© Shutterstock САЩ станаха първата голяма западна икономика, от която

...
© Shutterstock САЩ станаха първата голяма западна икономика, от която
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рязък спад на икономиката на САЩ, напредък в тестовете на лекарство за COVID-19

© Shutterstock Съединени американски щати станаха първата огромна западна стопанска система, от която пристигнаха публични сигнали за вредите от ковид. Брутният вътрешен продукт на страната се е свил на годишна база с цели 4.8% за първото тримесечие. И то в случай че епидемията обхвана страната едвам в последните две седмици на март. Глобално докладите на фирмите за този интервал също не са положителни, което подсказва, че второто тримесечие ще е в действителност трагично.

Добрата вест е, че лекарството Remdesivir на фармацевтичната компания Gilead e дейно против COVID-19, демонстрират данните от първото съществено клинично изследване на препарата. То е извършено от американския Институт по алергии и инфекциозни заболявания, който ще даде специфичен брифинг по тематиката по-късно. Това е оптимистична вест, само че какъв брой тъкмо ще се знае, откакто се видят цялостните данни от изследването и последващата успеваемост на лекарството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Повече вести към COVID-19 демонстрират и усмиряване на здравната обстановка, подготовка за рестарт на стопанските системи и обществения живот. Оптимизмът и очакванията се усилват и със стоплянето на времето. Новината от просветителното министерство от през днешния ден е, че годината ще приключи отдалечено, а учениците ще участват в учебните заведения единствено за осъществяване на изпитите.

Извън ковид потокът от събития в България наподобява попресъхнал - главно идваха от строителни поръчки и екооценки на Пирин и Царево.

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ДЕНЯ

Най-дългият интервал на напредък за американската стопанска система към този момент е в историята

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се е намалил с 4.8% през първото тримесечие в следствие от въздействието на епидемията от COVID-19, демонстрират предварителните данни на статистиката. Това е най-големият спад от последното тримесечие на 2008 година насам и е по-лош от пазарните упования, които бяха за стесняване от 4%. Разходите на семействата внезапно са се свили, бизнес вложенията също, вносът и износът също се стопяват. Повишение има само при вложенията с държавни средства поради спешното им нарастване. Данните за първото тримесечие са единствено въведения към второто, прогнозите са които са Брутният вътрешен продукт да се свие с двуцифрен ритъм.

Регистрираните безработни в бюрата по труда са съвсем 300 хиляди

Регистрираните в бюрата по труда безработни са общо 291 хиляди, а 12 хиляди от тях са без право на обезщетение, защото са работили без трудов контракт, заяви пред " Нова тв " общественият министър Деница Сачева. Тя разгласи, че е допустимо схемата 60/40 да продължи да работи и след края на изключителното състояние. Според Сачева с помощта на мярката над 7 хиляди души са запазили работните си места в областта на ресторантьорството. Мисли се и по какъв начин да се помогне на родителите, които взимат заплатен отпуск , с цел да гледат децата си, в случай че детските градини и учебните заведения останат затворени за по-дълго.

Правителството разгласи състезания за концесия на три плажа

Правителството откри търгове за концесии на още три плажа - търсят се стопани за 20 години на линиите " Дюни ", " Робинзон " и " Градина-централен-част 1 " . Най-високата концесионна такса ще се търси за плаж " Дюни ", който сега се държи от едноименния комплекс - над 147 хиляди лева на година. За дребната част от плаж " Градина-централен " годишното заплащане ще е най-малко, 42 хиляди лева, а за " Робинзон ", който се намира в региона към Свети Влас сумата е 63 хиляди лева Конкурсите се провеждат от туристическото министерство.

Съдът: Планът за ръководство на парк " Пирин " би трябвало да има екооценка

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно одобри, че би трябвало да се извърши екологична оценка на Национален парк " Пирин " в границите на процедурата по актуализация на Плана за ръководство на парка за интервала 2014 - 2023 година Документът визира области като туризъм, горско и селско стопанство, ръководство на водни запаси, земеползване, както и рамката за бъдещо развиване на капиталови планове, а в такива случаи законът категорично задължава да се прави екооценка . В този смисъл отводът на екоминистъра през 2017 година да се направи такава екологична оценка на парка не е закономерен, приема съдът.
Fitch намали рейтинга на Италия до една степен над " отпадък "

Fitch намали рейтинга на Италия , която е най-тежко наранена от пандемията от ковид в Европа. Оценката спада от BBB на BBB- , като вероятността е постоянна. Това е една степен над рейтинг " отпадък ". Понижаването на оценката отразява забележителното влияние на пандемията върху стопанската система на Италия. Агенцията планува стесняване на италианския Брутният вътрешен продукт с 8% през тази година.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на записаните инфектирани от COVID-19 в България доближи 1447 души към 17 ч. в сряда. Това е с 48 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1399, или растеж от 3.43%. Жертвите към този момент са 64, а оздравелите - 243.

Ромската махала на пловдивското село Брестовица е под обсада, откакто там беше намерено огнище на ковид. В селото са доказани 13 случая на инфектирани от две близки семейства, един от които умря. Смята се, че болестта е " импортирана " от завърнали се от Германия хора.

Заразените с ковид възрастни хора от вкъщи във видинското село Гара Орешец бяха изведени от общественото заведение, като седем от тях са настанени в болничното заведение във Враца, а един - в София. В дома бяха открити общо 12 случая на COVID-19 измежду домуващите и три измежду личния състав. Първите четирима инфектирани бяха приети в болница в болничното заведение във Видин. Един от тях е умрял през днешния ден, заяви кметът на община Димово, на чиято територия е домът.

Разсрочените заеми към този момент са над 25-26 хиляди, разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му още толкоз поръчки чакат утвърждение, като се чака в околните дни да бъдат обработени от банките. Според Андронов броят на хората, които ще се възползват от така наречен кредитна почивка, ще надвиши няколко десетки хиляди.

Изпитите за шофьорски книжки ще бъдат обновени през май, стана ясно нощес след среща на транспортния министър и представители на автошколи. От 4 май ще се възвърне провеждането на теоретичните изпити (т.нар. листовки), а от 11 май и изпитите по процедура. Ако обстановката го разрешава, от 18 май автошколите ще могат да възобновят и шофьорските курсове.

България ще влага 22 млн. лева в три плана на държавната компания " Бул био ", която създава и БЦЖ ваксина и създава медикамент в помощ на битката против COVID-19. Това даде обещание министър председателят Бойко Борисов при посещаване в Националния център за заразни и паразитни заболявания. От думите му стана ясно още, че страната ще финансира и проучване на въздействието на БЦЖ имунизациите върху ковид.

И Пожарна охрана СВЕТА

Испания разгласи проекта си за отваряне на стопанската система , който обаче е по-различен от този на другите огромни и мощно наранени европейски страни като Франция, Италия, Австрия и не включва събаряне на блокадата по дати. Вместо това има етапи с гъвкава дълготрайност, като първата стартира от 4 май. Четирите етапи, кардинално ще траят по към 2 седмици, само че ще трансформират периодите си според от разпространяването. Всичко зависи от потенциала на здравната система, ежедневните данни за инфектирани, извършване на защитните ограничения от бизнеса и данните за напредванията във и отвън градовете.

Летните отпуски в чужбина на германците - и на всички компании, зависещи от тях - са под огромен въпрос , тъй като външното министерство предлага възпиране от пътешестване зад граница най-малко до 14 юни. Очаква се през днешния ден държавното управление да утвърди удължаването на режима доникъде на юни, защото въпросът към този момент е координиран сред министерствата, заяви Spiegel. Промени са вероятни и преди тази дата, само че сигурно плануваните пътувания в чужбина за идващите съвсем два месеца ще бъдат анулирани.

Съединени американски щати подминаха един милион регистрирани случаи на вируса - към една трета от всички по света. Жертвите са над 58 хиляди, което е повече от броя на починалите американци по време на войната във Виетнам, написа BBC.

Потвърдените случаи в Русия са се доближили до 100 хиляди души, заяви оперативният щаб в страната. Починалите също са рекорден брой за Русия - 108 души. Междувременно възбраната за влизане на чужденци в страната се удължава безсрочно. Москва твърди, че сега е втората най-тестваща страна в света след Съединени американски щати, като съгласно държавните данни до 25 април са осъществени 2.787 млн. теста. По индикатора проби на глава от популацията и двете страни обаче не са измежду водещите в света.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Фотограф: Reuters

Борис Джонсън разгласи, че е станал баща

Британският министър председател Борис Джонсън стана баща за следващ път, откакто годеницата му Кари Симъндс роди момче. Новината заяви самият той, съгласно който майката и детето се усещат добре.
Той се върна в резиденцията в неделя, откакто прекара тежко ковид и няколко дни бе в интензивно поделение и е на работа от понеделник. Джонсън е на 55 години, а годеницата му е 24 години по-млада от него. Преди това той беше женен за Марина Уилър, с която имат 4 деца. Премиерът в никакъв случай не е казвал публично на какъв брой деца е татко, напомня Reuters.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Франция ще ускори контрола върху непознатите вложения, с цел да отбрани фирмите си , които са в затруднено състояние поради рецесията, разгласи министърът на стопанската система Брюно льо Мер. Прагът , от който ще се задейства системата за надзор на неевропейските вложения като дял в огромна френска компания, ще бъде намален от 25 до 10% до края на годината. Като цяло контролът ще бъде уголемен в бранша на биотехнологиите. Такива ограничения оповестиха и от Германия.

Близо една трета от фирмите в Германия настояват, че ще оцелеят най-вече три месеца , в случай че рестриктивните мерки поради ковид останат за по-дълъг интервал от време. Това сочи изследване на немския институт Ifo. Малко над половината от интервюираните сдружения са на мнение, че при настоящето състояние ще оцелеят най-много шест месеца.

Европейският самолетостроител Airbus регистрира чиста загуба от 481 млн. евро за първото тримесечие и съобщи, че бързо усеща резултатите от ковид върху бизнеса. Година по-рано регистрира облага от 40 млн. евро. Приходите за първите три месеца са спаднали с 15.2% до 10.6 милиарда евро. През интервала компанията е доставила с 40 машини по-малко, в сравнение с преди година.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа декрет производителите на месо да продължат да работят на фона на опасенията от дефицит на продукцията им поради ковид. Той се базира на Закона за отбранителното произвеждане, с цел да класифицира този бранш като основен в сериозната икономическа рецесия, през която минават Съединени американски щати. Най-големите в света компании за месо, измежду които Smithfield Foods, Cargill, JBS USA и Tyson Foods, стопираха активност в към 20 кланици и преработвателни заводи в Северна Америка поради разболели се служащи, а това провокира световни страхове от дефицит на месо.

КАКВО СЛЕДИМ

Инвеститорите чакат срещата на ЕЦБ

Инвеститорите и политиците ще наблюдават с интерес срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Очакванията на анализаторите са в близко бъдеще финансовата институция да усили изкупуването на облигации, с цел да ускори поддръжката за стопанска система на Европейски Съюз. Наскоро шефът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че планува европейската стопанска система да се свие с до 15% през тази година.

Кои изключителни ограничения ще влязат в закони

До понеделник всяко едно министерство би трябвало да уточни кои от въведените с изключителното състояние ограничения ще продължат да работят и след 13 май, когато се чака то да падне. Същото би трябвало да създадат и от Висш съдебен съвет във връзка със прекъсването на давностните периоди и кои от производствата могат да продължат при открити съвещания и кои онлайн. Идеята на ръководещите е тези ограничения да продължат да работят като бъдат вкарани в различен закон. " Най-вероятно това ще е Законът за здравето, тъй като множеството от ограниченията са свързани с епидемиологичната конюнктура ", считат депутати от болшинството. Предвижда се останалите стопански и обществени ограничения, които засягат други закони, да влязат в преходните и заключителни разпореждания на същия закон, като всички те ще бъдат обвързани с съответни периоди.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

Между 23 март и 19 април 2020 в Европа са умряли 100 000 души повече , в сравнение с приблизително за същия интервал в предходните години. Дали повода е новият ковид, споделя Deutsche Welle.

Може половината човечество да е под карантина, само че по градовете някой скрито продължава да рисува графити и протестни надписи . Някои от най-колоритните от тях може да видите в галерията на " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР