© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по
Коментари Харесай

Оценката на заменките на гори в кабинета "Станишев" най-накрая започна

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Заменките: все по-близо до развързка

Списъкът с най-скандалните покупко-продажби е подготвен, само че в него има странни неналичия
9 яну 2015
45 заменки стигат

След предстоящото решение на Европейска комисия, че покупко-продажбите са нерегламентирана помощ, остават въпросите кой и дали ще заплати вредите за бюджета
20 сеп 2014
Вдън гори тилилейски

Темата за заменките изскочи ненадейно на дневен ред след три години безмълвие. Защо?
30 ное 2012 33 хиляди дка курорти

Около 33 хиляди дка държавни гори, множеството от които са в региона на курорти, са били сменени, стана ясно при оповестяване на решението на Европейска комисия. Сред тях са огромни имоти от над 1000 дка край Шкорпиловци и Боровец, както от над 100 дка в Балчик, Карадере, Обзор, Лозенец, Разлог и други В подмяна страната е получавала парцели в Габрово, Видин, Стара Загора, Ловеч, Монтана и други
През годините гласност получиха няколко едри покупко-продажби за размени с компании, свързани директно или индиректно с предприемачите Гриша Ганчев, Тодор Батков, Красимир Гергов, Христо Ковачки, притежателят на " Титан Апелативен съд " Димитър Борисов и други Всички те са получили парцели по морето, както и в региона на Боровец и Пампорово.
Думата заменки вечно ще остане обвързвана в новата политическа история на България с името на Сергей Станишев. По време на ръководството на водения от него кабинет избухна един от най-големите кавги в страната - замените на гори, при които страната даваше на всякакви хора в продължение на години уедрени имоти, главно по Черноморието, а против това получаваше разпокъсани парцели в надалеч по-изостанали райони. Този скандал докара освен до доста митинги, а и до второто решение на Европейската комисия по отношение на България за даване на непозволена държавна помощ на частния бранш през 2014 година

Надеждите за отмъщение угаснаха през 2015 година, когато бе крайният период институциите да изискат " доплащане " от получателите на апетитни гори. Оказа се, че години наред земеделското министерство не съумява да организира сполучлива социална поръчка даже за избор на оценител, който да реши каква е разликата в цената на получените и дадените имоти, камо ли да стартира процедура по събиране на непозволената държавна помощ.

Три години след крайния период и 10 години след ръководството на кабинета " Станишев " развиване по проблема въпреки всичко има. В последните месеци организацията по горите е упълномощила оценка на заменките, като през май би трябвало да излязат резултатите. Изпълнителят е държавна компания, благосъстоятелност на земеделското министерство.

Горският оценител

През септември 2014 година Европейска комисия одобри така наречен отрицателно решение за нерегламентирана помощ по случая със заменките. То е рамково, което значи, че България сама би трябвало да разпознава получателите на тази помощ, точния й размер и да изисква възобновяване й. В решението е посочено, че това би трябвало да стане след самостоятелна оценка на разменените имоти като бе даден период от 1 година за събирането на сумата. Тази митична сума през годините в общественото пространство непрестанно пораства - от 100 млн. лева до няколко милиарда.

Още през декември същата година България разгласи първата социална поръчка, с която да се избере оценител, само че единственият явил се претендент " Булкагро " е отхвърлен от процедурата, защото преди е взел участие в оценки на имоти, станали обект на заменки. Следващите четири поръчки, които агроминистерството и организацията по горите организират, също претърпяват неуспех - поради потребност от разширение на покупко-продажбите, които би трябвало да се оценят, липса на претенденти или явяването на компании, които обаче не могат да потвърдят, че дават отговор на условията в поръчката. Показателен е фактът, че в нито една процедура не се явява интернационална компания с опит в одита, макар че поръчките са отворени. През годините едно от обясненията за това беше, че страната е оповестила прекомерно ниска цена за осъществяване на дейностите в поръчката.

Такива наблюдения има и претендент, който напролет на предходната година желае уточнения по оповестената тогава поръчка, като написа, че държавните предприятия към земеделското министерство заплащат към 180 лева за оценка на горски имот, до момента в който заложената цена за заменките е приблизително към 40 лева, прогнозирайки, че няма да се явят претенденти. А в получения отговор от организацията по горите се споделя, че цените варират сред 40 и 180 лева, според дали в обсъжданите парцели има насаждения и цената в актуалната процедура е нараснала с към 30% по отношение на миналата. Кандидатът, изискал уточнения, обаче познава - във въпросната поръчка не е постъпила нито една оферта.

Така се стига до есента на 2017 година, когато след следващата провалена поръчка, организацията по горите взема решение да стартира процедура по обществено съревнование с оповестена цена от 120 хиляди лева без Данък добавена стойност (20% по-висока цена от предходната) и десетдневен период за подаване на предложения, поради " неотложност на процедурата ". Тук се явяват два претендента - държавната компания " Агролеспроект ", както и Институтът по гората към Българска академия на науките, чиито предложения са единствено с 1000 лева разлика. В края на 2017 година организацията по горите избира " Агролеспроект " поради по-ниската препоръчана цена - 114 хиляди лева без Данък добавена стойност за услугата.

Фирмата ще би трябвало да оцени над 2500 горски имота, които са били обект на повече от 130 покупко-продажби за размени в интервала сред 2007 и 2009 година " Агролеспроект " е компания на земеделското министерство, чийто главен предмет на активност е планиране в горския бранш. По неофициална информация на " Капитал " тя е имала интерес към оценката на заменките още през 2015 година и е взела участие в оповестена тогава социална поръчка, само че самата процедура е била прекъсната след искане от Европейска комисия да се разшири листата с парцели, които подлежат на оценка.

Решение – през май

В отговор на изпратени въпроси от организацията по горите оповестиха, че " Агролеспроект " ще извърши оценки на парцелите в покупко-продажбите за заменки до месец май. Това би трябвало да е началото и на процедура за възобновяване на непозволено получени средства.

" В взаимозависимост от направените оценки на всеки един от парцелите, процедурата ще продължи по реда на закона за държавните помощи. На този стадий не е ясно има ли предоставена нерегламентирана държавна помощ, в какъв размер е и кои са задължените за възобновяване й частни притежатели ", споделят още от организацията.

Според източник на " Капитал " обаче бързо развиване на проблема надали ще има. След оценките следва да се издадат актове за възобновяване на непозволена помощ за тези парцели, за които е сметнато, че има такива. Процесът по събиране на още пари от хора, сключили покупко-продажби преди десетилетие, първо не е изцяло явен като процедура и, второ, с обжалванията по него ще отнеме още много години.

По тематиката работи и Росен Босев

Никой не е приет за отговорен

Европейска комисия може и да е открила, че има нарушаване и непозволена държавна помощ при замените на гори, само че по този начин и не бе открит отговорен за това. Делото против ръководителя на организацията по горите в кабинета " Станишев " Стефан Юруков е импортирано през 2009 година в Софийския областен съд, който го оправдава четири години по-късно, приемайки, че Юруков е спазил всички законови условия и не е имало по какъв начин да откаже да подпише договорите за подмяна. Присъдата е протестирана от прокуратурата пред Софийски градски съд, който дефинитивно приема, че Юруков е почтен. Срещу него е имало още едно следствие за заменките, само че то е било прекъснато от прокуратурата през 2010 година През декември 2017 година Юруков осъди прокуратурата за 30 хиляди лева, поради воденото против него следствие.

И в случай че най-малко едно от следствията против Стефан Юруков съумя да стигне до правосъдно решение, то това против един от тогавашните министри на земеделието Валери Цветанов, който бе упрекнат, че е подписал контракти за размени малко преди да бъде натрапен мораториум за такива покупко-продажби, даже и не потегля. То е импортирано през 2010 година, само че Софийски градски съд го приключва. През март 2011 година прокуратурата още веднъж внася обвинителния акт в съда, само че делото още веднъж е прекъснато, а през юни 2012 година прокуратурата сама приключва следствието.

През 2010 година прокуратурата заяви, че обвиняване за заменките е повдигнато и на различен някогашен министър на земеделието - Нихат Кабил, само че инспекция на " Капитал " сподели, че сходно дело не е внасяно в съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР