© Simon Dawson Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Simon Dawson Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Оставки на Острова след "омекването" за Brexit, малки търговци срещу спорния проект за горивата

© Simon Dawson Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Срещата сред Източна Европа и Китай; Движение за права и свободи щяла да разшири обсега на медийния закон на Пеевски; Румен Христов оглави СДС; Безпрецедентни дъждове в Япония взеха жертви; Зукърбърг към този момент е трети по благосъстояние в света
8 юли 2018
Вечерни вести: ГЕРБ упорства за акциза за бездимните цигари, нов случай с " Новичок "

И още: Започва ли комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай? Евродепутатите към този момент отхвърлиха противоречивия " налог линк " ; Роналдо ще премине в " Ювентус ", твърди испански вестник
5 юли 2018 Буря - въпреки и не в дословен смисъл, удари в Лондон, откакто през уикенда министър председателят Тереза Мей получи от държавното управление си поддръжка за договорка за " мек " Brexit. Тази капитулация от в началото декларирания корав курс на докара до оставките първо на министъра за Brexit и екипа му, а по-късно и на външния министър Борис Джонсън, което вещае съществени политически проблеми за Мей.

В България е дъждовно, само че това не пречи на дребните търговци на горива да пробват да се опълчват на скандални промени в секторното законодателство, които евентуално ще ги изхвърлят от пазара.

А положителната вест е, че избавителната интервенция на 12-те блокирани в наводнена пещера в Тайланд момчета върви сполучливо.

НАЙ-ВАЖНОТО

Две оставки на министри във Англия поради признатия от Лондон " мек " вид за овакантяване на Европейски Съюз

След като в събота Тереза Мей получи поддръжката на държавното управление за " мек " Brexit, в понеделник двама министри от кабинета подадоха оставки. Първи бе министърът по Brexit Дейвид Дейвис и двамата му заместници, а по-късно и външният министър Борис Джонсън. Причината е точно решението за мекия курс за излизане от Европейски Съюз, което се разграничава от първичната твърда позиция на кабинета.

Това е сериозен удар върху Мей, която пробва да откри поддръжка за проекта си, само че оставките окриляват последователите на " корав " Brexit към този момент да загатват за свалянето й от поста. Кабинетът сега предлага след напускането на Англия да се сътвори зона за свободна търговия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, която да откри разпоредбите за търговия на промишлени и аграрни артикули. Според Дейвис и другите съперници на този проект, това ще докара до още претенции за отстъпки от страна на Англия, слага английската стопанска система в ръцете на Европейски Съюз и няма да върне претенции надзор над личното законодателство.

Дребни търговци заплашиха, че ще възпламенят камионите си, поради противоречиви промени при търговията с горива

Дребните търговци на горива заплашиха да възпламенят камионите си, в случай че лобисткият съгласно тях проектозакон за търговията с горива, импортиран от депутата от " Обединените патриоти " Емил Димитров - Ревизоро, бъде признат. Те предвиждат, че с новите правила най-малко 400 дребни сдружения ще банкрутират, бензинът и дизелът ще нарастнат, а 20% от територията на страната ще остане без бензиностанции. Протестиращите имат поддръжка от вицепремиера Валери Симеонов, който също счита измененията за лобистки в интерес на " Лукойл " и едрите търговци, макар че са импортирани от народен представител на партньорската партия Вътрешна македонска революционна организация.

Проектът завишава доста условията за компаниите, които търгуват с горива, включително да разполагат с висок уставен капитал и банкови гаранции. Официалната му цел е битката със сивата стопанска система, само че на процедура той мощно ще засегне по-малките играчи и ще облагодетелства огромните. Затова и съгласно мнозина законотворчеството на Ревизоро наподобява на опит на огромните компании от Българската петролна и газова асоциация отпред с " Лукойл България " да лимитират конкуренцията на пазара. Въпреки това планът бе признат на второ четене в комисия предходната седмица и е единствено на едно гласоподаване в зала от това да стане факт.

СНИМКА НА ДЕНЯ
От през днешния ден Ердоган ръководи Турция съвсем еднолично

Фотограф: Umit Bektas
" Началото на нова епоха " бележи днешния ден в Турция по думите на самия Реджеп Тайип Ердоган, който се закле през днешния ден в наличието на водачи от десетки страни (между тях е и Румен Радев), с цел да заеме отново президентския пост, само че с нови, доста по-големи пълномощия след измененията в конституцията: ще може да ръководи с укази, ще назначава кабинета и част от най-високопоставените магистрати, ще дава отговор за бюджета, ще може да вкарва изключително състояние, ще може да разпуска Народното събрание, с което автоматизирано да провокира предварителни избори и така нататък Постът на премиера се заличи, а Народното събрание има по-малко благоприятни условия за надзор над изпълнителната власт.
Ердоган споделя, че измененията ще му оказват помощ да ръководи по-ефикасно и без напрежение в институциите и ще може по-успешно да се оправя с проблемите на стопанската система и сигурността - изказвания, които на запад се гледат с съмнение. Малко по-късно през днешния ден президентът ще разгласи и имената на министрите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Kaк ще бъдат облагани бездимните цигари

Във вторник ръководещите дадоха обещание да показват съответни оферти по какъв начин ще бъдат облагани новите устройства с бездимни цигари, към които предходната седмица се заформи скандал. В момента акцизът за тях е съвсем 4 пъти по-нисък от този класическите цигари, само че от ГЕРБ предложиха да се изравнят. Това би оскъпило двойно крайната цена на кутия от новия артикул, макар че той е по-малко нездравословен - минимум за близките.
След остро публично отвращение и интервенция на премиера, депутатите оповестиха, че нарастването ще е последователно и по-малко.

Кой ще бъде първият финалист на Световното по футбол

Утре от 21 ч е първата от двете срещи, които ще излъчат финалистите на Световното състезание по футбол в Русия. Сблъсъкът Франция - Белгия има капацитет да бъде героичен и под напрежение.
Франция ще е част от финалната четворка за пръв път от 2006 година и общо за пети в историята си, до момента в който Белгия ще играе едвам втория си полуфинал на международно състезание, като първият бе през далечната 1986 година

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Общо 8 деца са извадени от наводнената пещера в Тайланд след втория ден на избавителната акция


Фотограф: Soe Zeya Tun
Във втория ден от избавителната интервенция в наводнената пещера в Тайланд още 4 от блокираните в нея деца бяха сполучливо избавени и по този начин общо 8 от 12 момчета към този момент са сигурност след два дни от акцията. Вътре остават още 4 момчета и треньорът им по футбол - най-малко това са сведенията на международните организации, защото формалните управляващи са прекомерно спестовни с информация и отхвърлят даже да потвърдят броя на избавените.

Операцията е извънредно тежка и комплицирана и в нея вземат участие 18 водолази и 5 морски пехотинци. Децата, които бяха подготвени да се гмуркат, би трябвало да минат през 4-километрово трасе, което включва много тесни, наводнени и кални сектори, тук-там с доста мощни течения. Те носят кислородни маски, които компактно покриват лицата им и са вързани за водолазите, които пък се придържат за въжета, трасиращи целия път. Акцията ще продължи и на следващия ден.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Управляващите в Румъния съумяха да отстранят основния антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, откакто румънският президент Клаус Йоханис - въпреки и със известно закъснение, в последна сметка се подчини на решението на Конституционния съд и подписа указа. Лявото държавно управление в Букурещ води война с Кьовеши, която е остро срещу съмнителната правосъдна " промяна " на ръководещите. Тя реализира доста присъди за корупция по върховете на властта и бе подкрепяна от Брюксел и огромна част от румънците.

Отровената в Солсбъри с нервнопаралитичното вещество " Новичок " Доун Стърджис умря , до момента в който сътрудникът й Чарли Роули остава в сериозно положение. За момента към момента са неразбираеми събитията, при които те са влезнали в допир с отровата, не се знае и дали става дума за случай или умишлена офанзива.

Свлачище провокира тежък случай в Турция, при който трен дерайлира поради сриване на железопътен мост. Загинаха 24 души, а ранените са над 300. Причината са поройните дъждове и свляклата се почва под релсите, която е образувала празнота под моста.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Организация на обединените нации: Европа изчерпа запасите си от риба до края на годината


Европа към този момент изчерпа запасите си от риба за годината и ще разчита напълно на непознат импорт до края на 2018 година Това излиза наяве от отчет Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации. В Европа се използва доста повече риба, в сравнение с може да се набави посредством свободен улов или от профилирани ферми. Португалия е първа на континента по консумация на глава от популацията - 55.3 кг на година. След нея е Испания с 46.2 кг, а на трето място е Литва с консумация от 44.7 кг. Въпреки взетите ограничения от Европейски Съюз в региона на рибарството, посредством които частично се стабилизират европейските рибни ресурси, свръхуловът продължава, а равнището на независимо облекчаване с риба в страните членки е към момента прекомерно ниско.
Според Европейската комисия 41% от рибните ресурси в Атлантическия океан са подложени на несъразмерен улов. Това число се усилва до 88% в Средиземно море.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР