© Pavel Rebrov Още по темата Вечерни новини: Брюксел май

...
© Pavel Rebrov Още по темата Вечерни новини: Брюксел май
Коментари Харесай

Вечерни новини: Светът реагира на конфликта Украйна-Русия, премиерът закрива Агенцията за българите в чужбина

© Pavel Rebrov Още по тематиката
Вечерни вести: Брюксел май умъртви " Белене ", а " Турски поток " още не е стигнал до България

И още: Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за след Брекзит; Депутатите отхвърлиха данъчното несъгласие и утвърдиха таван на компенсациите при гибел на пътя
22 ное 2018
Вечерни вести: Нов вицепремиер в кабинета; Европейска комисия против Италия поради бюджета

И още: Френски съд утвърди екстрадацията на семейство Баневи; Тръмп поддържа Саудитска Арабия макар убийството на Хашоги
21 ное 2018 Извън напрежението сред Русия и Украйна поради Керченския пролив, понеделник не беше богат откъм събития. Денят предложи единствено спомагателни линии към към този момент познати случаи, които притеглят публичния интерес.
От стенограмата на последното съвещание на държавното управление се схваща, че министър председателят Бойко Борисов е упълномощил да се откри подобаващ метод да се закрие организацията за българите в чужбина.
Комисията за финансов контрол пробва да успокои паниките към цената на застраховката " Гражданска отговорност " като внесе спомагателни уточнения за системата " бонус-малус ", която следва да се вкара.
Опит за разведряване сред Русия и Украйна ще бъде изработен довечера и на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което се привиква по неотложност и заради желанието и на двете страни. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск прикани Русия да се въздържа от провокации и да върне пленените кораби и украинци. Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин дефинира арестуваните като " военнопленници ". От българска страна до края на работния ден реакция нямаше.

НАЙ-ВАЖНОТО

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Високо напрежение сред Русия и Украйна поради морски спор


Напрежението сред Русия и Украйна се повиши, откакто кораби на съветския военноморски флот задържаха в неделя три украински плавателни съда в Керченския пролив, а пограничната работа на Федералната работа за сигурност на Русия упрекна Украйна, че нарушава морската ѝ граница. Киев, който отхвърля обвиняванията, сложи въоръжените сили на страната в цялостна бойна подготвеност, президентът Петро Порошенко издаде декрет за въвеждане на военно състояние, който би трябвало да бъде утвърден или отритнат от Върховната Рада. В понеделник вечерта се чака Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да разиска казуса сред двете страни.

Европейски Съюз и НАТО приканиха двете страни за въздържаност и понижаване на напрежението. Протокът въпреки всичко беше отворен тази заран за корабоплаване. Напрежението сред Москва и Киев набъбна в седмицата, в която президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, означиха края на строителството на подводната част от първата тръба на газопровода " Турски поток ". Това е един от плановете, дружно със " Северен поток 2 ", който откакто бъде приключен, ще понижи въздействието на Украйна при транзитирането на съветски природен газ.

Кабинетът работи по закриването на организацията за българите в чужбина

Премиерът е упълномощил на министри да предложат най-подходящия метод, с цел да бъде закрита Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Последният й ръководител Петър Харалампиев е в ареста поради подозрения за корупция. Разследван е и основният секретар Красимир Томов, в чийто сейф бяха открити близо половин милион лв.. Задържани са и още двама души. Основната функционалност на организацията е да удостоверява издадените документи за български генезис на кандидатстващите за български паспорти непознати жители. Останалите институции, от които зависят идващите стадии в процедурата са Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи и президентството. Бойко Борисов оповестява по време на последното съвещание на държавното управление, че връзките с българите зад граница по въпросите за образованието и културата ще се поемат от Министерството на външните работи.

Разследвания, в това число и интернационалните, от 2013 година насам стигаха по разнообразни сигнали и пътища до подозрения за корупция в ДАБЧ. До арести се стигна едвам през есента на 2018 година, което е и индиректен удар към колегата на ГЕРБ в държавното управление - Вътрешна македонска революционна организация, защото от години организацията на Красимир Каракачанов има мощно въздействие върху работата на организацията. От Вътрешна македонска революционна организация обаче бързо и изрично се разграничиха от Харалампиев.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сблъсъци на границата на Мексико и Съединени американски щати

[Reuters]
Американските управляващи затвориха за малко най-оживения граничен пункт в страната и използваха сълзотворен газ, с цел да отхвърлен към 500 мигранти от Централна Америка, които пробваха през вчерашния ден незаконно и силово да си пробият път към Съединени американски щати през граничния пункт Сан Исидро в Тихуана, Мексико. Няколко часа пунктът остана затворен, след което трафикът бе възобновен. Мексико съобщи, че ще депортира неотложно участвалите в акцията.
Напрежението на границата се усили в последните дни с идването на хиляди мигранти от Централна Америка. Близо 7400 са се струпали в региона на границата при Тихуана и Мехикали, все пак мексиканските управляващи към този момент отхвърлят да пратят военни.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Швейцарците взеха решение, че интернационалното право е с преимущество пред локалното законодателство

С референдум, извършен в неделя, жителите на Швейцария взеха решение, че интернационалното право и контракти ще продължат да имат преимущество пред вътрешното им законодателство. Според BBC предварителните резултати сочат, че 67% от гласувалите са били срещу това да се промени, а 33% - за. Предложението идваше от дясната Швейцарска национална партия, съгласно която то щеше да укрепи автономията и националната еднаквост на страната. То засягаше връзките на Швейцария с Европейски Съюз и НАТО като щеше да наложи преподписване на текстове за правата на децата, на индивида, за търговията и други
Отхвърлено е и предлагането фермерите да получават дотация за крави, на които не са отстранени рогата, само че с доста по-малка разлика - 54% против, 46% - за. Инициативата идваше от от фермер, който твърдеше, че премахването им е неестествено и мъчително. Деветдесет % от кравите, отглеждани в Швейцария, са без рога за повече животни да могат да се отглеждат на по-малко пространство.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Народните представители гласоподават бюджета на НЗОК и ДОО на второ четене

Парламентът ще заседава изключително във вторник, с цел да одобри на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2019 година В комисията по бюджет най-разпалените полемики бяха по измененията, които се вършат в здравните закони през преходните и заключителни разпореждания на бюджета на касата. Те плануват мегакомисия за медицински контрол, която ще прелицензира лечебни заведения. Националният съвет по цените на медикаментите ще изготвя фармако-терапевтични управления за изписване на лекарства, които няма да бъдат съветвани с лекарите, а до шест месеца ще бъде направен обединен финансов стандарт за всички лечебни заведения. С бюджета на ДОО пък се усилва оптималният застрахователен предел на 3 000 лева, както и минималният на земеделските производители - от 350 на 400 лева

Очаква се бурно съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет

Във вторник колегията би трябвало да избере ръководител на Софийския градски съд (СГС), който стои без титулярен началник повече от година. Предишният ръководител Калоян Топалов подаде оставка на 14 септември м. година след масирана акция против него. Първият опит за избор на нов ръководител през март се провали. Софийски градски съд е един от най-важните съдилища в страната, първа инстанция за търговски разногласия сред компании, основани в София, пред него се записват политически партии и други
В дневния ред на Съдийската гилдия е планувано и " предложение от членове на Висшия правосъден съвет, съдържащо въпроси към Председателя на Върховния касационен съд " Лозан Панов. Очаква се тогава да стартира офанзива против Панов поради изявлението му преди 10 дни пред интернационална конференция, в което той сподели, че правосъдната ни система е затънала в дълбоки зависимости и даде образци.

Приключва търгът за марката на " Стандарт "

Търгът за марката " Стандарт Медиа " завършва на следващия ден в 11 ч. Той се организира посредством скрито наддаване, разгласен е от Националната организация за приходите. Началната дата за огледите беше 19 ноември, а крайната - 23 ноември. Първоначалната цена е 196 516.5 лева Справка в Патентното ведомство демонстрира, че марката " Стандарт Медиа " е записана през август 2012 година, а срокът, до който е годна, е април 2021 година Тя е записана от " Стандарт нюз ", акционерното сдружение, което до неотдавна издаваше всекидневника " Стандарт ". Най-вероятната причина за продажбата на марката са обществени отговорности - за налози или осигуровки.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Fabrizio Bensch
" Дипломатически шедьовър " - по този начин немският канцлер Ангела Меркел дефинира договорката сред Европейски Съюз и Англия за Brexit в неделя пред публицисти в Брюксел. Тя сподели още, че денят на утвърждението й от Европейски Съюз е " исторически, който разсънва двупосочни усеща.. тъжно е, че Обединеното кралство напуща Европейски Съюз след 45 години, само че също по този начин, би трябвало да почитаме вота на британците ". Ангел Меркел разяснява, че договарянията са били тежки, само че регистрират ползите и на двете страни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на А1 от 803 хил лв. поради прекратения през март контракт с веригата за мобилни телефони Handy. Според антимонополния орган А1 е злоупотребила с по-силната си позиция по отношение на Handy при предоговарянето на съглашението сред тях, е по-късно и при едностранното му спиране. Веригата имаше контракт с телекома да продава мобилни устройства и абонаментни проекти.

Глобите за погрешно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и други дребни прегрешения на водачите няма да се отразяват на цената на застраховката " Гражданска отговорност " при системата " бонус-малус ". Тя ще нараства за нарушавания, които най-често са причина за произшествия съгласно статистиката. Общественото разискване на наредбата, призната от Комисията за финансов контрол продължава още две седмици.

Държавата да финансира вероизповеданията с по 10 лева за всеки, заявил принадлежност , в случай че общо почитателите на съответната деноминация са най-малко 1% от българските жители. Това предлага депутатът от Българска социалистическа партия Николай Тишев в Закона за вероизповеданията като планува ограничавания - горна граница за всяко настрана финансиране - 15 млн. лева Ако текстът се одобри, православната черква ще получи максимума, а Главното мюфтийство - към 5.8 млн. лева Държавата ще отпуска средства и за останалите вероизповедания, само че на различен принцип.

Управителният съвет на японската група Mitsubishi Motors разгласи, че е отстранил Карлос Гон от председателския пост , който той изгуби и в Nissan, поради обвинявания във финансови злоупотреби. Покрай абсурда президентът на Nissan Хирото Саикава назова съюзните връзки с " Рено " неравноправни. " Рено " има 43.4% от японската корпорация, а тя държи единствено 15% от акциите на френския си сътрудник и няма право на глас при определянето на неговата политика.

IN MEMORIAM

Режисьорът на " Последния император " Бернардо Бертолучи умря

Фотограф: Nacho Doce
Италианският режисьор Бернардо Бертолучи умря на 77 години след битка с рака. Първата му номинация за " Оскар " за най-хубав режисьор е за " Последно танго в Париж " (1972 г), в който вземат участие Марлон Брандо и Мария Шнайдер. След този триумф стартира да работи с от ден на ден международно известни артисти. Триумфът му е " Последният император " (1987 г.), за който получава девет награди " Оскар ", измежду които за най-хубав филм и най-хубав режисьор. Екипът получава неповторимата опция да снима навътре в Забранения град в Пекин. Сред другите му известни филми са " Последно танго в Париж ", " Малкият Буда ", " Открадната хубост ", " Мечтатели ", " Конформистът ", " Двадесети век " и " Аз и ти ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР