© Анелия Николова Още по темата Правителството обмисля по-строги ограничения

...
© Анелия Николова Още по темата Правителството обмисля по-строги ограничения
Коментари Харесай

Валери Симеонов предлага смекчаване на забраната за пушене

© Анелия Николова Още по тематиката
Правителството обмисля по-строги ограничавания за пушенето на закрито

Покрай възбраната за приложимост на наргиле в заведенията ще се вкарат и нови правила за цигарите
28 ное 2017
Новият модел на цигарените концерни

Производителите се преориентират към артикули, които не горят и най-малко съгласно първите им проучвания са по-малко нездравословни от класическите цигари
27 окт 2017 Шест години след приемането на цялостна възбрана за пушене на закрито в България, тематиката още веднъж е на дневен ред. От изявления на вицепремиера Валери Симеонов в последните няколко дни стана ясно, че ръководената от него партия " Национален фронт за избавление на България " (НФСБ) ще внесе промени в закона за здравето, които да върнат остарелия режим, при който в заведенията има обособени зали за пушачи. Според причините на вицепремиера по този метод ще се защитят непушачите.

На този стадий не е ясно дали смекчаването на режима ще получи нужната парламентарна поддръжка, още повече, че здравното министерство работи по текстове в противоположната посока - за в допълнение стягане на контрола върху заведенията.

Срещу отпадането на цялостната възбрана към този момент се оповестиха от асоциацията на българските туроператори.

Зали за пушачи и непушачи

От изявление пред Българска национална телевизия в края на предходната седмица на вицепремиера Валери Симеонов стана ясно, че НФСБ приготвя промени в закона за здравето, които да смекчат цялостната възбрана за пушене на закрити публични места, която бе призната през 2012 година В понеделник пред телевизия " България он ер " Симеонов разгласи, че възбраната всеобщо не се съблюдава, даже в Народното събрание и постройките на правосъдната власт, и става въпрос за " едно скандално огромно национално двуличие ".

" Когато една законодателна мярка е лишена от сериозен смисъл, няма по какъв начин да просъществува ", разяснява вицепремиерът, съгласно който цялостната възбрана е била призната поради желанието " да се харесаме на нашите нови европейски сътрудници ", само че в същото време е мощно ограничаващ и не се съблюдава.

От думите му пред " България он ер " стана ясно, че концепцията в този момент е да се върне остарелият режим на възбраната, при който в заведенията има обособени зали за пушачи и за непушачи, както и съответни условия за вентилационните им системи. Според Симеонов по този метод ще се реализира ограничение на въздействието на тютюневия пушек върху непушачите, защото ще има пространства за пушене с доста по-добра вентилация.

" Сега отиваш, сядаш на масата в един ограден с найлони размер, нормално заграбен от обществената общинска собственост- тротоара, и тези найлони би трябвало да дадат опция на цигарения пушек да отива в атмосферата и да не пречи на съседите, само че не е по този начин ", сподели Симеонов. По думите му при студено време " се уплътняват тези найлони " и " вътре е същата история като заведенията от социализма - задимените заведения за хранене ".

Неясна парламентарна поддръжка

Макар че пред " България он ер " вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че чака парламентарна поддръжка на предложенията си, защото " няма нищо по-нормално да промениш закона по този начин, че той да е допустимо да бъде спазван ", на този стадий не е ясно дали планът ще получи поддръжката от другите политически сили в Народното събрание.

Същевременно концепциите на Симеонов са в несъгласие и с проектите на здравното министерство, което разгласи в края на предходната година, че готви корекции за стягане на контрола. Сред обсъжданите хрумвания са към здравните инспектори, които ревизират заведенията, да бъдат включвани представители на локалните управляващи, както и да се сформират актове на шефа на ресторанта, а не на притежателя. Ведомството даже обмисля опцията при три нарушавания на възбраната за пушене, да има опция за краткотрайно затваряне на заведението, както и да се ограничи пушенето на наргилета, които сега са позволени.

Последният опит за отпадането на цялостната възбрана й беше в края на 2012 година, единствено няколко месеца след приемането й. Тогава самостоятелни депутати предложиха да се върнат залите за пушачи в заведенията, а пушенето да бъде напълно позволено след 22 часа на всички места. Текстовете обаче не получиха поддръжка от другите политически сили.

В края на предходната седмица от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници възразиха против актуалната самодейност на Валери Симеонов. Според сдружението либерализацията на режима не пази работещите в развлекателната промишленост, както и че частичните ограничавания не биха обезпечили отбрана от нездравословните въздействия на пасивното пушене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР