© Николай Дойчинов Още по темата От 2020 г. еврофондовете

...
© Николай Дойчинов Още по темата От 2020 г. еврофондовете
Коментари Харесай

Три години борба с корупцията: резултатите

© Николай Дойчинов Още по тематиката
От 2020 година еврофондовете ще идват с прокуратура

Създаващата се европейска конструкция има късмет да показва в България по какъв начин обвиняването в действителност би трябвало да работи
19 окт 2017
Какво сподели изборът на ръководител на Върховен административен съд

За съдийското самоуправление и неизяснените имотни въпроси
19 окт 2017
Председателката на Апелативен съд - София, изиска инспекция от основния прокурор и инспектората

Повод са обвиняванията в корупция, отправени от търговски арбитър против нея
16 окт 2017 След 10 дни Специализираният углавен съд ще стане способен да гледа с изключение на делата за проведена престъпност и тероризъм, само че и тези за корупцията по високите етажи на властта. До този миг тези корупционни каузи се гледаха от Софийския градски съд (СГС). Прехвърлянето им в новата институция, което стана по волята на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Обединени патриоти и с утвърждението на основния прокурор, провокира вълна от други промени.

Парламентът гласоподава промени в Закона в правосъдната власт, които плануват бонус до шест месечни заплати годишно за спецсъдиите и спецпрокурорите (близо 20 хиляди лева на година), както и опция в двете институции да се кадрува не посредством състезания, а през заповеди на техните началници, които свободно да командироват в тях магистрати от цялата страна по неразбираеми критерии.

В сряда от Софийски градски съд изпратиха подробна информация за броя на делата за корупция против лица, заемащи висши държавни постове, обсъждани в съда през последните три години. Става дума за общо 26 обвинителни акта, импортирани против 37 индивида. Кратката равносметка – от 26 каузи, досега присъди има по 7 от тях – три оправдателни и четири неоправдателни. От тях единствено присъдата против някогашната председателка на Софийски градски съд Владимира Янева е влезнала в действие.

Какво още демонстрират данните за товара, който ще се изсипе върху спецсъда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР