© Юлия Лазарова Още по темата Сирма груп предвижда годишен

...
© Юлия Лазарова Още по темата Сирма груп предвижда годишен
Коментари Харесай

NEVEQ излиза от "Онтотекст" срещу 4.2 млн. евро

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Сирма груп " планува годишен растеж на приходите от 35% до 2022 година

Дружеството възнамерява придобиване на нови софтуерни компании и лансиране на системи с изкуствен интелект
7 фев 2018
Петя Димитрова и Цветан Алексиев са тазгодишните носители на премиите " Атанас Буров " за 2017 година

Едноименната фондация обичайно връчва оценките в две категории – за банково и финансово и за индустриално ръководство
1 фев 2018
Кои са новаторските предприятия на 2017 година

Осем компании получиха оценки в състезанието, който се провежда за 13-а поредна година
17 дек 2017
Чужди вложители отново поглеждат към България за покупко-продажби

Оптимизмът в района се трансферира и към локалния M&A пазар: придобиванията в страната порастват, оценките също
29 ное 2017
Новият " безконечен " фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са съвсем напълно вложени в три компании. Това са българската Ендуросат и непознатите Cannabi-Tech и Vostok VR
16 ное 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 септември)

Защо е необичайно, че Анна Цолова няма да води повече утринния блок на " Нова тв " ; Рубриката на Миролюба Бенатова в предаването " Комбина " по " Нова " не е ясно дали и по кое време ще се излъчва; Кризисните проблеми на Lidl и Kaufland и значимите уроци за връзката на компаниите; Инвестор.БГ купи висшето учебно заведение по застраховане; " Онтотекст " създаде инструмент за идентифициране на подправени вести
12 сеп 2017
Напред към NASDAQ

Изпълнителният шеф на " Сирма груп холдинг " Цветан Алексиев пред " Капитал "
13 май 2017
" Онтотекст " обнови софтуера си за разбор на данните

Осмата версия на GraphDB е налична за свободно събаряне
20 дек 2016 Фондът за рисков капитал NEVEQ излезе от още една своя инвестиция, откакто продаде каузи си от 26.06% в българската компания за семантичен програмен продукт " Онтотекст ", излиза наяве от известие за договорката до БФБ-София. Купувач на акциите e мажоритарният притежател и основател на " Онтотекст " - софтуерната компания " Сирма груп холдинг ".

Сделката

От известието излиза наяве, че сдружението New Europe Venture Equity LP (NEVEQ) продава 26.06% от капитала на " Онтотекст ", или 4 187 087 акции клас А1. Цената на договорката е 4.2 млн. евро. Част от нея ще бъде платена с банков заем. Договорената скица на заплащане планува 1 млн. евро да се платят при джиросване на акциите, още 1 млн. евро в период до 30 юни 2018 година и останалите 2.2 млн. евро би трябвало да се платят в тридневен период след регистриране в Търговския указател на нарастването на капитала на " Сирма груп холдинг ", само че не по-късно от 15 март 2019 година Като поръчителство на договорката се учредява залог на акции на трима от акционерите в " Сирма груп холдинг " - Цветан Алексиев, Атанас Киряков и Георги Маринов. След измененията в собствеността в " Онтотекст " от съвета на шефовете на компанията излизат генералните сътрудници в NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров.

Кои са " Онтотекст "

" Онтотекст " е учредена през 2000 година от Атанас Киряков като софтуерна лаборатория към българската софтуерна група " Сирма ". През 2008 година се отделя в независима компания, като тогава притегля и финансиране от NEVEQ. Няма публични данни каква е била тогава инвестицията, само че съгласно осведомени е към 2 млн. евро под формата на инвестиране за разгръщане на сдружението и посредством придобиване на дялове.

" Онтотекст " изготвя семантични технологии, които се употребяват от издатели и основатели на наличие за улеснено систематизиране и препоръчване на осведомително наличие. Сред клиентите на компанията са BBC, Financial Times, научни издателства като Oxford University Press, IET, John Wiley and Sons и Springer Nature. През есента на предходната година компанията създаде и цифров помощник за инспекция на обстоятелства, наименуван Hercule.

Целта е той да служи на публицисти при проучването на друго наличие, оповестено в интернет пространството, като да вземем за пример вести, видеа и изявления в обществените мрежи. Според доклада на " Онтотекст " за 2016 година приходите на сдружението са достигнали 8.5 млн. лева при облага от 486 хиляди лева В компанията работят към 65 души. Освен в София компанията има офиси в Лондон и Северна Вирджиния.

Продавачът

Това е третият екзит от инвестиция за NEVEQ през последните две години. Първо през 2016 година фондът продаде каузи си в българско-американската компания за оценка на финансовите опасности FinAnalytica на френската BISAM. Цената на договорката не беше оповестена. През предходната година пък излезе от платформата за обработка на огромни бази авиоданни Vayant Travel Technologies, в която беше най-големият акционер. Купувач на цялата компания в договорка за 35 млн. $ беше американската PROS Holdings.

Купувачът

" Сирма груп холдинг " е една от най-големите български софтуерни компании. Създадена е през 1992 година и към днешна дата сплотява разнообразни софтуерни профилирани компании като " Сирма солюшънс ", " Онтотекст " и други През 2015 година направи едно от най-успешното първоначални обществени предлагания на акции на софтуерна компания на БФБ, където притегли 11.5 млн. лева Има офиси в разнообразни страни, като продава на локалните пазари.

Според консолидирания доклад на " Сирма груп холдинг " общите доходи на групата за 2017 година са били малко над 52 млн. лева, което е растеж от 25% по отношение на миналата година. Нетната облага е 6.2 млн. лева До 2022 година задачата на групата е да доближи 120 млн. евро продажби. През идващите четири години сдружението ще се концентрира и върху основаването на нови когнитивни артикули, както и блокчейн логаритми за банковия бранш и киберсигурност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР