© Надежда Чипева След апартаментгейт, скандала с къщи за гости

...
© Надежда Чипева След апартаментгейт, скандала с къщи за гости
Коментари Харесай

Вечерни новини: Тол системата се отлага за след местните избори, Тръмп забрани Huawei в САЩ

© Надежда Чипева След " апартаментгейт ", абсурда с къщи за посетители и поредност от недоволни и протестиращи представители на разнообразни браншове, потенциалът на ръководещите и на Бойко Борисов да се оправят с предизборното напрежение очевидно се изчерпва. Още повече, че на есен следват и локалните избори, което значи, че ситуацията няма да се успокои изцяло преди края на годината. Така, разбираемо, Борисов пробва да отсрочи точките на напрежение.

Вчера, да вземем за пример, общественият министър разгласи, че дебатите по на процедура несъществуващата черно на бяло тактика на детето, към която царува хибридна нервност, се отсрочва за другия месец. Днес, за след локалния избор бе отсрочено и въвеждането на тол системата, против която остри възражения имат от транспортния отрасъл.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Световните вести за следващ път се завихриха към американския президент, който нощес на процедура забрани Huawei в Съединени американски щати. " Добрата " вест е, че съгласно Bloomberg Доналд Тръмп въпреки всичко възнамерява да забави с шест месеца налагането на автомита на Европейски Съюз и Япония, с цел да не провали договарянията с тях на фона на изострящата се комерсиална война с Китай.

НАЙ-ВАЖНОТO

Въвеждането на тол системата се отсрочва с най-малко три месеца

Плащането на тол такси за камиони над 3.5 т, което трябваше да стартира от 16 август, се отсрочва с три месеца - за средата на ноември. Това бе оповестено, откакто Борисов за следващ път се намеси персонално в проблематична обстановка и организира среща с представители на транспортния отрасъл и министрите на районното развиване и финансите. В отсрочения интервал ще се случат проби на тол системата, които в действителност трябваше да стартират в този момент и да продължат до 16 август. С тях посредством устройства в камионите ще се събират действителни данни за изминатите километри, вътрешният и директният тежкотоварен трафик, на база на които ще се дефинира и окончателният размер на таксите. Допълнително ще се дискутира и обсега на платената пътна мрежа.

До тук се стигна след съществени възражения на превозвачите към тол системата - както за предлаганите цени, по този начин и за обсега на платените пътища. Въпреки, че те имат мотив за това, отлагането не е напълно обосновано, защото компромис може да бъде реализиран и във времето до 16 август. За сметка на това то ще даде на държавното управление успокоение до след локалните избори. Отлагането на тол системата ще се отрази и на старта на планове, които ще се финансират с постъпленията от нея. Сред тях са да вземем за пример дълго чаканата автомагистрала Русе-Велико Търново и ремонта на пътя Ботевград - Видин.

Тръмп вкара изключително състояние в телекомуникациите и блокира Huawei в Съединени американски щати

След месеци клюки Доналд Тръмп нощес въпреки всичко разгласи изключително състояние в телекомуникационния бранш на страната, с което на процедура се не разрешава на американските компании да купуват съоръжение и услуги от компании, считани за опасност за националната сигурност. Малко по-късно пък министерството на търговията включи Huawei и други 70 свързани компании към националния черен лист за експорт, което значи, че американските фирмите ще би трябвало да аплайват за лиценз, с цел да продават производството си на китайската компания.

Двойният удар идва откакто в продължение на месеци Вашингтон беше най-силният лобист против присъединяване на Huawei в построяването на 5G мрежите в Европа, Австралия, Канада и Нова Зеландия. От друга страна, връзките сред Съединени американски щати и Китай не престават да са обтегнати, защото двете страни към момента не могат да реализират комерсиално съглашение. В началото на седмицата стана ясно, че Вашингтон има подготвен лист от китайски артикули на стойност 300 милиарда $, които може да обмити с още 25%. Ако това се случи, съвсем целият импорт от Китай ще бъде затрупан от наказателни мита.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

И кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще е претендент за президент през 2020 година


Фотограф: Eduardo Munoz
След месеци спекулации през днешния ден кметът на Ню Йорк Бил де Блазио публично разгласи, че ще се кандидатира за президент на Съединени американски щати, осведоми Reuters. Де Блазио е прочут като праволинеен напредничав демократ, който постоянно подлага на критика политиките на администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
" Доналд Тръмп би трябвало да бъде спрян. Побеждавал съм го и ще го направя още веднъж ", разгласи кметът. Той обаче първо би трябвало да се пребори с повече от 20 демократи, които към този момент се кандидатираха за президент на Съединени американски щати. Сред тях са и някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън, демократични икони като сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Денят на данъчна независимост идва на 18 май


С три дни по-късно от предходната година или на 18 май идва така наречен Ден на данъчната независимост през 2019 година, демонстрират изчисленията на Института за пазарна стопанска система. Датата е алегорична и демонстрира по кое време жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си. През тази година за един календарен ден българите ще създават приблизително по 319 млн. лева, което значи, че ще са нужни 138 дни, с цел да се съберат заложените в Бюджет 2019 общо 43.9 милиарда лева доходи.

През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва все по-късно през годината, обръщат внимание от ИПИ.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Европейска комисия санкции общо с 1.07 милиарда евро пет интернационалните банкови колоса за присъединяване в два картела на спотовия валутен пазар за търговия с задгранична валута, предадоха ДПА и ТАСС. Това са Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JP Morgan и Bank of Tokyo-Mitsubishi. От Брюксел разясняват, че наказванията са понижени след съглашение с еврокомисията и решението няма да бъде оспорвано.

Депутатите трансформираха закона за Закона за ограниченията против изпирането на пари, с цел да освободят юристите от неуместно обвързване да рапортуват в ДАНС при съмнения, че техни клиенти може да са забъркани в сходна активност. През февруари юристи стачкуваха против вмененото им сякаш по евродиректива обвързване, което те дефинираха като образец за извънредно неприятно транспониране на еврозаконодателство.

Армията няма да има полицейски пълномощия, както искаше военният министър Красимир Каракачанов , откакто Народното събрание отхвърли на второ четене измененията, които отваряха необятна врата военните да бъдат употребявани при разнообразни случаи. В ГЕРБ очевидно имат запаси към визията на Каракачанов и не осигуриха парламентарна поддръжка.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Скулптурата " Заек " на Джеф Кунс би върха за най-скъпа творба от жив създател


[Associated Press]
Скулптурата от 1986 година " Заек " на американският известен създател Джеф Кунс бе продадена на търг в Ню Йорк за 91.1 млн. $, с което сложи връх и се трансформира в най-скъпата творба от жив създател. Самоличността на купувачите не е разкрита.
Закачливата фигура от неръждаема стомана, висока 104 см, е посочена за една от най-значимите произведения в изкуството на XX век. Лъскавият голям заек без лице, който е захапал морков, е вторият в серия от три, основани от Кунс през 1986 година От аукционна къща " Кристис " оповестиха, че тази продажба трансформира Кунс в най-скъпия жив създател, задминавайки върха на английския художник Дейвид Хокни с неговата творба " Портрет на актьор (басейн с две фигури) ", която бе продадена за 90.3 млн. $ предходната година. Хокни в действителност за малко лишава челното място на Кунс, който преди този момент държи върха от 2013 година с фигура " Балонено куче ", продадена за над 58 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР