© Reuters Ако не се случи чудо, на 21 април

...
© Reuters Ако не се случи чудо, на 21 април
Коментари Харесай

Комиците в политиката: Без майтап

© Reuters Ако не се случи знамение, на 21 април Владимир Зеленски ще бъде определен за президент на Украйна. Според последните изследвания той ще победи със 72% настоящия държавен глава Петро Порошенко, за който се чака да гласоподават под една трета от украинците. Така човек, чийто единствен допир с политиката досега е, че играе ролята на президент в сатиричното тв шоу " Слуга на народа ", ще се снабди с висшата власт в страната.

" Това е международна наклонност в политиката да влизат известни лица, които до момента са нямали досег с нея. И Украйна се вписва в този тренд. Но не желая да си представям по какъв начин комедиант ще чете дъ,жавния бюджет или ще управлява съвещание на Съвета по национална сигурност. Ако Зеленски стане президент, аз може да стана състезателен публицист " q майтапи се пред " Капитал " Сергей Рахманин, зам.-главен редактор и водещ политически наблюдаващ на седмичника " Зеркало недели ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Действително Украйна не е нито първата, нито единствена страна, която взема решение да зашлеви статуквотоq като изстреля комедиант на висок политически пост (виж спомагателните текстове). В случая със Зеленски терзанията идват освен от това, че е безспорен дилетант в управническото занятие, само че и от връзките му с олигарха Игор Коломойски, който управлява тв канала, излъчващ " Слуга на народа ".

Не е мъчно да се разбере за какво във време, когато съгласно последното проучване Edelman Trust Barometer (обхващащо 27 страни по света) едвам половината от хората имат доверие в своите държавни управления, институции и медии, комиците излизат на мода в политиката. За тях е елементарно да влязат в облика на неопетнени бунтари, които дават обещание да раздрусат системата и да поведат война с корупцията. Освен това хуморът е положителен и прелъстителен на фона на протичащите се политически, стопански, софтуерни и впрочем турбуленции. Не инцидентно множеството образци за дебютирали в политиката комици са от страни, погълнати от рецесии.

Както с всички форми на популизъм обаче, и комедийната политика носи опасности, изключително когато излезе от сферата на шегите и обещанията и се сблъска с действителността. В случая с Украйна Зеленски ще би трябвало бързо да се научи да ръководи страна с разтърсена стопанска система, идни значими заплащания по външния дълг и тленен спор с Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна. Което си е сериозна задача даже за умел политик. Без подбив.

Вижте кои са другите комици, скочили в политиката:

Фотограф: shutterstock
Бепе Грило, Италия
Звездата на политическия хоризонт

Преди 2007 година, когато митинги, проведени в блога на Бепе Грило, събират към 2 млн. участници в разнообразни италиански градове, набразденото лице и рошавата му коса са съвсем непознати отвън родината му. В Италия обаче той е един от най-популярните тв комици от 80-те години. През 90-те е изхвърлен от сатиричната тв стратегия поради дразнещите му закачки със мощните на деня. Той продължава да изнася представления по театри и площади, като назовава министър председателите Романо Проди и Силвио Берлускони надлежно " Алцхаймер-Проди " и " психо-джудже ". Постепенната му трансформация в политически водач води до основаването на Движение " Пет звезди " през 2009 година Огнените му словоизлияния против политическия и бизнес хайлайф и медиите не оставят никого апатичен. Поддръжниците му имат вяра, че той ще почисти италианската политика и ще даде на хората по-силен глас при взимането на решения. Опонентите му го дефинират като рисков популист, който подухва аналогии с Бенито Мусолини. На парламентарните избори през 2018 година " Пет звезди " става партията, спечелила най-вече гласове. Самият Грило отстъпва водачеството на групировката на Луиджи ди Майо и не може да заема държавни постове поради присъда за непредумишлено ликвидиране за авто случай през 1981 година Последните изследвания демонстрират, че съдружното ръководство в тандем с крайнодясната " Лига " на Матео Салвини е стопило поддръжката за " Пет звезди " до 23% и за една година придвижването е изгубило близо една трета от гласоподавателите си.

Фотограф: Reuters
Джими Моралес, Гватемал а
Шест страници стратегия и доста неодобрение

" Гватемала не е комедия ", предизвестява някогашната първа дама и претендент за президент Сандра Торес по време на изборната акция през 2015 година Напразно - гватемалците не одобряват обясненията на Торес, че страната се нуждае от умел водач, а не от обещаващ чудеса комедиант, и близо две трети гласоподават за Джими Моралес. Той в никакъв случай до тогава не е заемал изборна или каквато и да било управническа служба, само че пък е най-известният комедиант в страната. От 15 години води дружно с брат си Сами седмично сатирично тв шоу. В един от епизодите каубой на име Нето - изигран от Джими Моралес, се кандидатира по простъпка за президент на Гватемала и печели. Победата на Моралес в действителния живот не е неточност, само че сигурно е изненада. С лозунга си " Нито подкупен, нито апаш " и стратегия от едвам шест страници той се качва на вълната на недоволството от огромните корупционни кавги, довели до влизането в пандиза на предходния президент. Сред обещанията на Моралес е прикачването на GPS устройство към всеки преподавател, с цел да е ясно, че в действителност се появява на работа и влиза в час, както и раздаването на смарт телефони на всички деца. Докато се пробва да бори корупцията, самият президент от месеци е в центъра на скандал за нелегално финансиране на акцията му през 2015 година

Фотограф: Reuters
Марян Шарец, Словения
От " Радио Га Га " до премиерския пост

Кариерата на Марян Шарец като комедиант стартира в сатиричното предаване " Радио Га Га ". Той става прочут с имитациите си на Осама бин Ладен, Фидел Кастро и някогашния словенски президент Янез Дърновшек. Смяната на амплоато идва през 2010 година, когато Шарец влиза в политиката. Той е определен за кмет на дребния град Камник и остава подобен два мандата. През 2017 година тогавашният комедиант влиза в сериозната игра и се кандидатира за президент, само че губи на балотажа от титуляра Борут Пахор. Шарец обаче се смее финален - година по-късно той към този момент е министър председател. Макар неговата партия " Листата на Марян Шарец " да остава втора на изборите през юни 2018 година, победилата антиимигрантска групировка не съумява да сформира държавно управление и мандатът отива при Шарец. Той образува болшинство с поддръжката на още четири лявоцентристки партии и на 40 години става най-младият словенски министър председател. " Напълно съм наясно с моите провали и неточности, само че имам кураж и твърдоглавие, " споделя Шарац пред Народното събрание при встъпването си в служба.

Фотограф: CC BY-SA 3.0
Йон Гнар, Исландия
" Повече пънк, по-малко пъкъл "

Когато бюлетините в изборите за кмет и общински съвет на Рейкявик през 2010 година биват преброени, исландският министър председател афишира резултата за " потрес ". Считаната за закостенял бастион столица преди малко е избрала да бъде ръководена от анархо-сюрреалистична партия, формирана главно от някогашни пънкари и ръководена от комик, който става новият кмет на Рейкявик. Всичко стартира година по-рано, когато Йон Гнар основава Най-добрата партия, с цел да осмее ръководещите в Исландия, довели страната до банков колапс и нечовечен стопански срив. Преди рецесията да го накара да се заеме с политика, Гнар води седмично сатирично шоу по държавното радио. Изборната му акция минава под лозунга " Повече пънк, по-малко пъкъл ", а измежду обещанията на партията попадат следните неща: безвъзмездни хавлии в градските басейни, бяла мечка в столичния зоопарк и импорт на евреи, " тъй че в Исландия най-сетне да дойдат хора, които схващат нещо от стопанска система ". Макар самият Гнар да дава обещание, че ще наруши всичките си обещания, жителите на Рейкявик и даже политическите му съперници правят оценка позитивно ръководството му. Той не се кандидатира наново, а неговият правоприемник на кметския пост декларира, че обществото е научило доста от комика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР