© Petr Josek Още по темата Луиз Бергхолм: Очаквам скоро

...
© Petr Josek Още по темата Луиз Бергхолм: Очаквам скоро
Коментари Харесай

Покупката на нови изтребители ще бъде частично рестартирана

© Petr Josek Още по тематиката
Луиз Бергхолм: Очаквам скоро договаряния за шведски изтребители

Посланикът на Кралство Швеция в България пред " Капитал "
28 юли 2017
Нека социолозите да изберат новия изтребител

Често социологическите изследвания се употребяват да се оправдае вземането на несъмнено решение в държавното ръководство, в тази ситуация - избора на нов аероплан за Военновъздушни сили
10 юли 2017
Парламентът сътвори краткотрайна комисия за изтребителите

Според Корнелия Нинова ГЕРБ са оповестили война на президента
28 юни 2017
Надцакване с изтребители

С избора на нов вид бойни самолети служебното държавно управление на Румен Радев заложи политически капан на ГЕРБ
5 май 2017
Окопна война във военното министерство

Служебният боен министър стремително поставя лоялни хора по веригата на оръжейните доставки
7 апр 2017
Правителството отвори офертите за нов вид изтребители
13 мар 2017

Процедурата за придобиване на нов вид бойни самолети за потребностите на армията ни най-вероятно отчасти ще бъде рестартирана. Това предложи през днешния ден с 13 на 7 гласа краткотрайната парламентарна комисия, основана за да изследва по какъв начин тъкмо е станало класирането на офертите за бъдещите изтребители на Военновъздушни сили по време на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев. В последните дни от ръководството си краткотрайният кабинет уточни като желан снабдител шведската компания Saab с техните самолети Gripen C/D, а също по този начин дисквалифицира американо-португалската оферта за самолети втора употреба F-16 MLU. В процедурата участваше също по този начин и Италия с употребявани бойни самолети Eurofighter Tranche 1, само че тя бе класирана на второ място. Общата ориентировъчна цена на плана за придобиване на нови бойни самолети е 1.5 милиарда лева, против които страната ни би трябвало да получи най-малко 8 машини за отбрана на въздушното ни пространство. През последните няколко дни изборът на нови изтребители предизвика остра замяна на реплики сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, който дефинира парламентарната комисия като " арбитражен съд ".

Според депутатите от краткотрайната комисия процедурата най-вероятно би трябвало да бъде върната една стъпка обратно и трите страни от шортлистата още веднъж да показват свои обвързващи предложения (RFI), защото съгласно тях F-16 са отстранени от конкуренцията непозволено. Народните представители са решили, че методиката за оценката е била изменена в крачка и по този начин внезапно условието за разсрочено заплащане на самолетите е станало от целесъобразно в наложително. По този метод американските изтребители, които трябваше да бъдат осъвременени в Португалия, изненадващо са изпаднали от борбата. Макар и че не го признават директно и отхвърлят да имат любимец, с актуалното си решение ръководещите връщат в играта F-16. Всичко това дефинитивно ще стане факт, откакто отчетът на комисията бъде гласуван в пленарна зала от всички депутати.

Неизбежният резултат от всичко това обаче ще е, че придобиването на нови изтребители ще се забави най-малко с няколко месеца, в случай че не и години. Премиерът Бойко Борисов и военния министър Каракачанов също се изрекоха в тази посока като подчертаха, че военно-въздушните сили не са най-спешния им приоритет при превъоръжаването на армията ни. Изключително неприятният резултат от това е, че изтребителната ни авиация ще продължи да е 100% подвластна от Русия в прорез с всички условия и рекомендации на НАТО, а също по този начин и уговорките на страната ни да не купува съветска военна техника в прорез с оръжейното ембарго на Европейски Съюз поради анексирането на Крим. Също по този начин съгласно авиационните експерти по-нататъчната поддръжка на четвъртвековните ни МиГ-29 (на доктрина разполагаме с 15 такива) в средносрочен проект може да погълне повече средства от възможното придобиване на нови самолети.

Ако страната ни въпреки всичко реши да съблюдава съюзническите си задължения и да прекъсне зависимостта от Русия, това ще докара до приземяване на бойната ни авиация в кратковременен проект, само че няма да оголи изцяло българското въздушно пространство. При сходно развиване на нещата, защитата на небето ни ще бъде поета от непознати изтребители по линия на така наречен " взаимен ер полисинг ", който от взаимен ще стане чисто натовски. Дори сега италиански изтребители Eurofighter извършват взаимни задачи и патрулират дружно с българските МиГ-29 над България. В политически проект обаче сходен сюжет ще е безспорна злополука за премиера Борисов, който ще даде недвусмислено доказателство, че нехае изцяло за отбранителната политика на страната.

По мотив проекторешението на Народното събрание шведската компания Saab излезе с извънредно остро за досегашния си жанр изказване. " В последните седмици бяхме очевидци на доста неверни и заблуждаващи изказвания, рецензии и обвинявания, публикувани обществено. Saab и Швеция в никакъв случай не са търсили каквото и да е непочтено преимущество по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на защитата и от държавното управление. Обвиненията, че се възползваме от схемата за заплащане, сложена като условие от Министерството на защитата, не са основателни. Като всеки различен участник в процедурата, бихме предпочели предплатено заплащане. Все отново, разбираемо е, че министерствата на финансите и защитата изискват вид, който съответствува с рестриктивните мерки на българския бюджет. Схемата за заплащане беше утвърдена от Народното събрание през 2016 година и ние сме се съобразили с това изискване в отговора ни на настояването за оферта. ", се споделя в изказване на Магнус Луис-Олсон, шеф за Европа. " С почитание към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме желали да изтъкнем, че започването на нова интернационална процедура ще докара до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за защита. Това в допълнение ще натовари оперативния бюджет на българските Военновъздушни сили. ", продължава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР