© Николай Дойчинов Още по темата Бюджет 2018 на София:

...
© Николай Дойчинов Още по темата Бюджет 2018 на София:
Коментари Харесай

Повторението е майка на София

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Бюджет 2018 на София: " Целият е за чист въздух "

Въпреки обещанията на Йорданка Фандъкова целите и политиките на общината за поредна година не наподобява да се трансформират
8 дек 2017
Расте, само че не печели

Столична община приема бюджета си за 2017г., в който няма да видите нови политики или ограничения против огромните проблеми на града
6 яну 2017 Има елементарен битов симптом, който разделя Европа на две половини: в северозападната множеството хора поддържат усърдно движимостите си, преди да се счупят, а в югоизточната ги поправят едвам когато са в сериозно положение. София, наподобява, ще прекара и 2018 година уверено вкоренила се на изток, в случай че съдим от признатия в четвъртък финансов проект за идващите 12 месеца.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Тази година градът ще разполага с следващ " рекорден " бюджет - този път от 1.5 милиарда лв., само че това надали ще й помогне да се отърси от самочувствието на безпаричен град с замърсен въздух и разрушени тротоари. По-големият бюджет несъмнено е отлична вест за града. Важният въпрос обаче е от кое място ще дойдат средствата и защо ще бъдат изхарчени. В случая на София нарасналите доходи идват от по-голяма държавна дотация за заплати в лечебни заведения и детски градини, постоянен тил от европейските фондове за градежа на метрото, излишък от над 100 млн. лева непохарчени средства от предходната година и в дребна степен от по-добрия доход от налози. Последното е напряко неизбежно поради, че по данни на икономическия тинк-танк Industry Watch в София годишно към този момент се издават същият брой разрешителни за градеж, както в предкризисната 2008 година, а безработица на процедура няма. Градът забогатява, само че курсът на кмета Фандъкова е изрично срещу събирането на повече пари от налози и такси.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Срещу новия бюджет жителите на града ще получат най-много строежa на метрото. Другите по-големи финансови вложения са в корекция на трамвайни трасета - по бул. " Цар Борис III ", бул. " България " и ул. " Каменоделска ". И 2017 трябваше да бъде годината на трамвая в София, само че концепцията дерайлира бързо. Същите три плана да вземем за пример бяха планувани и по-рано, а по-късно забавени. Прехвърлянето на планове от година на година е постоянна процедура за финансовата стратегия на общината. Така се случи се и с ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", за който се приказва от 2013 година, беше плануван за 2017 година, само че се отсрочи, с цел да не се излагаме пред чужденците с изкопани улици през гостите на председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Хроничната болест на София обаче е в дребните елементи, а лек не се задава. Най-младият, най-развиващ се и най-производителен град в България към момента не може да строи тротоари и канализация. В неприятна поредност през 2017 година общината потвърди, че няма потенциал за базова ежедневна поддръжка - да подравнява антипаркинг колчета, да реди павета или да проектира велоалеи. С което провокира евентуално първия в по-новата история митинг против неприятно изпълнените поправки. През 2017 година София стартира да става град от вида " направи си самичък " - в съвсем всеки квартал към този момент има предприемчив цивилен комитет, който самичък показва проблеми, а нерядко и самичък търси решения. Активисти даже направиха лична стратегия за ремонт на тротоарите за 25 години напред. В общинските проекти за новата година не се вижда основна смяна по отношение на мудната и некачествена поддръжка, на която сме привикнали и до момента. В пропуснатия капацитет на новия бюджет ще би трябвало да запишем и неслучващия се надзор. За 2018 година София възнамерява да събере с 2 млн. лева (8%) по-малко от санкции и наказания, до момента в който бюджетът на Столичния инспекторат, който се грижи точно за налагането им, пораства с 9% до 7.5 млн. лева Решението е необичайно за град, в който можеш да правиш съвсем всичко - от паркиране в зелена повърхност до неплащане на налози, изцяло безнаказано.

Ако този състав на общината щеше да прави промени в града, преди малко изпусна последният сполучлив миг. Бюджет 2018 година бетонира курса за идващите 12 месеца: още от същото.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР