© Цветелина Белутова Още по темата Седмични новини за ритейл

...
© Цветелина Белутова Още по темата Седмични новини за ритейл
Коментари Харесай

Седмични новини за ритейл

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмични вести за ритейл

" Фантастико " се разраства отвън София, Farmhopping отвори фермерски магазин в София, 24% от българите ще влагат в усъвършенствания за дома, Глобалният пазар на алкохол се свива, Кооперация " Панда " строи логистичен център
12 юни 2017
Седмични вести за ритейл

" Билла " влиза в още два мола – до " Хемус " и на " Стамболийски ", " Пастърма говежда " получи отбрана в Брюксел, Lidl отваря първите си магазини в Съединени американски щати, Нови наематели в " Парк център ", Летен фермерски пазар в IKEA
6 юни 2017
Седмични вести за ритейл

Проект на закон желае закрепен % БГ артикули във веригите, Комисия за защита на конкуренцията: " Лукойл " не злоупотребява с монопола си, Българите пазарят най-вече в петък, София става международна столица на виното, Glencore търси обединение с Bunge
29 май 2017

NEPI купува " Сердика център " за 207.4 млн. евро

Най-голямата договорка за неподвижен парцел в България към този момент е контрактувана - южноафриканският фонд NEPI ще заплати за софийския мол " Сердика център " и офис постройката към него рекордната сума 207.4 млн. евро.
" Сердика център " е третият по доходи мол в София и в страната. Той е взаимна инвестиция на австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и немската " ЕЦЕ план мениджмънт България " (ECE). В салдото на сдружението - притежател на мола, той е оценен за 219 млн. лева към края на 2015 година В друга компания - " Ханза имобилиен ", е земята, която е оценена на 12 млн. лева, а в трета - " ЦЕЕ пропърти България ", е офис частта, която е с балансова оценка 71 млн. лева
С продажбата на " Сердика " S IMMO се отдръпва от България. Сделката ще стане посредством дъщерното сдружение NEPI Project One и би трябвало да получи утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията.
" Сердика център " е отворен през 2010 година Общата комерсиална повърхност, която се отдава чартърен, е 51.5 хиляди кв.м (като 99.3% от нея са заетш). Офис постройката, издигната върху комерсиалния център, е клас А и е открита през 2011 година Тя е с 28.5 хиляди кв.м повърхност, като 98.6% от нея са заети от мултинационални наематели. През 2016 година сдружението има резултат от оперативна активност 6.12 млн. евро. Очакваните доходи от наеми на мола и на офисите са общо 16.1 млн. евро при среднопретеглена цена за наем 16.8 евро на квадратен метър месечно.
NEPI (New Europe Property Investments) e капиталова група в Централна и Източна Европа с фокус върху търговски парцели в района. Oсновните акционери са частни и държавни фондове от Южна Африка. През декември 2016 NEPI разгласи, че възнамерява обединение с съперника си Rockcastle и основаване на нова компания NEPI Rockcastlе. Към края на 2016 фондът има 60 парцела с търговски и офис площи за 2.66 милиарда евро.

" Практикер " откри нов обект в Ямбол

В Ямбол бе открит най-новият хипермаркет за дома и градината " Практикер ". Това е десетият подред обект на веригата в страната. Той се намира в нова постройка, ситуирана на близо 6800 кв. метра, от които 5000 кв. метра са комерсиална повърхност. " Практикер " - Ямбол, предлага подбор над 50 хиляди продукта в разнообразни категории и разполага със 144 паркоместа. В комерсиалния обект работят над 70 чиновници.
От 2014 година българският бизнес на " Практикер " се има от притежателите на веригата за техника " Технополис " - Тодор Белчев и Божидар Колев. Германската компания от вида " Направи си самичък " реши да продаде бизнеса си във всички пазари, на които участва, откакто влезе в неплатежоспособност през есента на 2013 година Така главен акционер в " Практикер " е дъщерната компания на " Видеолукс " (едноличен притежател на " Технополис " ) " Знайко ", която държи над 91% от акциите. Останалият дял се държи от " Практикер риел естейт ", в която са съсредоточени имотните активи на веригата. Тя пък е благосъстоятелност на " Видеолукс ".
Досега компанията имаше 9 хипермаркета " Практикер " – два в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

Amazon купува Whole Foods за 13.7 милиарда $

Електронният колос Amazon разгласи, че ще купи веригата американски магазини Whole Foods против 13.7 милиарда $. Amazon ще заплати по 42 $ за акция. Сделката ще бъде напълно кеш, като включва и задълженията на Whole Foods. Това е за момента най-острият ход в тактиката на Amazon да унищожи обичайния модел в американската ритейл промишленост. През последните години компанията направи няколко стъпки към това, най-интересната от които беше оповестяването на магазини без каси. Очаква се договорката да бъде завършена в края на тази година.
Социологическите данни демонстрират, че от ден на ден консуматори в Съединени американски щати купуват продуктите си отвън обичайните супермаркети. Онлайн търговците, дискаунт веригите и доставките на артикули означават напредък на пазарния дял, до момента в който цените на съществени хранителни артикули падат и слагат напрегнат ритейл бранша, който работи с все по-ниски маржове.
Amazon към този момент се уголемява на десетки фронтове и елементарно може да бъде подреден измежду международните конгломерати. Amazon сполучливо играе на пазара с електронни четци, системи за интелигентен дом, облачни услуги, доставка на свежи артикули, правенето на сериали и онлайн видеострийминг наред с доста други.

Инспектори ревизират слънчевите очила

Държавната организация за метрологичен и механически контрол стартира национална инспекция на слънчевите очила, които се оферират в комерсиалната мрежа в огромните градове и морските курорти. През 2016 година организацията е проверила 909 разнообразни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекта в страната, като за 259 от тях е открито, че не дават отговор на условията. На нарушителите са формирани актове за административни нарушавания на обща стойност 51 000 лева Установено е още, че 71 модела очила се оферират на пазара без маркировка за сходство и те са спрени от разпространяване на пазара. През 2017 година до момента взаимно с митническите управляващи е спрян вносът на 69 модела очила (общо количество 7660 броя), тъй като са били без нанесена съдебна експертиза маркировка, която демонстрира, че продуктът е създаден според одобрените европейски стандарти. Сред нарушаванията са и липса на указания на български език, на марка, модел, производител.

Aldi разраства бизнеса си в Съединени американски щати

Германската верига Aldi разгласи, че ще влага спомагателни 3.4 милиарда $ в разширението на бизнеса си в Съединени американски щати. Целта е да бъдат отворени нови магазини, чийто брой би трябвало да доближи 2500 през 2022 година В момента Aldi разполага с 600 обекта по-малко, само че конкуренцията в страната става все по-ожесточена, откакто и от Lidl, оповестиха, че стартират навлизането си на пазара. В момента Aldi извършва друга капиталова стратегия, която планува отварянето на 400 магазина до края на годината и премоделирането на 1300 от тях. Инвестицията от най-малко 5 милиарда $ през тази година идва в миг, в който конкуренцията се усилва.
Lidl към този момент разгласи, че ще открие първите си 100 обекта на 15 юни, като всеки от тях е стратегически ситуиран по този начин, че да бъде покрай магазините на Walmart и Target, които преобладават бранша от десетилетия. От Lidl разясниха, че продуктите им ще бъдат на двойно по-ниски цени от тези на конкуренцията. Най-големият търговец на дребно в Съединени американски щати и света Walmart ще опита да работи по нов модел с по-нисък марж на облагата, като смъкна цените си в 11 от щатите, в които оперира.

Накратко

Евродепутатите опростиха енергийните етикети за домашен уреди. Промените ще разрешат на потребителите по-лесно да избират артикули, които понижават потреблението и техните сметки за сила. Потребителите ще видят първите енергийни етикети с новата рейтингова канара без " + " (А+/ А++/ А+++ и др.) в магазините най-рано в края на 2019 година Всяко следващо превръщане на скалите за нови енергийни етикети ще влезе в действие, когато 30% от продуктите, които се продават на пазара на Европейски Съюз, попадат в най-високия енергиен клас А, или 50% от продуктите, които се продават на европейския пазар, попадат в два от най-високите енергийни класа А и B. Етикетите ще бъдат отпечатани върху опаковката на продуктите, само че ще бъдат налични и в електронен формат. Предвижда се провеждането на осведомителни акции за потребителите по отношение на измененията в енергийните етикети.

До края на юни би трябвало да са подготвени резултатите от инспекциите на Българската организация по сигурност на храните на над 30 продукта, които би трябвало да открият има ли двоен стандарт от страната на производителите за пазарите в Източна и Западна Европа. В момента специалисти вършат лабораторни сравнителни разбори на идентични артикули, купени на българския пазар и в Австрия и Германия. Министърът на земеделието Румен Порожанов към този момент заяви пред радио " Дарик ", че са открити отклонения при безалкохолните питиета и сирената.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР