© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата В София сделките и

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата В София сделките и
Коментари Харесай

Пазарът на жилища във Варна стабилно расте

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
В София покупко-продажбите и цените на парцелите порастват, само че към този момент постепенно

Данните за броя на продажбите демонстрират закъснение в Пловдив и Варна
23 окт 2017
Графика на деня: Жилищата в Европейски Съюз не престават да нарастват, България е в топ 5 по растеж
12 окт 2017
Расте търсенето на жилища в разрастващите се квартали на София

Купувачите със междинни приходи се преориентират към региони като " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", сочи разбор на BLD
26 сеп 2017
Жилищата в София: повече покупко-продажби и по-скъпи жилища

Данните към средата на годината демонстрират, че междинните равнища към този момент са над 1000 евро на кв.м
21 юли 2017
Пловдив влезе в треската за небостъргачи

Ако проектът бъде утвърден, в кв. " Тракия " ще се издига 130-метров жилищен небостъргач
2 юни 2017 След внезапното превръщане на наклонността в края на 2014 и 2015 година имотният пазар във Варна продължава да устойчиво да пораства. Това демонстрират систематизираните данни на организации в бранша, оповестява " Дневник ". След като минаха през рецесията с огромно предложение и лимитирано търсене, довело до спад с към 30% на цените, в края на предходната година беше регистрирана постоянна наклонност към растеж, който продължава и в този момент. Факторите, повлияли за смяната, са главно всеобщото предложение на жилищни заеми с лихви под 4%, към момента лимитираният пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на евентуалните купувачи.

Български клиенти

Докато преди година–две главен мотор на търговията бяха съветски жители, търсещи жилища основно във високия ценови сегмент, в този момент към 95% от клиентите на организациите за парцели, даже в бранша на ваканционните, са главно българи.

" Кредитите, несъмнено, са стабилен фактор за позитивния тренд, само че това, което внезапно повлия пазара във Варна, е динамичността в търговията със аграрни земи на положителни цени в района ", сподели Диана Кирова, притежател на организация " Киров ". " Все по-често наши клиенти са хора от дребните обитаеми места, които мигрират, с цел да се открият трайно в регионалния център. " Статистиката на компанията за интервала от началото на годината до края на октомври демонстрира, че тристайните жилища в регионите с лесна и бърза връзка до центъра на града към този момент се оферират с към 30% по-високи цени.

Според Елена Парова, основен брокер в компанията " Явлена ", спад в търсенето на жилищни парцели няма в нито един от регионите на Варна. Тенденцията, която тя обрисува, е по-скоро към отчетливо понижаване на така наречен второстепенен пазар на парцели за сметка на интереса към нови жилища. По данни на " Явлена " все по-ясно се обрисува и сегментирането на купувачите, учредено на ясни условия към новото им жилище. Семействата с стеснен бюджет не престават да избират старите панелни здания във Варна.

Местоположението, а не размерът

Според Парова сега цената на жилищните парцели във Варна дефинира главно местоположението, а не размерът. Така не изключително огромни жилища наоколо до Морската градина или Гръцката махала към този момент трайно се продават за към 1200 – 1500 евро на кв.м. " Имаме даже продажби на цени, които доближават и 2 хиляди евро на кв. метър в тези елементи на града, само че тук към този момент става дума за фактически неповторими местоположения ", споделя тя.

Интересът на платежоспособните клиенти към този момент не е по този начин ясно насочен към влиятелни региони като " Траката " и курорта Св. св. Константин и Елена съгласно наблюденията на Диана Кирова. " В до неотдавна определяните като хитови региони към двореца " Евксиноград ", над плажа Кабакум или местността " Ален мак " край Варна сега ползата е съвсем нулев ", твърди тя.

" Данни на Агенцията по вписванията демонстрират, че броят на подписаните покупко-продажби на зелено за новостроящи се здания продължава да пораства ", споделя Валентин Пецов от организацията " Ремакс Идеал ".

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни парцели като капиталова опция. Според брокери на огромните организации над 70-80% от капиталовите покупко-продажби стават с жилища, тъй като могат елементарно да се отдават чартърен за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР