© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: Ембарго за нови

...
© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: Ембарго за нови
Коментари Харесай

Вечерни новини: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София отново е опасно мръсен

© Shutterstock Още по тематиката
Вечерни вести: " Ембарго " за нови медикаменти и лечебни заведения догодина; Движение за права и свободи и ГЕРБ попречиха на Българска народна банка да следи банките за свързани лица

И още: Англия отстъпи пред Брюксел за финансовите си задължения при Brexit
29 ное 2017
Вечерни вести: Приватизацията към този момент не е фокус на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лева

И още: За пръв път български министър председател е на публично посещаване в Саудитска Арабия; Вулканът Агунг на Бали се пробуди
28 ное 2017
Вечерни вести: Китай даде обещание още вложения в Източна Европа, Германия се насочва към към този момент пробваната коалиция

И още: Канадските визи за българи падат от 1 декември; Извънпарламентарни партии желаят гласност на цялостния отчет на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "
27 ное 2017 Докато Брюксел готви данъчна промяна, а светът следи с неспокойствие и терзание шоковите талази нагоре и надолу в цената на bitcoin, българският четвъртък мина под знака на дълга (и постоянно скучна) полемика по държавния бюджет за 2018 година, която най-малко беше разнообразена от зрелище на депутатите от " Воля ". Те влязоха в залата с медицински маски, само че не поради следващите данни за неколкократно повишени стойности на фини прахови частици във въздуха в София, а " с цел да не се заразят от умопомрачителност " от репликите на проф. Иво Христов от Българска социалистическа партия, че " 80% от българите са дебилни " и на Вежди Рашидов от ГЕРБ, че това, което остава в България, " не става за клин за зеле ".

Иначе снегът се топи, само че пък метеоролозите предизвестиха, че в идните два дни тук-там в България ще падне толкоз дъжд, що се касае за цялостен месец.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Bitcoin се обезцени с над 20% единствено за 24 часа

Цената на bitcoin претърпя поредна шокова вълна нагоре и надолу. Криптовалутата, която тази година нарастна с близо 1100% по отношение на $, изгуби над една пета от цената си единствено за 24 часа. В сряда тя доближи безспорен връх от съвсем 11 400 $, а в четвъртък следобяд падна до 9000 $ и след това се върна на равнище към 9200 $, споделя " Ройтерс ".

Зад нестабилната цена има и доста странични фактори, измежду които информацията на Bloomberg, че Nasdaq също ще предлага фючърсни договори върху bitcoin, както и все по-честите предизвестия от страна на финансовата промишленост и водещи вложители, че bitcoin е машинация и доста хора купуват bitcoin единствено с концепцията да го продадат, когато цената се вдигне, а не с цел да го употребяват за разплащателно средство. За момента обаче наподобява, че тези предизвестия по-скоро водят до скок в цената на криптовалутата, а не противоположното.

Въздухът в София още веднъж е нечист в пъти над нормите

Въздухът в София през последните два дни още веднъж натежа от нездравословните фини прахови частици. В сряда вечер шестте измервателни станции са отчели стойности от сред 1.17 и 2.64 пъти при среднодневна норма от 50.0 µg/m3, демонстрират данните. Най-мръсен е бил въздухът в кв. " Хиподрума ", а " най-чист " - в " Дружба ". Според почасовите данни на Столична община пък в избрани часове в сряда замърсяването в " Младост " е достигнало 350 µg/m3, а в " Надежда " - 250 µg/m3.

Опасното запрашаване е продължителен зимен проблем на София, само че към момента не са подхванати съответни ограничения, с цел да се реши. Всъщност даже няма точна информация за аргументите - измежду тях се преплитат битовото отопление с дърва и въглища, старите дизелови коли, строителното замърсяване, климатичните и географски особености и така нататък И до момента в който общината се хвали с метрото и новите рейсове, прахът осезаемо си е във въздуха, а решението на казуса с печките и камините е доста по-трудно - въвеждане на стандарти за дърва и въглища и прекосяване на други източници за отопление, евентуално с енергийни дотации. Засега институциите не са взели ограничения в тази посока. Ако има добра вест, тя е, че за мръсния въздух се приказва все по-често, казусът става съзнателен, а публичния напън за решения - по-тежък.

В бюджет 2018: Субсидиите за партиите въпреки всичко остават без смяна

Държавната дотация за партиите, които са получили над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, остава 11 лева При гласуването на Бюджет 2018 стана ясно, че вносителите от " Воля " са отдръпнали предлагането. То предвиждаше фрапантно орязване на финансирането до 1 лева на глас за обединения, минали еднопроцентовата преграда на изборите. Същевременно размерът на дотацията за парламентарните партии оставаше неизменен - по 11 лв. на глас.

Предложението беше дискриминационно и на процедура засягаше единствено една партия - " Възраждане " на Костадин Костадинов. Конфликт сред Костадинов и Марешки стана причина против водача на " Воля " да бъде заведено дело, поради което бе лишен и имунитета му. Така предлагането изглеждаше и като персонално възмездие против Костадинов.

Брюксел даде детайлности за промяната на Данък добавена стойност

Европейската комисия показа в четвъртък детайлности за новите ограничения за битка с измамите с Данък добавена стойност, които костват на страните членки повече от 50 милиарда евро годишно.
Ето някои от тях:

- планува се в Еврофиск - мрежата от специалисти в Европейски Съюз за битка с измамите, да се вкара онлайн система за продан на информация, с цел да може рискът да се прави оценка по-бързо и тъкмо

- за по-добър надзор на трансграничните доставки чиновници от два или повече национални данъчни организации ще могат да правят взаимни инспекции, което е от огромно значение при измами в електронната търговия

- ще се подобрят връзките сред данъчните управляващи и европейските правоприлагащи органи (OLAF, Европол и новосъздадената Европейска прокуратура)

- данъчните и митническите органи във всички страни членки ще си обменят по-активно информация за стоките, влизащи в Европейски Съюз от трети страни, с цел да се избегнат измамите, когато входната точка е в една страна от единния пазар, а крайната дестинация – друга

- националните регистри на коли ще бъдат налични за другите страни членки и за чиновниците на Еврофиск, главно с цел да се пресекат Данък добавена стойност измами с използвани коли.

Законодателните оферти ще бъдат предадени на Европейския парламент за консултация и на съвета - за приемане.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Летище София посрещна 6-милионния си пасажер

Летището в София означи нов връх - 6 млн. пасажери за 11 месеца. За първите 10 месеца пътникопотокът се е нараснал с 36%, оповестява пресслужбата на летището. Постоянно растящият пътникопоток на столичното летище се дължи от изпострената конкуренция на двата нискотарифни превозвача WizzAir и Ryanair, които са и главните отговорници за взрива на туристически визити в София.

НА ЧЕРНОТО - БЯЛО

Кой по какъв начин чете отчета за контрабанда на " Булгартабак " в Туция

Извънпарламентарната партия " Да, България! " сезира Европейската работа за битка с измамите (OLAF), Народното събрание, основния прокурор и президента за констатациите на отчета, пратен от турската работа за противопоставяне на проведената престъпност и контрабандата в Интерпол. В него се споделя, че цигари на " Булгартабак " съставляват близо половината от незаконния пазар на цигари в Турция и с генерираните от тази незаконна активност средства се финансират терористични организации. Сезирането и разпращането на отчета, който стана прочут още преди 2 седмици, очевидно се постанова, тъй като - както се оказа, за едни български висши служители от силовите ведомства той е чужд, нищо че е обществен, а други настояват, че в него не се загатва нищо за българската тютюнева компания, нищо че в годишния доклад на турската работа написа черно на бяло, че отчетът е " за артикули на компанията " Булгартабак ", работеща в България и станала източник на контрабанда на цигари в нашата страна ".

" При мен го няма тоя отчет. Щом пристигна отчетът... Доколкото знам от информация преди този момент, там на никое място не се загатва " Булгартабак ", вие `що говорите за " Булгартабак ", не знам. Но като пристигна отчетът, ще го забележим... " Така дава отговор министърът на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос от Mediapool дали към този момент се е срещнал с документа. " Докладът, който знам, е годишен отчет на турските служби, който е подаден в Интерпол, само че в този отчет не се загатва името на " Булгартабак ". Това е документ, който дава проценти, трендове и така нататък, само че в този отчет не се загатва " Булгартабак ". Казах ви обстоятелствата, всичко останало е въпрос на тълкования ", твърди и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Португалия, Латвия и Словакия се състезават за председателския пост в Еврогрупата

Финансовите министри на Португалия, Латвия и Словакия аплайваха в последния миг за поста на ръководителя на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната. Холандецът Йерун Дейселблум се отдръпва на 13 януари (той към този момент не е финансов министър на страната си), а Европейската национална партия сподели, че няма да издига собствен кандидат, което отвори път той да бъде завещан от социалист. Гласуването е на 4 декември, понеделник, а за победа е нужна поддръжката на 10 страни.

Засега се счита, че най-големи са възможностите на португалеца Мариу Сентено. Неотдавна Волфганг Шойбле дефинира Сентено като " Роналдо на финансовите министри от Европейски Съюз ".

И Съединени американски щати не желае да признае Китай за пазарна стопанска система

Съединени американски щати оспорват признаването на Китай като пазарна стопанска система пред Световната комерсиална организация (СТО). Вашингтон ще се причисли като трета страна по делото на Китай против Европейския съюз (ЕС), настоявайки на Пекин да бъде отхвърлен новият статут.
Според разпоредбите на Световната комерсиална организация Китай трябваше да получи статута на пазарна стопанска система още през декември предходната година - тъкмо 15 години след началото на участието си. Тогава обаче Европейски Съюз и Съединени американски щати се опълчиха на решението, а малко по-късно Китай оспори поотделно позициите им пред СТО.

Основният мотив на Вашингтон са висящите обвинявания за дъмпингови цени от други страни членки против Пекин, се схваща от документите, до които екипът на Financial Times е получил достъп.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Екипи на Държавната организация за метрологичен и механически контрол стартират денонощен надзор над язовирите в областите, където се чакат най-вече превалявания, оповестиха от организацията, като се загатват Враца, Пловдив и Благоевград. Това става след самодейността на прокуратурата от предходната седмица да изпрати сигнал до премиера Бойко Боросов за неприятното положение на язовирите и за изиска предприемането на ограничения. Специален акцент в това мнение на прокуратурата бе обособен на язовир " Бели Искър ".

От партията на Ангела Меркел към този момент дава сигнал, че не е изключен и вид за образуване на държавно управление на малцинството след двумесечни безплодни договаряния за коалиция сред консерваторите, зелените и Свободните демократи и броени часове преди първата среща със социалдемократите за изследване на опциите за сформиране на нова огромна коалиция. Една огромна коалиция ще бъде допустима единствено на цената на скъпи обещания за обществена политика, а държавното управление на малцинството не е по-лошо държавно управление, то ще извършва всички отговорности, се споделя в резолюция на президиума на Икономическия съвет на ХДС от четвъртък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР