© Юлия Лазарова Още по темата Как може да изглежда

...
© Юлия Лазарова Още по темата Как може да изглежда
Коментари Харесай

Ремонти затварят голяма част от центъра на София през лятото

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как може да наподобява регионът пред Централна гара

Автомобилите би трябвало да слязат подземен, хората - да се качат над нея, а частни вложители да развиват културни и бизнес здания в региона
12 юни 2018
Три плана, които демонстрират проблемите на Варна

Изоставането на града надали ще бъде преодоляно, в случай че локалната администрация не стартира да влага, вместо да усвоява
6 юни 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018 Ако имате работа в карето сред улиците " Раковска ", " Граф Игнатиев ", " Васил Левски " и " Цар Освободител " в идващите месеци, най-добре подходете към срещите си с градски превоз или пешком. Същото скоро ще се отнася за работещите в бизнес центровете по ул. " Кукуш ", а в идващите месеци - и за жителите на " Гео Милев ", които се намират към ул. " Николай Коперник ".

Инвестиционната стратегия за ремонт и създаване на инфраструктура за 2018г. в София е общо 550 млн. лева, 60% от които идват от европейските стратегии, а останалите - от общината. По-голямата част - 330 млн.лв., са планувани за градежа на третия метродиаметър. Около 124 млн. лева би трябвало да бъдат вложени в ремонт на улици и булеварди. Заради тромавото напредване на публични поръчки и планове обаче Столичната община обичайно извършва към половината от декларираните при започване на годината поправки, какъвто евентуално ще бъде казусът и през 2018г.

Къде и по кое време центъра

След като през предходната година напълно блокиран от поправки беше квартал " Овча купел ", в този момент в сходна обстановка е центърът на столицата.

В разгара си към този момент е ремонтът по ул. " Граф Игнатиев ", където множеството сектори от релсите са демонтирани и тече цялостното обновяване на трамвайния път. Тече реконструкцията на площадите " Гарибалди " и " Славейков ", както и на ул. " Солунска ". Предстои затварянето на ул. " 6-ти септември " . Според ремонтните графици на " Топлофикация София " топлопроводът по това трасе ще бъде сменен сред 2 юли и 2 август. След това би трябвало да бъде сменена и настилката на улицата, която съгласно проектите на общината би трябвало да стане " споделена зона сред коли и пешеходци. "

" Софийска вода " стартира подмяната на ВиК мрежата по ул. " Иван Вазов ". Ремонтът също е част от реконструкциите към ул. " Граф Игнатиев " и ще продължи 200 дни - до края на 2018г. По същия план следва и главен ремонт на ул. " Цар Иван Шишман ", която също ще бъде затворена за няколко месеца.

В началото на юли з апочва и рехабилитация на бул. " Васил Левски " сред Софийският университет и бул. " Патриарх Евтимий ", която ще продължи месец и половина. Движението няма да бъде спирано, само че ще бъде лимитирано и пренасочвано в едно от двете пътни платна.

След края на ремонтите на така наречен Зона 2 от централните градски елементи към ул. " Граф Игнатиев " през 2019г. Столична община възнамерява и сходна цялостна замяна на инфраструктурата към храм-паметника " Александър Невски ".

Планът за " България "

Общината стартира ремонта на подлеза на кръстовището сред булевардите " България " и " Иван Евстатиев Гешов ". До седмици би трябвало да бъде реконструиран и пътят на трамвай №7 към бул. " Гешов " (сега зоната е блокирана и поради градежа на метрото). Отсечката остана отвън цялостния ремонт на трасето през 2015г., който струваше 8.4 млн.лв. и беше изпълнен очевидно некачествено от компанията " СК13 Трансстрой ".

През предходната година зам.кметът на София по превоза Евгени Крусев разгласи и проекти за цялостен ремонт на бул. " България " , който върви със закъснение. Ако публичната поръчка мине без обжалвания е допустимо правата сред булевардите " И.Е.Гешов " и " Гоце Делчев " да бъде стартирана през това лято.

По-далечните поправки

Предстои и спомагателен ремонт на ул. " Солунска ". На 20 юни локалната община " Триадица " разгласи конкурс за ремонт на сектора от ул. " Солунска " сред бул. " Христо Ботев " до бул. " Витоша ", която не влиза във към този момент почналия ремонт, обвързван с ул. " Граф Игнатиев ". За ремонта на сектора от 410 метра е очакван бюджет от 470 хил.лв.

След няколко месеца в регионите " Слатина " и " Гео Милев " следва о сновен ремонт на улиците " Николай Коперник " (от бул. " Цариградско шосе " до ул. " Манастирска " ) и ул. " Атанас Узунов " от ул. " Манастирска " до ул. " Калиманци ". Ремонтът е разграничен на три прави, а общият бюджет е 2.4 млн.лв.

В регион " Илинден " следва главен ремонт на 1.5км от ул. " Кукуш " и 700м. от ул. " Йосиф Щросмаер ". Реконструкцията на двете прави ще коства към 4.6 млн.лв. и ще продължи малко над една година. Обществената поръчка стартира напролет и към момента няма определен реализатор.

Очаква се и начало на рехабилитацията на бул. " Асен Йорданов " от бул. " Шипченски проход " до бул. " Христофор Колумб " и на ул. " Искърско шосе " от бул. " Христофор Колумб " до ул. " Димитър Пешев ". Тя ще коства 8.2 млн.лв. Ремонтът беше плануван за 2017г., само че през есента на същата година Столичната община разгласи повреждане на контракта с " Пътища и уреди " ЕАД поради некачествено осъществяване на първата фаза от ремонта на бул. " Шипченски проход ".

За тази година е плануван и ремонтът на бул. " Първа българска войска " от ул. " Мара Бунева " до бул. " Илиянци " край централните софийски гробища. Участъкът с дължина от малко над два километра ще бъде ремонтиран за към 3 млн.лв.

Какво няма да се случи

2018-та е следващата година, в която евентуално няма да бъде ремонтиран релсовият път на трамвай №5 по бул. " Цар Борис III " . Обществената поръчка беше оповестена през 2017г., само че прекъсната поради " противоречие сред плана и количествените сметки ". Ремонтът би трябвало да коства 40 млн.лв. и сега още веднъж е в процедура по желание на строителна компания.

Няма да стартират и най-малко два от плануваните поправки на тунели в доста неприятно положение - този под НДК и тунелът по бул. " Панчо Владигеров " в регион " Връбница ". За ремонта на първия беше плануван бюджет от 4.3 млн.лв. и съгласно признанията на общината оборудването е в сериозно положение - без вентилационна система и отводняване. За втория ремонт бяха отделени 74 хил.лв. Двете публични поръчки са спрени поради липса на претенденти.
Тротоари на места

Столична община разгласи 2-годишна стратегия за ремонт на тротоари, за която е обособен бюджет от 10 млн.лв. Градската администрация твърди и че ремонтите би трябвало до доближат и до по-малките квартални улици. " Тази година за първи път сме заложили толкоз средства за вътрешноквартални улици, колкото и за огромните булеварди и улици в капиталовата стратегия. Разчитаме извънредно доста на кметовете на региони за контрола на строително-ремонтните действия, " съобщи преди време Евгени Крусев. Заложеният бюджет за ремонт на съществени обекти от транспортната инфраструктура е 37 млн.лв., а за по-малки улици в кварталите - 39 млн.лв.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР