© Надежда Чипева Статията е част от класацията на най-динамичните

...
© Надежда Чипева Статията е част от класацията на най-динамичните
Коментари Харесай

Горива и енергетика: Картината остава шарена

© Надежда Чипева Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Горива: Една добра година за бензиностанциите

По-ниските цени на горивата са вдигнали продадените количества на фирмите
7 дек 2016
Видимо възобновяване

Малките и междинните предприятия стават по-конкурентни, само че огромната разлика сред севера и юга остава, демонстрира класацията " Гепард "
15 ное 2016
На пазара на горива на дребно в България има доста районни играчи, които влизат в класацията на " Гепард ". Като цяло обаче растежът в приходите им през 2016 година не е резултат на обща наклонност на повишаване на продажбите, а се дължи по-скоро на самостоятелното развиване на фирмите.

Такъв е казусът на бургаската " Стелла-аруж ", която регистрира растеж на приходите с 144%, с което те доближават 6.4 млн. лева Това не е инцидентно, защото в края на 2015 година и началото на 2016 година компанията пуска в деяние две новоизградени бензиностанции, които имат контракт за франчайз с веригата " Шел ". Преди това активността й е била обвързвана с отдаване на парцели чартърен. От компанията показаха, че едната от бензиностанциите се намира край Равда, а другата на автомагистрала " Тракия " край Ямбол. Засега компанията няма проекти за създаване на други обекти.

Годината е добра и за различен притежател на бензиностанции – компанията " Сам и Т " от Панагюрище.

Според класацията на " Гепард " нейният доход се усилва с 47% до 11.4 млн. лева От финансовия доклад на сдружението излиза наяве, че главната му активност е търговия с горива и смазочни материали, която се прави на четири бензиностанции чартърен. Две от тях се намират в Панагюрище, една в София и една в Ботевград. Последната обаче е затворена през 2016 година

Пловдивската " Лайт газ ", която е на шесто място в класацията с растеж на прихода от 46.4% до 6.6 млн. лева, е профилирана в продажбата на едро и дребно на светли горива и битова газ. Тя има и бензиностанции под своя личен бранд. Увеличението на приходите през 2016 година обаче се дължи на еднократната продажба на парцел, споделиха от компанията.

Най-големите

С най-вече доходи в класацията е старозагорската " Би Ем ойл ", която беше на трето място по растеж и през предходната година в секторното нареждане. Тя е благосъстоятелност на Павел Иванов и разполага с петролна база в Стара Загора. На второ място по мярка на прихода е софийската " Интерспийд ". За 2016 година тя бележи растеж от 39% по отношение на миналата 2015 година Според информацията на фирмения й уебсайт компанията има 4 бензиностанции на територията на София. Дружеството прави директни доставки на горива със личен превоз, както и доставка на горива за отопление. Според финансовия доклад за предходната годна компанията е купила парцел в кв. " Горубляне ", на който счита да построи бензиностанция и търговски комплекс. Основни снабдители на горива за обектите на " Интерспийд " са ОМВ, " Инса ойл ", " Газ трейд " и " Овергаз ". В началото на септември тази година капиталът на сдружението е повишен от 500 хиляди на 1.5 млн. лева

Ръст в приходите имат и други районни търговци на горива като сливенската " Екопетролиум ". Фирмата се занимава съответно с продажбата на горива на дребно на своите три бензиностанции, които се намират край Сливен, показаха оттова за " Капитал ". Чрез друга своя компания обаче - " Еко енерджи ", притежателите развиват и продажба на горива на едро. А съгласно фирмената информация, която може да бъде открита в интернет, става въпрос за доставка и превоз на горива на " Лукойл ".

Развитие на Северозапад

В класацията на " Гепард " попадат и две компании от Северозападна България, занимаващи се с продажбата на горива. Едната от тях е " Фар петролиум " от Мездра, която регистрира растеж от 26.8% до 6.9 млн. лева Към момента компанията има общо шест бензиностанции, ситуирани в Северозападна България, разяснява притежателят на компанията Стефан Николов. По думите му растежът в приходите през 2016 година идва от обстоятелството, че два от тези обекти са закупени в средата на 2015 година, а не на продажбите на горива, при които съгласно него се регистрира спад. Това обаче не пречи на разрастването на компанията, която при започване на август купува още два обекта.

Друга компания, която работи в Северозападна България, е видинската " Тип ". Компанията се занимава с търговия на едро и дребно и има бензиностанции, чието гориво се доставя от " ОМВ България ". " Местоположението на компанията ни и близостта със съседите ни Румъния и Сърбия е удобно за положителното и пълноценно обслужване на клиентите от интернационалния превоз ", се показва във фирмения уебсайт на " Тип ".

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР