© Reuters Още по темата Вечерни новини: Софийският градски съд

...
© Reuters Още по темата Вечерни новини: Софийският градски съд
Коментари Харесай

Вечерни новини: Лондон обяви санкции срещу Русия, а плажове пак отидоха при фирми на ВИС, СИК, Доган, Валентин Златев

© Reuters Още по тематиката
Вечерни вести: Софийският градски съд към този момент остава без ръководител, а коремното на президента се трансформира в топ вест

И още: Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ е новият държавен секретар на САЩ; Машините движат българския експорт през 2017 г.; Словакия е все по-близо до предварителни избори
13 мар 2018
Вечерни вести: Германия към този момент има държавно управление, а Борисов уважи депортираните евреи в Скопие в историческа аудиенция

И още: Мъск даде обещание експериментален полет на кораба за колонизация на Марс догодина; Каталуня отсрочи безсрочно избора на премиер; Скандал тресе гръцкия футбол, откакто притежателят на ПАОК нахлу въоръжен на терена
12 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Разпадането на Реформаторския блок продължава; Китайският президент получи правото да ръководи пожизнено; Наводнения по време на воден режим; Срещата Тръмп/Ким Чен-ун`
11 мар 2018 Погледите в сряда бяха ориентирани към Острова, само че този път не по отношение на Brexit, а поради най-мащабното експулсиране на съветски дипломати от 30 години насам като част от глобите против Москва поради случая с отровения двоен разузнавач Сергей Скрипал и щерка му. Редом с това страната се раздели и с може би най-значимия академик на съвремието - Стивън Хокинг.

В България пък страната през днешния ден реши да взима и да дава: да вземе в свои ръце ремонтите и ръководството на рисковите язовири (което най-сетне звучи като някакво решение на десетилетен проблем) и да даде някои от огромните и апетитни плажове на Южното Черноморие на компании, свързвани с Доган, Валентин Златев и някогашните силови групировки СИК и ВИС. Така досегашните стопани от силовите структури си подсигуряват от държавното управление два от най-големите плажове - в Слънчев бряг и Несебър, за нов дълъг интервал от 15 години.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Англия ще изгони 23 съветски дипломати поради абсурда с отровения някогашен разузнавач

Премиерът на Англия Тереза Мей разгласи строги наказания против Русия в отговор на отравянето на някогашния двоен разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри. Те включват изпъждане на 23-ма съветски дипломати, за които знае, че са офицери на съветското разузнаване, анулация на поканата за аудиенция на съветския външен министър Сергей Лавров, анулация на всички контакти на високо равнище с Русия, законодателни промени, в това число ремонти вид " Магнитски ", засилени инспекции на съветски жители в страната и така нататък Лондон няма да прати и публична делегация на международното състезание по футбол в Русия следващата година.

Англия счита, че Русия стои зад покушението с бойно отровно вещество, макар че от Москва отхвърлят обвиняванията. Според нея Русия има " необявена стратегия за химически оръжия в прорез с интернационалното право. " Пред Reuters през днешния ден един от основателите на употребяваното за отравянето нервнопаралитично вещество " Новичок " - съветският химик Вил Мирзаянов, съобщи изрично, че съветското държавно управление е единственият вероятен причинител на покушението. Англия има поддръжка от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Късно през днешния ден и съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере изключително съвещание поради отравянето. Случаят провокира и " сериозна паника " в НАТО. Ключово е дали алиансът ще разгласи, че възприема покушението като първата химическа офанзива на негова територия.

Нова държавна компания и фонд ще поемат неподдържаните язовири

Собствениците на язовири ще бъдат задължени да вършат отчисления в нов държавен фонд, с които ще се финансират ремонтите на водоемите, които общините нямат финансова опция да поддържат. Тези общини ще могат да трансферират водоемите на нова държавна компания, която ще поеме поддръжката им. Това плануват подготвяни от ръководещите законови ремонти, обявени от икономическия министър Емил Караниколов в сряда.

В България има към 5700 язовира, от които над 4500 са на общините, а казусът с поддръжката на язовирите в страната е непрестанен от години. Новата законова самодейност бе оповестена на фона на наводненията през уикенда в Брегово и села в община Хайредин поради прелели неподдържани язовири вследствие на бързото снеготопене.

ЧЕТИРИ НЮАНСА ВЛАСТ

Германските депутати избраха Ангела Меркел за канцлер за четвърти път. Депутатите гласоподаваха с 364 " за " против 315 гласа " срещу ", а девет се въздържаха. " Приемам вота ", сподели Меркел пред Бундестага след гласуването. Този мандат може да се окаже най-трудният в кариерата й, защото тя ще управлява нежна коалиция, а позициите й са отслабени.

Фотограф: Reuters

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

И съветникът на Тръмп по националната сигурност се чака да се раздели с поста си

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър скоро ще напусне поста си, твърди CNN. По източници на медията президентът преглежда кандидатурите на някогашния непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джон Болтън, на един от вицепрезидентите на Ford - Стивън Бигън, на генералния шеф на Oracle Сафра Кац, както и на шефа на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати адмирал Майкъл Роджърс. Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели също може да напусне поста си, въпреки че оставката му не е толкоз неизбежна, както тази на Макмастър, отбелязва малкия екран.

Според медията Тръмп възнамерява огромни разбърквания в своята администрация след уволнението на Рекс Тилърсън от поста на държавен секретар на Съединени американски щати.

Как е изглеждал пазарът на труда през 2017 година

В четвъртък националната статистика ще разгласява годишни данни за пазара на труда в България. Числата ще покажат осреднените стойности за броя на заетите и безработните, както и подробни разбивки на индикаторите.

Тенденциите към този момент са позитивни, само че е под въпрос още какъв брой ще продължат поради все по-малкия ресурс от свободна работна ръка и все по-резервираните настройки на работодатели във връзка с нарастването на личния състав.

IN MEMORIAM

Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг

Британският академик Стивън Хокинг, определян като най-ярка звезда в актуалната астрофизика, умря на 76 години. Хокинг е измежду учените, повлияли най-вече на актуалното схващане за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни творби като " Кратка история на времето ". Приживе роденият през 1942 година британец се смяташе за един от най-големите мозъци в света, а съгласно някои – за най-известния академик в актуалния свят. За другите други учени той беше знак на неограничените благоприятни условия на човешкия разум.

Фотограф: Reuters

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Европейска комисия даде в сряда зелена светлина за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за Турция приема на бежанци на нейна територия, откакто първият бе разпределен по стратегии за бежанците в последните 2 години. Новият транш е обещан в подписаното преди 2 години съглашение за мигрантите сред Европейски Съюз и Анкара.

Един служащ е умрял, а различен е опърлен след случай във военния цех " Арсенал " в Казанлък , като съгласно вътрешния министър става дума за неспазване на трудовите правила от страна на служащите. Това е следващият случай във боен цех, като в последните години починаха общо 19 души.

Шефката на Апелативната профилирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка и е преназначена като редови обвинител, а функционалностите й краткотрайно поема заместникът й Николай Найденов. Според lex.bg оставката на Попова е била изненада за сътрудниците й, пред които тя е изтъкнала персонални претекстове, а публични в молбата й няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР