© Надежда Чипева След рекордно 10-часово заседание Висшият съдебен съвет

...
© Надежда Чипева След рекордно 10-часово заседание Висшият съдебен съвет
Коментари Харесай

20:4 за Гешев след 10 часов режисиран спектакъл. На ход е президентът

© Надежда Чипева След рекордно 10-часово съвещание Висшият правосъден съвет (ВСС), както се очакваше, гласоподава за единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев с огромно болшинство. Заседанието стартира тъкмо в 10 часа сутринта, предавано по Българска национална телевизия и онлайн на уеб страницата на Висшия правосъден съвет, и завърши в 20:08 ч с гласуването и поздравления към Гешев, който в този момент е зам. основен прокурор.

В поддръжка на неговата кандидатура гласоподаваха 20 от членовете на Висшия правосъден съвет. Четирима бяха срещу - ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. От съвещанието отсъства арбитър Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Висш съдебен съвет гласоподава решението му за избора да бъде изпратено " неотложно " на президента Румен Радев, който би трябвало да издаде указа за назначение на Гешев. Конституцията планува, че президентът може да върне предлагането на Висш съдебен съвет, само че единствено един път. При наново направено предложение за същия претендент, той е задължен да подпише указа. Мандатът на настоящия основен прокурор изтича при започване на януари следващата година. (Повече за вероятните ходове пред Радев вижте тук)

В траялата някоко месеца акция по избора на Гешев се чуха доста възражения против неговата кандидатура - както поради процедурата, минала като съревнование с един претендент и при дирижирана поддръжка от прокурорски и следователски колективи от страната, по този начин и поради подозрения за неговия професионализъм, противоречиви дейности и изказвания - показни арести, апел към лов на вещици, оповестяване на всичките си съперници за стимулирани политически, или пък със наранени ползи от прокуратурата, нарушение на презумпцията за невиновност с издание на подбрани доказателства по висящи следствия, дискредитиране на адвокатската специалност и така нататък

На финала на днешното съвещание на Висш съдебен съвет обаче, нетрадиционно изказване направи членът на Висш съдебен съвет от съдийската квота Красимир Шекерджиев, който обави, че няма да поддържа Гешев, само че не поради подозрения в професионализма му или поради процедурата с един претендент, а тъй като усещането от досегашните му обществени изяви е, че като основен прокурор той ще отвори доста войни.

Митингът в поддръжка на Иван Гешев беше мощно охраняван от полицията, която в тясно съдействие с уредниците осигуряваше достъп пред Висш съдебен съвет единствено на подкрепящите единствената кандидатура

Фотограф: Надежда Чипева

" Нямам никакъв проблем с това, че господин Гешев е единствена кандидатура, това е право на тези, които го предлагат и е в осъществяване на закона. Не мога да оспоря заключението за неговия професионализъм, защото това е оценка на съответната профилирана комисия, нямам проблем с неговата персона, дори ми харесва възприятието му за комизъм ", сподели Шекерджиев. " Същевременно, актуалната визия на Иван Гешев го прави несъответствуващ за тази позиция ", счита той.

Красимир Шекерджиев: Главният прокурор би трябвало да сплотява, а не да води война. Гешев ще отвори доста войни

" Като 20-годишен арбитър имам визия какъв би трябвало да бъде основният прокурор. Властта на основния прокурор е доста по-голяма, в сравнение с който и да е от ръководителите на висшите съдилища. Фигурата на основния прокурор би трябвало да е на човек, който по-скоро ще сплотява, в сравнение с отколкото ще води война. Моето усещане от господин Гешев е, че той е човек, който е подготвен да води всяка борба, в която бъде замесен, да отговори реципрочно на всяко нахлуване, в което ще бъде замесен. През идващите 7 години той ще бъде под прожекторите, ще има безчет врагове, не всички ще бъдат олигархични. Ако изберем основен прокурор със сегашните му пълномощия, който дава отговор реципрочно на пълномощията, които има, ние по-скоро ще произведем доста войни, от които нямаме потребност. Ние по-скоро имаме потребност от основен прокурор, който прави една кабинетна работа, да стои встрани, а не от човек, който ще дава отговор на всяко нахлуване и ще се бори при всяка една опция със средствата, които има, тъй като това ще сътвори по-голям проблем. В прокуратурата биха могли да се намерят прокурори, които да отговорят на тази визия. Говоря си с сътрудници от всички равнища. Повечето от тях считат, че прокурор Гешев е несъответствуващ за тази позиция точно заради тази негова визия ", сподели Шекерджиев. И означи, че надалеч не всички, които са срещу избора на Иван Гешев, са политически стимулирани.

Непосредствено след гласуването, когато Гешев бе поканен в залата, с цел да му бъде разгласен резултатът и да получи поздравления, той направи къса имитация единствено върху изявлението на Шекерджиев: " Макар и да не споделям това мнение, ще се веселя, в случай че съумея да го опровергая ".

Избор под грохота на митинги и контрапротести

Засилено полицейско наличие към постройката на Висшия правосъден съвет беляза съвещанието по избора на Иван Гешев за основен прокурор. От сутринта регионът към постройката на съвета беше ограден от троен кордон служители на реда и коли, като се позволяват единствено публицисти с карти и участниците в митинга за поддръжка на Гешев. Мерките за защита на на днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, са нормални, а не невиждани, разгласи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев.

Фотограф: Георги Кожухаров

Иначе, изборът на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев, макар че беше предупреден, отново мина като трилър. Заседанието стартира и се организира при невиждано полицейско наличие към постройката на Висш съдебен съвет на ул. " Екзарх Йосиф " и в околните улици, чак до Халите. От сутринта ул. " Екзарх Йосиф " при бул. " Мария Луиза " бе затворена от троен кордон полиция и микробуси, с цел да не позволен протестиращите против избора на Гешев, а придвижването бе спряно от полицията. Зад кордона пред постройката на Висш съдебен съвет останаха единствено пристигналите за поддържат Гешев с патриотични песни и под лозунга " Иван Гешев - достойният основен прокурор ". Според обяснението на Министерство на вътрешните работи, представено от " Дневник ", агитката на подкрепящите първа си била запазила мястото и часа в Столичната община и първа получила позволение, а протестиращите против Гешев били отклонени към друго място, с цел да няма спор. По-късно митингите обгърнаха и други елементи от центъра на София, бяха блокирани и други улици, към този момент от протестиращите, а не от Министерство на вътрешните работи.

Основното обръщение на Гешев: Опонентите са политически стимулирани за офанзива против прокуратурата

В продължение на към 6 часа в границите на чуването на Гешев му бяха заложени над 100 въпроса от неправителствени организации и адвокатурата - за проблематичните му изявления и дейности, за правата на отбрана в наказателния развой, за йерарахията и отговорностите в прокуратурата, недосегаемия статут на основния прокурор и неналичието на механизъм за ефикасното му следствие и други Задавани муу бяха и въпроси по съответни каузи с негово присъединяване - делото КТБ, в което липсва депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, показния арест на бевшата кметица на " Младост " Десислава Иванчева и други Председателстващият правосъден министър Данаил Кирилов, който четеше въпросите подред, съвсем непрестанно правеше ангажимента, че не е склонен с формулировката на огромна част от тях.

Основната теза и обръщение на Иван Гешев, която преминаваше през всички негови отговори и беше повторена десетки пъти през този ден на дълготрайно чуване, беше, че всички рецензии против него в границите на акцията, а и преди този момент, са резултат само на целенасочена офанзива против прокуратурата от " политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен запас ", който е обиден от активността на прокуратурата. На няколко пъти даде да се разбере обаче, че няма поради олигархичния кръг на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, чието име незабавно изниква освен това изложение. На два пъти Гешев загатна името на издателя на " Капитал " Иво Прокопиев без друга причина с изключение на като паралел с Пеевски.

Така да вземем за пример, на въпрос от организацията " Правосъдие за всеки " - има ли данни Пеевски и майка му Ирена Кръстева да са теглили заеми от КТБ, Гешев отговори: нямам данни и Прокопиев да е теглил заеми.

" Няма да позволи избрани кръгове, медии и други да показват на българската прокуратра против кого да повдигаме обвиняване ", повтори неведнъж той в отговор на това и на други сходни питания. А въпроси за Пеевски неколкократно му бяха задавани от разнообразни организациии.

На процедура по-голямата част от чуването мина без отговори всъщност, а с квалификации на въпросите като офанзиви с политически цели и политическо говорене и на съперниците - като политически обусловени или детерминирани от стопански, финансови и други ползи.

В този подтекст, откакто пристигна време за задаване на въпроси от членовете на Висш съдебен съвет, арбитър Атанаска Дишева го попита и настоя за отговор: какво съгласно него значи " политическо говорене ". Това за първи път изнерви Гешев. На наново заложения въпрос: " Какво въпреки всичко разбирате под политическо говорене, през днешния ден вие говорихте ли политически? ", той съобщи троснато: " Приемете, че не зная какво е политическо говорене, не сме на изпит по политология. " После изясни, че приказва политически, тъй като дава отговор на политически заложени въпроси: " Моето говорене е политическа отбрана, а не политическа офанзива ". И направи непредвиден поврат: " Значи когато се нападна съдийската самостоятелност - може да има европейска реакция, а когато се нападна прокуратурата - не. Искам еднообразно отношение, желая отбрана от политическа офанзива ".

Последва нов въпрос от Дишева: " А когато политическа мощ ви хвали - това политическо говорене ли е. Приемате ли похвали и единствено рецензията ли определяте като политическо говорене ".
" Нямам срещу мнения, само че когато те са лъжа, неистина, целят операция, уронване престижа на правосъдната власт, считам, че съм задължен да отвръщам ", сподели Гешев.

Очаквано въпросите от прокурорската гилдия оставиха усещане не просто за авансово готови, само че и съгласувани. Още през предходната седмица стана ясно, че членовете ѝ имат специфична колекция, с цел да се уговорят.

Дискусията

След това, юрист Боян Новански отвори полемиката с авансово написана " прочувствена тирада ", чиято първа част бе формирана от риторични въпроси, само че която той прочете леко запъване. И в нея нямаше нищо всъщност за качествата (или недостатъците) на Гешев, само че беше пример на отречената от самия претендент политическа тирада - офанзиви против Христо Иванов и протестиращите, против адвокатурата и Висшия адвокатски съвет, написал остро мнение против кандидатурата на Гешев, против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и всички, определили се като съперници на този избор. Самият Новански е юрист, само че член на съдийската гилдия от политическата квота - номинация на " Обединени патриоти ", и все пак в речта си пледира за правото на прокурорите сами да дефинират индивида на върха на пирамидата в прокуратурата.

В поддръжка на Гешев се изрекоха още ръководителят на Комисията по атестациите и състезанията към прокурорската гилдия Даниела Машева, Главният контрольор при Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова, която не взе участие в гласуването, само че има право да участва в съвещанията на съвета и да взема отношение по тематиките, които се преглеждат, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Вероника Имова от съдийската гилдия и други.

Лозан Панов в детайли изясни за какво всички претекстове по номинацията и оценката на Гешев са официални и неубедителни, като направи разбор на наличните нищожни данни за негови каузи - единствено по статистика.

Последва остра и обидна реакция реакция на Сотир Цацаров против Панов, чиято съществена теза някак прозвуча на правилото " и всички сме маскари ". " Всички са определени при сходна процедура, в това число и аз ", сподели Цацаров. " Така бе определен ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков, чийто избор бе наименуван " избор на тишината " тъй като нямаше въпроси и спор ", напомни Цацаров. " Така бе определен и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов ", сподели основният прокурор с очевидната теза, че няма избор по върха на правосъдната система, който да не е подмолно дирижиран, по тази причина всички митинги са лицемерни.

Много мощна и арагументирана позиция изрази Атанаска Дишева, която изясни за какво няма да поддържа кандидатурата на Гешев. На първо място, тя посочи причини против процедурата, която изначално е била лишена от състезателност с единомислещото издигане на една кандидатура от цялата прокурорска гилдия и с отхвърли на министъра на правораздаването да издигне опция. На този декор - и необяснимата всеобща поддръжка от прокурори, които в никакъв случай не са работили с Гешев, както и от научни служащи, които по разпоредбите не могат да пращат мнения, а единствено университетски организации. На второ място, отговорите и изказванията на Гешев в днешното чуване са съдържателно изменени спрямо позициите и дейностите му по време на акцията, а и преди този момент, което, съгласно Дишева е направено за " да станат допустими в тази процедура ". Освен това, в изказванията си претендентът Гешев е показал недоумение и заради това - неуважение, на съществени конституционни правила и на правила по Европейската спогодба за правата на индивида и Хартата на главните права - разделяне на управляващите, презумпцията за невиновност, ценене на съществени права - на отбрана, на изложение, недискриминация, право на цивилен митинг и доста други.

Силно отрицателно усещане показа Дишева и от отношението на Гешев към част от заложените въпроси и към техните създатели. Неговите отговори съдържат квалификации и жлъч, подмятания за политическо говорене, принадлежност към или връзки с политико-олигархични кръгове, медийни кръгове, лица със доста икономическо въздействие и така нататък, сподели Дишева. " Подобни квалификации основават заплаха за неравно отнасяне и за нарушение на други правила ", сподели Дишева.

Според арбитър Олга Керелска обществото няма запаси към професионалните качествата на Гешев и пристрастеността му в работата, а към неговата безпристрастност. Какво сподели още Гешев

Тепърва стенограмата от многочасовото чуване на Гешев ще извади доста въпроси към споделените от него тези, някои от които ще се развиват през идващите дни и седмици. Ето единствено дребна част то тях:

На въпрос дължи ли прокурорът почитание на юриста в професионалното му качество : Не можеш да искаш почитание единствено тъй като си юрист и арбитър, откакто ти не проявяваш почитание. Уважението е двустранен развой. Смятам, че обособени юристи и служби нямат интерес от работеща прокуратура
За растящата наклонност за неоправдателни решения против прокуратурата за нарушени права " Съществува една порочна наклонност посредством правата на индивида да се реализират политически цели ", разяснява Гешев във връзка на въпроси на адвокатурата. " Моето персонално мнение е, че правата на индивида са права на всички български жители – на жертвите, на нарушителите, на подсъдимите, на всички "
За ниското доверие на обществото в правосъдната власт и в частност към прокуратурата: Мрачната картина умишлено се чертае по идеологически аргументи и редица други – проблеми с правораздаването, финансови ползи, медийни ползи и др. Българските жители нямат съображение да се срамят от правосъдната си власт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР