© Reinhard Krause Още по темата Китай прави заявка за

...
© Reinhard Krause Още по темата Китай прави заявка за
Коментари Харесай

Китай провежда безпрецедентна акция срещу мръсния въздух

© Reinhard Krause Още по тематиката
Китай прави поръчка за по-пазарна стопанска система и промени

Президентът Си Цзинпин даде обещание " велико възобновяване " на китайския народ
25 окт 2017
Китайската стопанска система леко забави растежа си до 6.8%

Увеличават се опасенията поради отрицателните резултати от несъразмерното кредитиране
19 окт 2017
Китайският президент вижда тежки стопански провокации пред страната

Си Дзинпин счита за нерешени в задоволителна степен разширяващата се разлика в приходите, проблемите в заетостта, образованието и опазването на здравето
18 окт 2017 През последните няколко месеца управляващите в Китай са наложили санкции или са повдигнали обвинявания против чиновници на над 80 хиляди завода в страната. Действията са част от акция, която министерството на околната среда е почнало в опит да пребори пословично известния проблем на страната с мръсния въздух. В резултат на това производството на над 40% от заводите е било спряно в някакъв миг. Наложените насилствени прекъсвания са се отразили на бизнеса на предприятията в кратковременен проект. Освен това сходни ограничения се отразяват и на пазара на първични материали, тъй като Китай е един от най-големите купувачи на тях.

Синьо небе вместо смог

По време на партийния конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) беше оповестено, че страната е сложила цел да понижи равнището на рисковите фини прахови частици (PM2.5) до 35 микрограма на куб. метър до 2035 година по отношение на измерените приблизително 47 микрограма на куб. метър през 2016 година " Ще бъде доста мъчно да реализираме задачата си и би трябвало да работим по-сериозно ", разяснява на конференция министърът на околната среда Ли Гандзие. Кампанията ще се концентрира върху редуцирането на замърсяването от промишлени предприятия, използването на въглища за разнообразни цели и възстановяване на грижата за жителите при изключителни обстановки.

Към момента количеството на рисковите фини прахови частици в столицата Пекин, един от най-силно нечистите градове, е 20 пъти по-високо от предложеното от Световната здравна организация. След приемането на политика срещу замърсяването на въздуха през 2013 година количеството на PM2.5 на територията на страната е с 33% по-ниско, само че съгласно голям брой интернационалните организации китайското държавно управление не е подхванало задоволително ограничения.

Реакциите по отношение на последната акция са смесени. " Имаше огромен резултат върху бизнеса ни. Не можахме да спазим периода за доставка, тъй като ни бяха затворили. Това не беше единствено при нас. Всички фабрики в близост имаха същия проблем ", разяснява пред NPR началник на дружество в двумилионния град Иу в провинция Джъдзян. Джъдзян не е единственото място, където се организират изненадващи инспекции. До момента Министерството на околната среда е изпратило инспектори в 30 провинции. По данни на NPR продукцията в цели региони е била спряна, а санкции и обвинявания са повдигнати на чиновници в над 80 хиляди предприятия.

Извън производството изненадващите инспекции се одобряват положително. Властите се отнасят по-сериозно и към информирането на жителите за равнищата на замърсяване на въздуха, написа BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР