© Reuters Още по темата Лихвите по кредитите за домакинствата

...
© Reuters Още по темата Лихвите по кредитите за домакинствата
Коментари Харесай

Thomson Reuters вероятно ще изчислява СОФИБОР от 1 юли 2018 г.

© Reuters Още по тематиката
Лихвите по заемите за семействата още веднъж спадат през март

Доходността по депозитите се здържа на равнището от предходния месец
29 апр 2018
Ипотека в евро или лв.

Лихвите в локална валута по жилищните заеми са по-ниски и те се отпускат всеобщо в тях
23 мар 2018
Да вържа ли лихвата

При предстоящото превръщане на тренда е добра концепция да се прегледат и офертите на банките за закрепени лихви по ипотечни заеми
8 май 2017
Основният лихвен % на Българска народна банка е 0%

Това е безспорното дъно на индикатора, само че той има лимитирана приложимост и няма да има резултат върху пазара
2 фев 2016
Осъдиха брокер за манипулиране на Libor
3 авг 2015
Европейските банки са изправени пред санкции за още 52 милиарда $

Финансовите институции от Англия ще понесат най-големи наказания
14 яну 2015
Bank of England е прикривала информация за операции на валутния пазар

Нови кавги подпокават доверието в един от най-големите финансови центрове в света
11 мар 2014 Thomson Reuters евентуално ще пресмята пазарните показатели СОФИБОР и СОФИБИД от 1 юли 2018 година, заяви Менда Стоянова, ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, пред БНР. По думите й сега се водят договаряния.

Според източници на "Капитал " диалозите се водят от месеци, като процесът не е финализиран заради фактори от техническо и регулаторно естество, само че упованията са това да се случи. Към днешна дата обаче въпросът към момента е отворен, разясниха от банковия бранш. За тях и за клиентите им тематиката е значима, защото визира главен ценообразуващ показател, включен в лихвите на голям брой контракти по заеми в левове.

Името на компанията досега не е оповестявано, защото Thomson Reuters е световна борсово търгувана компания и информация от сходно естество оказва въздействие на държанието на вложителите.

Защо и по какъв начин

Промяната в администрирането на СОФИБОР от Българска народна банка до 1 юли към различен админ се постанова от изскванията на Регламент 2016/1011 на Европейския съюз по отношение на показателите, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти, който се вкарва и в българското законодателство. Цялата тази смяна се наложи поради абсурда с манипулирането на LIBOR през 2012 година Според този правилник след 1 януари 2018 година бенчмарковете би трябвало да се изготвят от лицензирани или регистрирани админи от Европейския съюз или от трета страна, включени в указател, поддържан от Европейския орган за скъпи бумаги и пазари.

За смяната, която ще засегне показателя, е известно още от март предходната година, когато самата Българска народна банка оповести, че от 1 юли 2018 година ще прекрати изчисляването на показателя по отношение на условия на европейски регламенти и въвеждането им в българското законодателство. Решението е точно по отношение на използването на условията на регламента, чиито разпореждания са заложени в план за промени в Закона за кредитните институции, Закона за потребителксия заем и Закона за заемите на недвижими парцели на консуматори, импортирани на 2 май 2018 година от Менда Стоянова. Дори те да не бъдат гласувани обаче, регламентът има директно деяние и непосредствено се ползва и в България.

С измененията ще бъде записано, че когато пазарен показател, който банки употребяват за образуване на референтен лихвен % по контракти за заем, се промени значително или към този момент не се изготвя, банките ще го заменят с различен. Замяната ще се случва по проект, направен от банките, показан в Българска народна банка и утвърден от регулатора. В тези проекти банките показват към какви показатели ще транзитират при образуването на референтния лихвен %, вероятно заменяйки СОФИБОР, както и методите на пресмятане.

Ако не е СОФИБОР

Ако Thomson Reuters или някой различен поеме изчисляването и поддържането на СОФИБОР, на банките няма да им се наложи да вършат внезапен завой за пренастройване в лихвообразуването. При закъснение обаче може да се наложи да се мислят различни решения към какво да се вържат плаващите лихви по левови заеми.

Възможни разновидности са избор на показател, изчисляван на база данни от публична статистическа информация, композиция от показатели с обвързване с цената на финансиране. Изискването на регламента е да са обществено налични данни. Всяка банка сама взема решение какъв вид и каква композиция да приложи. Обявяваната ежемесечно от Българска народна банка междинна пазарна ефикасна годишна рента по депозитите е един подобен обществен показател, който непосредствено обвърза цената на заема с цената, на която се финансира банката.

По думите на Менда Стоянова пред БНР в предложенията за промени в българските закони особеното от това, което е посочено в текста на регламента, е, че предлаганите законови промени указват, че сега, когато се прави подмяна на показатели, когато един показател престава да съществува, не би трябвало това да утежнява ситуацията на клиентите и контрактуваните лихвени равнища да бъдат повишавани. Според Менда Стоянова в препоръчаните промени е планувано, в случай че предварително в първите 5 години се погаси заем и това се случи при смяна на съответната формула за пресмятане - въз основата на това, че някой от показателите е сменен, потребителят може да смени банката си, без да заплаща наказателна глоба. По думите й измененията би трябвало да влязат в действие от 1 юли 2018 година

Промяната визира главно контракти за жилищни и потребителски заеми с банки, само че показателят свободно може е да е бил употребен във всевъзможни други договорни взаимоотношения сред търговски контрагенти за заплащания, отговорности и други Няма публични данни какъв брой са договорите за заеми, които биха били наранени от възможна смяна. Асоциацията на банките в Бългрия не събира такава информация. Това се смята за комерсиална информация за всяка банка. От Българска народна банка също няма данни за броя на контракти с референтен лихвен %, употребяващ СОФИБОР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР