© Simon Dawson Още по темата Убийството на Хашоги вече

...
© Simon Dawson Още по темата Убийството на Хашоги вече
Коментари Харесай

"Кажи на шефа" - записи разкриват по-силна връзка на саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

© Simon Dawson Още по тематиката
Убийството на Хашоги към този момент оказва напън върху саудитския престолонаследник

Позициите му остават обезпечени вкъщи, само че на международната сцена престижът му съществено пострада
4 ное 2018
Хашоги е бил удушен още щом е влезнал в консулството в Истанбул
31 окт 2018
Случаят " Хашоги " е коз в ръцете на Ердоган

Анкара може да употребява информацията, с която разполага, с цел да подписа договорка с Рияд и Вашингтон
28 окт 2018 Малко откакто саудитският публицист Джамал Хашоги е бил погубен предишния месец, член на екипа убийци се обажда на висшестоящ по телефона и му споделя да " съобщи на шефа си " (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила задачата си. Това оповестява New York Times, като се базира на трима осведомени със записа от убийството на дисидента публицист, с който разполага турското разузнаване.

Едно от най-силните доказателства

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Записът, предаден предишния месец на директорката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл, се преглежда от висши чиновници на разузнаването като едно от най-силните доказателства за връзка на престолонаследника с убийството на Хашоги.

Макар че името на принца не се загатва непосредствено в записа, представители на американското разузнаване считат, че под " шефа " се има поради принц Мохамед бин Салман.

Записът

Махер Абдулазиз Мутреб, един от 15-те души, изпратени в Истанбул да се срещнат с Хашоги в консулството на страната, се обадил по телефона и приказвал на арабски. Турски чиновници на разузнаването са споделили на американската страна, че Мутреб, който е чиновник по сигурността и постоянно придружавал принц Мохамед при пътуванията му, е разговарял с асистент на принца.
Докато преводите на арабски език може да се разграничават, осведомени със записа споделят, че Мутреб е споделил на помощника нещо в смисъл " делото е осъществено ".

" Подобно телефонно позвъняване е като димен пищов. Това е много уличаващо удостоверение, споделя пред американския вестник някогашният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Брус О. Ридъл, който в този момент работи в института " Брукингс ".

Турските публични представители обявиха, че аудиозаписът не потвърждава недвусмислено, че принц Мохамед е забъркан. Американското разузнаване и други държавни представители също предизвестиха, че колкото и безапелационен да наподобява, записът към момента не е неопровержимо доказателство за това, че престолонаследникът е съпричастен към гибелта на Хашоги, отбелязва New York Times. В изказване в понеделник Саудитска Арабия отхвърли принцът да е знаел и провел убийството на Хашоги.

Същевременно канадският министър председател Джъстин Трюдо стана първият западен водач, който удостовери, че записът от убийството на Хашоги съществува и Анкара го е предала на разследващите организации на други страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР