© Надежда Чипева - В Черно море се случва една

...
© Надежда Чипева - В Черно море се случва една
Коментари Харесай

По следите на изгубения бряг

© Надежда Чипева



- В Черно море се случва една от най-мащабните по финансиране, изследвана територия и дължина подводна археологическа експедиция.

- Black Sea MAP събира данни за измененията в морското равнище, живота на античните хора по крайбрежията и напредването по море от последния ледников интервал.

- Открити са десетки кораби и хиляди предмети, които демонстрират какъв е бил животът в региона преди хилядолетия, само че цялостните резултати от проучването ще лишават години.
Експедицията Black Sea MAP прекарва трето лято на проучвателен транспортен съд в Черно море. За това време геофизичните изслевания на морското дъно са покрили общо към 1250 кв. км повърхност край българския бряг.

Увеличаване

Експедицията Black Sea MAP прекарва трето лято на проучвателен транспортен съд в Черно море. За това време геофизичните изслевания на морското дъно са покрили общо към 1250 кв. км повърхност край българския бряг.

Преглед на оригинала Автор: Black Sea MAP [Black Sea MAP] Смаляване

Докато пуска сонда на дълбочина от към 60 метра, Havila Subsea стои безусловно имобилен. Корабът има личен компютърен мозък, който поддържа позицията му в леко разчувстваното море, без да помръдва с повече от няколко сантиметра. Докато металната тръба се спуска до морското дъно и го прорязва, с цел да извади до повърхността ядка със земните пластове от първите няколко метра на дъното, компютърът подава команди на шестте мотора, с цел да противодействат на всяко отклоняване от вълните. Системата за динамично позициониране на кораби се употребява в огромните планове на петролната промишленост из международните морета. В неделния следобяд високотехнологичната система държи 100-метровия норвежки транспортен съд Havila заледен южно от Бургас, на по-малко от две благи от устието на река Ропотамо.

На борда изчакват още две машини с съвсем галактически характерности. След залез слънце, когато корабът още веднъж навлезе в по-дълбоки води, отдалечено управляемата миниподводница Surveyor Interceptor ще бъде потопена на няколкостотин метра дълбочина. Машината ще е обвързвана със станциите за ръководство на палубата на кораба посредством пъпна шнур и ще " лети " на 20 метра над морската кал без отклоняване по неговия курс и с неговата скорост, до момента в който с няколко разнообразни уреда чертае подробна геофизична картина на дъното. Процедурата ще продължи цяла нощ и ще държи най-малко няколко учени с чаша кафе в ръка до дребните часове на идващия ден.

Дистанционно управляемата изследователска подводница Surveyor Interceptor употребява многолъчев ехолот, странично сканиращ сонар, поддънен профилограф и градиентометър, с цел да изледва дъното. Апаратът може се движи със скорост от към 5 възела и да доближава дълбочини от 2 км.

Фотограф: Надежда Чипева
Ако на екраните в контролните стаи се появи нещо забавно или необяснено, в подготвеност чака и трети апарат. Телеуправляемият уред има камери с висока резолюция, които са подготвени да снимат в свръхвисоко качество на дълбочина 2000 метра. Подводният робот може да направи няколко хиляди фрагмента на всеки обособен обект. От тях на борда на кораба учени сглобяват триизмерни модели на потънали преди епохи и невиждани досега находки.

Другият високотехнологичен уред на борда на Havila Subsea прави 360-градусови висококачествени изображения на археологически находки на до 2 км дълбочина.

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
Какво научихме 10 години след началото на огромната икономическа рецесия, за какво 13 милиарда лева стоят по касите на българските компании...

...и още няколко забавни тематики от новия брой на " Капитал "
7 сеп 2017
Спящото населено място в морето край Ропотамо

Подводните археолози от проека Black Sea MAP разкриха нови пластове от човешката история на Черно море
7 юли 2017
Фотогалерия: Артефактите от селището в устието на Ропотамо

Преди 6000 години в региона на устието на река Ропотамо е съществувало населено място. Това са разкрили учените от Черноморския археологичен план Black sea MAP след първия стадий на изследванията си
6 юли 2017
" Градът на мъртвите " под " Хаят "

Земята под бившето кино е част от Източния некропол на римска Сердика. Съдбата на останките ще се реши от Министерството на културата
15 апр 2017
За последните две седмици, откогато Havila е в български води, модерните й системи не обслужват нефтената промишленост, не поставят тръби и не изследват подводни кабели, както през по-голямата част от годината. Вместо това корабът, който коства сред 100 хиляди и 200 хиляди евро на денонощие, се занимава с античната история на черноморското крайбрежие.

Експедицията Black Sea MAP (от британското Maritime Archaeology Project - Проект за морска археология) е от галактически пропорции освен за това море, само че и за международната подводна археология. Последното събитие с сходен мащаб за тази ниша в науката е изваждането на потъналия английски транспортен съд от XVI век Mary Rose от пролива сред Англия и остров Уайт през 80-те години. " Аз знам относително добре, тъй като участвах и в оня план ", смее се професор Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, който в този момент е един от ръководителите на Black Sea MАР. Учените от българска страна идват от Центъра за подводна археология в Созопол (независим институт към Министерството на културата) и Националния археологически институт при Българска академия на науките, както и няколко други специалисти по археология и геофизика. " На борда на този транспортен съд са почти всички, които се занимават с подводна археология в България ", изяснява доктор Калин Димитров, който е шеф на центъра в Созопол.

Най-голямата експедиция

За разлика от Mary Rose планът BSMAP не се занимава с една археологическа находка или с един теоретичен въпрос. " Това е проучване за морето и отношението на хората към него ", се пробва да сведе до най-малкото общо кратно концепцията доктор Драгомир Гърбов, който е заместител теоретичен началник на експедицията. На процедура това значи мрежа от проучвания, които да покажат по кое време и по какъв начин се е променяло равнището на водата в Черно море, до каква степен е стигала сушата в другите интервали от историята му и по какъв начин това се е отразявало на живота и връзката на античните хора. Проектът към момента не е приключил, само че към този момент е сложил няколко върха: за изследвана повърхност, времетраене, композиция от методологии на разнообразни научни дисциплини и дълбочина, както и скорост на потребление на подводните уреди.

" Едно от догатките е, че огромният древен потоп се е случил точно в Черно море - водата е нахлула назад от Средиземноморието към тогава изолираното сладководно море с мощност 200 пъти по-голяма от тази на Ниагарския водопад ", изяснява дребна част от обосновката зад плана професор Джон Адамс. При последния ледников интервал преди към 10 хиляди години настава засушаване. Водата в относително плиткия Босфор се изпарява и откъсва затвореното Черно море от международния океан. До момента няма научно единодушие за това с какъв брой тъкмо пада равнището на водата тук, кое водно тяло първо стартира да се цялостни още веднъж с вода и кое прелива към другото.

Учените сондират на 6 м. под морското дъно. Седиментите демонстрират по какъв начин се е променяло равнището на водата в Черно море в продължение на хилядолеия.

Фотограф: Надежда Чипева
Това е една от дилемите на Havila тази година, както и на предходните две експедиции през 2015 година и 2016 година, които употребяват други плавателни съдове. Първо отдалечената изследователска подводница снима дъното и демонстрира пластовете наслагвания под повърхността. След това корабът обикаля най-подходящите места за сондиране. " Избираме местата за сондажните ядки по този начин, че да дават отговор на няколко условия. Използваме данните от проучването на дъното, с цел да изберем точки, на които всички пластове седименти са показани на към 6 метра - каквито са опциите на сондата. Търсим местата на античните долини на реките ", изяснява доктор Калин Димитров. По наличието на транспарантните тръби, които се изваждат на сушата, археолозите могат да реконструират по какъв начин са изглеждали крайбрежията на античните реки и селищата край тях.

Сондирането се случва през деня, до момента в който нощем корабът сканира морското дъно.

Фотограф: Надежда Чипева
" Загледах се в хората долу на палубата - те се отнасят към пластмасовите тръби от сондажите като нещо скъпо, а не като шепа кал ", споделя фотографът Мартин Хартли, който също е част от екипа на експедицията, въпреки и за няколко дни. Това е една от полезностите на проучването, които ще демонстрират резултати след години. " Сондажната ядка е физически дневник на измененията в околната среда. Прозрачните туби със седименти са евентуално доста мощен проучвателен инструмент ", изяснява и професор Джон Адамс. Всяка прашинка в тях е скъпо доказателство за някое парче от историята - пясък, дребни камъчета, черупки от миди, полени от антични обработваеми земи или елементи от човешки поселища. За целия интервал на експедицията ще бъдат събрани общо към 300 такива проби, които се изпращат за разбор в Университета в Саутхемптън. " Миналата година човек от екипа ни написа цялата си дисертация върху един подобен резервоар. Представете си какъв брой време ще ни отнеме да проучваме всички ", споделя Джон Адамс.

До момента експедицията е направила към 80 сондажа.

Фотограф: Надежда Чипева Откритията

Събирането на данни в намерено море за Havila ще завърши в средата на септември. Експедицията обаче към този момент е произвела напълно забележими резултати, които могат да бъдат пипнати с ръка. За целия интервал на изследването сонарите на изследователската подводница са засекли над 80 остатъци от корабокрушения на морското дъно. Най-старите от тях евентуално са от към IV век, а най-дълбоко потъналите са открити на съвсем 2000 метра под водната повърхнина. В началото на лятото учените вършат и типичен водолазни разкопки край морския плаж при устието на Ропотамо. Там откриват общо над 3000 антични предмета. До дни стартира и дълбоководна водолазна задача. Професор Адамс и професионален екип от водолази би трябвало да слязат на дълбочина от близо 100 метра.

Черно море е обвързвано по необикновен метод с останалата част от международния океан. На повърхността на Босфора относително по-сладката вода от Черно море се излива към Средиземно море, до момента в който в дълбочина Средиземно море връща солена вода в противоположната посока. Един от резултатите от този развой е, че на дълбочина под към 150 метра в затворения морски басейн няма О2 - а с това отсъства и какъвто и да било живот, който може да разгради органичните материали, които са попаднали там.

Фотограф: Надежда Чипева
За това на дъното край българския бряг има идеално непокътнати остатъци от кораби, каквито не могат да бъдат открити на никое място по света, изяснява доктор Гърбов. " В света има единствено три водни басейна с сходни характерности. Другите два са Големите езера в Съединени американски щати и Балтийско море - както се досещате, римското мореплаване не е стигнало до нито едно от тях ", споделя археологът. За цялата подводна археологическа традиция в България досега са проучени два потънали кораба - един край Черноморец и един край Китен. От началото на BSMAP са детайлно снимани и реконструирани в 3D модели над 40 морски съда.

Фотограф: Надежда Чипева
" В момента Черно море е нещо като гореща точка на подводната археология ", споделя доктор Драгомир Гърбов. " Открихме кораби от ранновизантийската ера (VI-VII век), през средновековието (XI-XII век), до oсманския и постсредновековен интервал (XVII - XIX век). Има западноевропейски и даже съветски съдове ", споделя той. Едно от откритията са девет лодки, всяка от които е необятна към 2.5 м и дълга към 10 м. Според учените те може да са потънали едновременно, евентуално в стихия. " Тези лодки са изцяло непознати и търсим разнообразни детайли, с цел да ги датираме ", изяснява доктор Гърбов. Възможно е да са османски или казашки. За да схванат повече, учените изпращат изследователския робот до дъното на морето. Той се връща с огромна напречна дъска от кърмата на една от лодките и два керамични съда за палене на огън - така наречен мангали. " Единият от тях е употребен и към момента има следи от пепел и въглени ", споделя проф. Адамс.

По време на експедицията са извадени и артефакти от дълбочина към 1км, с които учените се надяват да датират непознати досега плавателни съдове.

Фотограф: Надежда Чипева Наука по съвпадане

По към 2 млн. паунда коства експедицията BSMAP всяка от трите години, в които изследва дъното на Черно море. Парите идват от Фондацията за експедиции и обучение (Expedition and Education Foundation) на шведския милиардер Ханс К. Раулинг, правоприемник на бизнес империята TetraPack. " Той е гледал филм по тази тематика и е оценил историята на Черно море като един от огромните научни въпроси на нашето време ", изясняват на Havila Subsea. До предходната година за експедицията се знаеше малко, а индивидът, който я финансира, стоеше напълно в сянка.

Фотограф: Надежда Чипева
Сега всички, свързани с плана, се надяват той да продължи и оттатък в началото плануваните три години. " Резултатите дотук са доста обнадеждаващи ", споделя проф. Адамс. Повечето от учените на борда на кораба в действителност непринудено посвещават времето си на проучването. " Стига да ми дадат къде да дремя и нещо за ястие, аз съм подготвен ", споделя Филикс от Университета в Саутхемптън, който се занимава с 3D моделите на потъналите кораби. Същата атмосфера се усеща във всеки от краткотрайните научни кабинети на кораба. Екипът на проучването работи на смени, само че когато се случва сканиране на дъното или сондиране, всеки е подготвен да размени по още някой час сън в чудноват миг от деня за още малко просвета онлайн.

" Копаем дъното " на български има необичайно значение, само че за хората, които безусловно го вършат в Черно море, то разкрива тонове история. Калта демонстрира какво е било времето преди хиляди години, прогнилите дъски и непокътнатите съдове описват истории за живота, войните и гибелта на хората тогава. Блясъкът в очите на откривателите в този момент съживява заровеното под солената вода и с доста работа плюс малко шанс ще научим отговорите на много въпроси. Морето ще стане доста повече от плаж и хотели - ще има освен настояще, само че и минало. И то по всичко проличава - доста забавно минало.

Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР