели одобриха по-спокойно ракетата от страна на Северна Корея, като след огромния спад в стойностите преди две седмици Dow Jones и S&P отвориха с намаляване от 0.3%. Ескалацията на изток наред с изключителната обстановка в Тексас предвещава проблеми за Съединени американски щати през идните дни и неспокойна търговия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР