© Капитал Още по темата Монти Мънфорд: Нуждаем се от

...
© Капитал Още по темата Монти Мънфорд: Нуждаем се от
Коментари Харесай

Финансирай бързо

© Капитал Още по тематиката
Монти Мънфорд: Нуждаем се от цялостна смяна на интернет

Известният софтуерен публицист и участник в конференцията DigitalK 2018 пред " Капитал "
16 апр 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Момчил Кюркчиев

Българският съосновател и изпълнителен шеф на мултимилионната Leanplum
10 апр 2018
Джоел Хюс: Indiegogo постоянно носи нововъведения

Директор за Европа и Англия в Indiegogo и преподавател на DigitalK 2018
4 апр 2018 Имате концепция и желаете да я осъществите, само че ви липсват финансови средства? Един от известните отговори в днешни дни са платформите за публично финансиране. Преди десетилетие обаче тази опция не съществуваше, а още по-малко бе възприета като законен метод за набиране на капитал за бизнес концепция. През 2008 година обаче се ражда Indiegogo, която през днешния ден е втората по величина компания за набиране на средства след Kickstarter (която се появява година по-късно) и трансформира всичко.

" Развитието ни през последните 10 години е на бързи обороти, тъй като постоянно желаеме да бъдем най-хубавите в промишлеността ", разяснява пред " Капитал " Джоел Хюз, шеф на европейския бизнес на Indiegogo. Той оказва помощ на започващи компании да набират средства посредством групово финансиране и ще бъде измежду лекторите на конференцията DIGITALK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. Тя ще се организира на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center.

" Най-важното за нас са хората, които подаряват посредством платформата, и бизнесмените, които набират средства посредством нас ", споделя Хюз.

Самата концепция за Indiegogo се ражда шест години преди формалното стартиране на платформата, когато един от съоснователите на плана Денe Рингелман взема решение да търси различен метод за финансирането на режисура по текстове на Артър Милър. Малко по-късно тя се среща със Слава Рубин и Ерик Шел и през януари 2008 година Indiegogo публично започва.

През Indiegogo потребителите оферират план и дават опция на останалите членове на платформата да го финансират посредством свои микродарения. Фирмата получава 5% от всяко подаяние, като настрана се начисляват още 3% за превод и 30 цента за всяка транзакция. За разлика от обичайното набиране на средства вложителите не получават дял в компанията или плана. Вместо това в множеството случаи те взимат дарове от страна на набиращите средства. От 2016 година Indiegogo работи с MicroVentures, с цел да могат вложителите въпреки всичко да влизат като акционери в фирмите, които финансират. Но към този момент тази алтернатива продължава да бъде относително непопулярна по отношение на обичайния модел на платформата.

1.4 милиарда $ по-късно

" От старта на Indiegogo в уеб страницата са пуснати над 1 млн. акции и са набрани над 1.4 милиарда $ ", споделя Хюз. По този индикатор, който е и най-важният за всеки уебсайт за набиране на средства, Indiegogo отстъпва единствено на Кickstarter, през която компании до момента са получили 1.9 милиарда $ за девет години. Според Хюз груповото финансиране става все по-популярно. " Виждаме разликата даже при съпоставяне с преди пет години. Платформите като нашата не престават да са водачи и непрекъснато даваме новаторски благоприятни условия за бизнесмените да се свържат с нови клиенти. "

По думите на Хюз Северна Америка продължава да бъде водач като район по публично набиране на средства, тъй като самото население на континента е потребителски настроено. През последните три години обаче се следи скок на броя на акциите, идващи от Китай, Южна Корея и Европа. " Не виждам по какъв начин тази наклонност ще се забави в близкото бъдеще ", разяснява Хюз.

В търсене на сполучливата акция

Една от главните задания на Хюз е в Indiegogo да има колкото се може повече сполучливи акции. " Много хора считат, че този вид набиране на средства е елементарно, което просто не е истина. Моят съвет към бизнесмените е да се придържат към формула, която работи. Връзката с растящото общество на Indiegogo е едно от най-важните неща ", споделя той. " В противоположен случай е все едно организираш ваучър и не каниш никого на него. Хората няма да схванат за плана ти, в случай че самичък не им кажеш. "

Някои акции в Indiegogo въпреки всичко се провалят. Причините за несполучливото набиране на средства са най-различни, само че постоянно са свързани точно с неналичието на връзка сред създателите на плановете и донорите в платформата. Хюз споделя, че макар опитите на екипа на Indiegogo да вършат допустимо най-вече инспекции на акциите неуспехите са отвън контрола на компанията. " Правим всичко допустимо донорите да имат положително преживяване в Indiegogo, само че не можем да предотвратим неуспехите на някои акции ", споделя той.

В края на предходната година Indiegogo стартира освен да събира средства посредством платформата си, само че и да продава към този момент готовите артикули. Хюз споделя, че компанията постоянно търси нови способи да окуражи своите консуматори да търсят забавни артикули в Indiegogo. " Започнахме самодейността Indiegogo Marketplace предходната година, с цел да позволим на към този момент утвърдилите се продавачи с качествени артикули да продават в уеб страницата, както и да дадем на техните донори нещо друго. "

Следващата стъпка

Все още не е ясно какво тъкмо крие бъдещето освен за Indiegogo, само че и за останалите платформи за набиране на средства. През декември 2017 година Indiegogo разреши на потребителите си да употребяват уеб страницата и за набиране средства посредством ICO. Сега компанията, която непрекъснато се стреми към прибавянето на нови функционалности, ще огледа и към разширение на бизнеса си.

" Бих желал да видя по-масово утвърждение за краудфъндинга на пазари, където до момента не сме били мощни – Азия, Европа и Африка, където има доста надарени бизнесмени със страхотни хрумвания ", споделя Хюз. Преди да помогне за реализирането на всички проекти за бъдещето на Indiegogo, Хюз ще бъде в България, където ще приказва пред гостите на DIGITALK на 31 май и 1 юни.

Билети и повече информация за участниците може да откриете на digitalk.bg и fb.com/digitalkcon.

Любимите Indiegogo планове на Джоел Хюз

Solar Roadways,
събрал 2.284 млн. $

Проект за основаването на пътища със слънчеви панели. " Фантастична самодейност за смяната на нещо, което одобряваме за даденост. "
Flow Hive,
събрал 14.927 млн. $

Проект за създаването на кошер за бързо произвеждане на домакински мед. " Баща и наследник австралийци, които потвърждават, че всеки може да бъде пчелар. "

Roccbox,
събрал 1.234 млн. $

Преносима пещ за пица. " Просто считам, че продуктът е доста готин. Кой не желае да си има своя лична пещ за пица? "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР