© Николай Дойчинов Още по темата Кметовете ще бъдат глобявани

...
© Николай Дойчинов Още по темата Кметовете ще бъдат глобявани
Коментари Харесай

България се приближава до глоба заради мръсния въздух

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Кметовете ще бъдат глобявани персонално поради въздуха в общините

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух влязоха в Народното събрание
23 окт 2018
Кога София ще стартира да диша

Програмата на общината е фокусирана върху превоза, до момента в който главният проблем, наподобява, е битовото отопление
5 окт 2018
Печките, които могат да оказват помощ на въздуха

Над 50% от фините прахови частици се дължат на битовото отопление
5 окт 2018
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.
5 окт 2018
Сметната палата: Държавата не прави задоволително за справяне с мръсния въздух

Не са налагани санкции на кметове, няма ясни финансови планове, а техниката, която мери качеството на въздуха, е остаряла
15 юли 2018 Ако допреди две години тематиката за замърсяването на въздуха рядко се появяваше в общественото пространство, то през последните година и половина тя е повече от гореща - както за жителите, по този начин и за политиците. Една от главните аргументи е решението на Съда на Европейски Съюз (СЕС) от 5 април 2017г., който установи, че сред 2007 година и 2014 година страната е бездействала по казуса с равнищата на ФПЧ10 (фини прахови частици с размер 10 микрона), както и за понижаване на продължителността на интервалите на превишени стойности.

Институционалният напън сложи тематиката на дневен ред у нас, само че година и половина по-късно макар многото диалози и опита за бързо наваксване предстоящо има пропуски. В четвъртък Европейската комисия (ЕК) даде на България два месеца за отговор по тематиката, а опасността за финансови наказания се надвесва от ден на ден над страната.

Какво ни сподели Европейска комисия

В известието си Еврокомисията прикани България да предприеме същински ограничения за възстановяване на качеството на въздуха. Брюксел регистрира съществуването на някакви дейности в тази тенденция, свързани с придвижването по пътищата (изменение на разпоредбите за придвижване, контрола на отпадъците от излезли от приложимост транспортни средства и техническите прегледи). Но Европейска комисия чака да види и нови условия за наличието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, употребявани за битово отопление, защото точно то се сочи за главен източник на замърсяването у нас през зимата.

Освен това България, дружно с Чехия, има пропуски при привеждането на вътрешното законодателство в сходство с европейската инструкция за качеството на въздуха. Не дава отговор на европейските условия формулата в българския закон за това по какъв начин ще се сведе до най-малко продължителността на интервалите на превишаване на допустимите стойности.

България има два месеца да отговори на формалното съобщение на Европейска комисия. Ако в този период страната ни не успее да оттговори задоволително с ефикасни ограничения, то казусът още веднъж ще бъде отвеян към Съда на Европейски Съюз.

За България условието за реализиране на нормите беше сложено още с приемането на страната като пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година През 2010 година страната ни беше първата, против която Европейската комисия стартира наказателна процедура по тази тематика. По мнение на осведомени, делото против България е било самобитен тест, който да покаже по какъв начин да се отвори вратата за сходни наказателни процедури. Изборът на по-малка и нова страна членка също не е бил инцидентен. За страната обаче това е скъп тласък, защото след решението на Съда на Европейски Съюз управляващите започнаха да работят по въпроса, въпреки и до някаква степен безредно.

Какво отговори страната

" За да имаме по-чист въздух, е нужен политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни ограничения. Конкретни резултати могат да бъдат реализирани единствено със взаимни дейности на всички институции на национално и локално равнище ", съобщи в четвъртък министърът на околната среда Нено Димов в публична позиция за уведомлението на Европейска комисия. На въпрос на " Капитал " какъв отговор ще даде страната ни на Европейска комисия от Министерство на околната среда и водите дадоха отговор, че следва подготовка в инструкции период от два месеца.

Същевременно явен е опитът на министерството да разхвърли отговорността. " Общините са тези, които имат задължението за реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух, само че огромна част от тях към момента не припознават този проблем ", декларира в позицията си министър Нено Димов и натъртва, че е е от " основно значение " казусът да се припознае и като народен и да се работи взаимно. Освен това от Министерство на околната среда и водите акцентират, че в границите на Европейски Съюз има и други извършители с изключение на България и Полша, против които към този момент има постановени решения на Съда на Европейски Съюз. Дела в Съд на Европейския съюз са заведени и против Германия, Унгария, Франция, Румъния, Обединеното кралство и Италия.

Мерките до момента

Мерките, които се започнаха през последните 18 месеца, са значима стъпка, само че са едвам началото. С европейски средства през септември т.г. беше показана Национална стратегия за качеството на атмосферния въздух, направена от Световната банка.

Като приоритет по оперативна стратегия " Околна среда " за сегашния програмен интервал от Министерство на околната среда и водите са декларирали вложение на 115 млн. лева в общини с нарушено качество на въздуха. Парите са за актуализация на проектите на общините за справяне с казуса, както и ограничения, свързани с битовото отопление като източник на замърсяване. Общини като Асеновград, Пловдив, Несебър и Варна към този момент са упълномощили поръчки за правене на такива проекти.Проект за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), импортиран от Министерство на околната среда и водите, в четвъртък мина през парламентарната комисия по околна среда и водите и следва идната седмица да влезе в дневния ред на Народното събрание. Сред препоръчаните в него промени има и ограничения за ограничение на използването на въглища и брикети за битово отопление с високо наличие на сяра и пепел.

В свое мнение по време на публичното разискване на измененията в ЗЧАВ обаче Националното съдружие на общините посочи, че по предпочитана ос " Въздух " по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) има забавено финансиране. От Министерство на околната среда и водите тогава прецизираха за " Капитал ", че имат подготвеност да разгласят процедура за финансиране на ограничения, ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух, само че към момента не са оповестени такива, свързани с битовото отпление.Също през миналата седмица дефинитивно бяха гласувани на второ четене промени в Закона за локалните налози и такси, с които се вкарва екологичният съставен елемент във формулата за пресмятане на налога върху колите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР