© Надежда Чипева Подкрепата, която ГЕРБ получи на европейските избори,

...
© Надежда Чипева Подкрепата, която ГЕРБ получи на европейските избори,
Коментари Харесай

Окончателно: "Цената" на един мандат за български евродепутат е 114 958 гласа

© Надежда Чипева Подкрепата, която ГЕРБ получи на европейските избори, се равнява на близо 9.5% от гласовете на всички гласоподаватели в страната. Най-голямата опозиционна партия Българска социалистическа партия взима още по-малко - едвам 7.4% от българите с право на глас са я показали в бюлетината. Това демонстрират окончателните данни на Централната изборна комисия (ЦИК) за резултатите от вота на 26 май.

Общо 6 419 472 са българските жители с право на глас съгласно комисията. От тях в евровота са взели участие 2 095 575, или 32.64%. Според резултатите на ЦИК при извършените у нас евроизбори " цената " на един мандат за български евродепутат в Европейския парламент е 114 958 гласа.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Партиите и обединенията, които ще имат представители в Брюксел в идващите пет години, са ГЕРБ - с шестима души (607 194 гласа), Българска социалистическа партия - петима (474 160 гласа), трима отиват от Движение за права и свободи (323 510 гласа), двама от Вътрешна македонска революционна организация (143 830 гласа) и един от " Демократична България " (118 484 гласа). Така обединението сред ДСБ, " Да, България " и Зеленото придвижване съумява да прескочи естествената преграда от съвсем 6% с малко над 3500 гласа. (Разпределението по мандати вижте тук ).

С " Не поддържам никого " са дали своят вот 61 029 души, или към 3% от тези 2.1 млн., които са се разходили до урните.

Първият под чертата е Веселин Марешки и неговата партия " Воля ". На Марешки не му стигнаха към 50 000 гласа, с цел да отиде в Екологичен потенциал, той получи 70 830 гласа. Далеч зад него остават другите две парламентарни обединения - " Атака " и НФСБ ( " Патриоти за Валери Симеонов). Хората на Волен Сидеров имат 20 906 гласа, а тези на Валери Симеонов - 22 421 гласа. И двете обединения са изпреварени по поддръжка от самостоятелните Минчо Христов и Десислава Иванчева, надлежно с 22 992 гласа и 30 310 гласа. Близък резултат до този на Сидеров и Симеонов има и листата " Път на младите ", явила се с регистрацията на Национална движение „Симеон Втори" и Новото време - 21 315 гласа.

Невалидните бюлетини

Машинното гласоподаване в една четвърт от секциите не съумя да пребори изцяло невалидните бюлетини, каквато му беше задачата. Според формалните резултати те са 80 238 броя. Причините за недействителните гласове са разнообразни - празни бюлетини, голям брой задрасквания, попълване на повече от едно квадратче и други При някои от тези бюлетини обаче въпреки всичко се вижда за кого е трябвало да отиде гласът. Затова и ЦИК категорично показва броя на невалидните бюлетини, подадени за всяка партия. От тях за следващ път се оказва, че като условен дял при обединенията, които изпращат евродепутати, те са най-вече при Движение за права и свободи. При техните 323 хиляди гласа над 6 хиляди са недействителни. При ГЕРБ те са над 10 хиляди, а при Българска социалистическа партия - малко над 9 хиляди Най-малко недействителни гласове като % от действителните има Вътрешна македонска революционна организация.

Слабо ляво отвън Българска социалистическа партия

Представителите на левите обединения и послания взимат общо малко над 1.5% от гласовете на участвалите в изборите. Сред тях най-вече симпатизанти е събрала " Коалиция за България " към АБВ - 16 759 гласа. Това е надалеч от упоритостите на партията, ръководена от някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Д21 на Татяна Дончева има 4141 гласа, а самостоятелната Ваня Григорова, водач на " Солидарна България " - 9320 гласа.

Подценен личен рейтинг - при Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия

Преференциите демонстрират отвън очевадно съмнителните благосклонности, че при подреждането на листите партиите са подценили персоналния рейтинг на някои от претендентите. При Българска социалистическа партия да вземем за пример Сергей Станишев от пето място става втори, откакто събира 30 268 желания. Първа остава Елена Йончева с повече от 80 000. В листата на Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков също става втори от четвъртото място, на което беше подложен, с помощта на над 9 хиляди преференции. Ангел Джамбазки остава първи с към 50 хиляди персонални гласа. При Вътрешна македонска революционна организация обаче е по-интересно, в сравнение с при Българска социалистическа партия, тъй като поради разбъркването поставеният в началото на второ място Юлиан Ангелов ще си остане като народен представител в София, а Слабаков ще отиде в Брюксел. При социалистите преподреждането е по-скоро проява за пред Корнелия Нинова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР