© Надежда Чипева Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
© Надежда Чипева Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Лозан Панов се оказа виновен и за американските санкции за съдия Миталов

© Надежда Чипева Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши в четвъртък да изиска информация за това дали в прокуратурата, правосъдния инспекторат и антикорупционната комисия има сигнали против съдията от спецсъда Андон Миталов, а посредством външно министерство от Държавния департамент на Съединени американски щати ще бъде потърсена повече информация и за решението им да глобяват съдията. Няколко часа преди изключителното съвещание на колегията писма с сходни претенции изпрати и ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В същото време в един глас ГЕРБ и основния прокурор използваха проблема със арбитър Миталов точно с цел да нападат Панов.

В сряда държавният секретар Майкъл Помпео разгласи, че " в качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", се споделя в обръщението на Помпео. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите в България, приканиха институциите да извършат незабавна инспекция, защото изказванията, че арбитър Миталов е направил закононарушение, " въздействят както върху професионалната му известност, по този начин и върху престижа на правосъдната власт ".

Дипломатически източници разясниха пред " Капитал ", че повода за включването на Миталов е точно решението му да " вдигне " предишния ноември възбраната на обвинения за шпионаж водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов да напуща страната. Малинов посети съветската столица, с цел да бъде награден от съветския президент Владимир Путин.

Заради решението на арбитър Миталов, което е постановено в несъгласие с откритата в закона процедура (според която, преди да се произнесе съдът по възбраната, би трябвало да има отвод от прокуратурата да вдигне забраната), тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров сезира правосъдния инспекторат.

В четвъртък сутринта от ИВСС изненадващо оповестиха, че са направили инспекция по случая, само че не са установили нарушавания. " ИВСС няма подготвеност да се произнася всъщност по отношение на правилността на правосъдните актове и доколкото не са открити нарушавания по образуването, придвижването и приключването на делото, с посоченото мнение е признато, че няма съображение за формиране на инспекция ", се споделя в известие на инспектората.

Решението за глобата против арбитър Миталов стана мотив за офанзиви против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов от ръководещите и от основният. прокурор. Въпреки че Панов няма никакви пълномощия над съдиите в профилирания съд, ръководителят на Върховен касационен съд беше свикан - първо от основния прокурор Иван Гешев, а след това и от депутата от ГЕРБ Маноил Манов, да се изяснява за решението на американските управляващи.

" Съединени американски щати ни демонстрираха къде има проблем с посочването на това име. Българските жители от кой момент приказват за правдивост и, в случай че съдът има проблем, не би трябвало ли да излезе Лозан Панов и да каже, за какво Съединени американски щати - нашият стратегически сътрудник, ни показаха тъкмо арбитър ", разяснява Манов пред " Нова телевизия ".

В края на деня Иван Гешев първо отбрани специнституциите, а след това разяснява, че е " тъжно ръководител на Върховен касационен съд да не познава съдиите, с които работи ". Според тезата на ръководителя на държавното обвиняване Лозан Панов е трябвало да реагира преди няколко месеца, когато Сотир Цацаров е сезирал ИВСС за дейностите на Миталов.

В същото време Лозан Панов нито работи със съдиите от спецсъдилищата, нито е член на правосъдния инспекторат, с цел да знае какво е станало с инспекция, която е била иницирана от основния прокурор, който е бил известен за резултатите от нея и е могъл да предприеме следващи дейности.

" От наказателнопроцесуална позиция публикуваното изказване на държавния секретар на Съединени американски щати без подозрение съставлява легален мотив за започване на следствие по член 208 т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Главният прокурор препраща въпроса към ръководителя на Върховен касационен съд. Явно някъде сред многото случили и неслучили се промени сме въвели и фигурата на съдия-следователя ", разяснява иронично във facebook някогашният прокурор и зам.-министър на правораздаването Андрей Янкулов.

Санкциите против арбитър Миталов сигурно удрят по имиджа на спецправосъдието, необятно подкрепяно от ръководещите и прокуратурата. В четвъртък ръководителят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова отбрани сътрудника си. Цитирана от " 24 часа ", тя разяснява: " Това е извънреден удар върху нас. Колегата се употребява с доста положително име ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР