© Асен Тонев Очакваме да има разум. Ако транспортът спре,

...
© Асен Тонев Очакваме да има разум. Ако транспортът спре,
Коментари Харесай

Транспортът очаква разум от управляващите и коридори за преминаване

© Асен Тонев " Очакваме да има разсъдък. Ако превозът спре, след няколко дни ще спре и стопанската система. " Това съобщи Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи пред " Капитал ". Сухопътният превоз на товари продължава да работи в цялостна непредвидимост, откакто в Европа се случи немислимото от десетилетия насам - страните започнаха да затварят границите си, с цел да противодействат на ковид.

Снощи Сърбия е затворила границите си. Северна Македония закри няколко гранични пункта и разгласи, че няма да пуска чужденци " от страни с висок риск ". Гърция се изолира от Северна Македония, Албания и Италия. А Румъния е в изключително състояние. Турция още не е затворила границите за българи, само че го направи за някои европейски страни, като по информация от превозвачите е затворила и границата с Иран. Ситуацията остава динамична и се трансформира непрестанно с още рестрикции.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник По думите на Арабаджиев дейностите на политиците водят до спомагателна суматоха, като се взимат еднолични ограничения от страните, което усложнява още повече трафика. Надеждите са на идната среща на министрите на превоза на Европейски Съюз, която ще е най-вероятно в сряда, да се стигне до сделка за обезпечаването на коридори. " Доставката на артикули и първични материали не би трябвало да бъде възпрепятствана ", безапелационен беше и транспортният министър Росен Желязков.

Без опашки по границите

Според превозвачите това освен е решение да се противодейства против възможен колапс на стопанската система, да се подсигуряват доставките на маски, защитни дрехи, медикаменти и хранителни артикули, само че и ще понижи риска от разпространяване на ковид. Сега на доста гранични пунктове има дълго изчакване с дни и надлежно струпване на хора, които споделят между тях.

Призив за унищожаване на опашките по границите насочи и Европейската комисия. Оттам обясниха, че разликата сред гранични инспекции и инспекции на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да позволен пасажер да влезе в дадена страна, до момента в който при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, с цел да получи лекарска грижа. Комисията упорства прилежащите страни да съгласуват дейностите си и да правят здравни инспекции единствено от едната страна на общата граница.

От транспортния бизнес желаят още при тези форсмажорни условия да отпаднат условията към тях за наложително нощуване на водачи в хотел, което също би влошило ситуацията.

Сериозен проблем съставлява и неналичието на единна система и публична платформа за настояща информация, която да даде насоки на превозвачите по-оптимално да избират маршрутите си и някаква предвидимост дали камионите им ще стигнат дадената дестинация. От една седмица 57 браншови организации в превоза от разнообразни страни са в непрекъсната онлайн връзка и обменят информация за измененията по пътищата и рестрикциите.

Какво става сега

Най-проблемна остава обстановката на италианско-словенската граница. Вечерта в неделя против понеделник от транспортното министерство оповестиха, че първият ескорт с български камиони е тръгнал от Нова Горица, Словения, към България.

Очаква се да се реши въпросът с тези, които се намират навътре в Италия. От транспортното министерство увериха, че е взето решение от хърватското и сръбското държавни управления да се обезпечи директното прекосяване на българските камиони.

От нощес Унгария също не пуска италиански артикули, изясни Арабаджиев. Там унгарската страна предложила камионът от Италия да влезе, само че в случай че водачът се смени с маджарин. Проблеми има и на словенско-унгарската и на австрийско-унгарската граница.

Сърбите пък са спрели да пускат артикули от Испания и по този начин всички камиони, натоварени с такива, имат проблем с прекосяването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР