© Надежда Чипева Още по темата ПИБ пристъпи към изпълнение

...
© Надежда Чипева Още по темата ПИБ пристъпи към изпълнение
Коментари Харесай

Новосъздадено дружество купи активите на "Мандра-Рилци" с кредит от ПИБ

© Надежда Чипева Още по тематиката
ПИБ пристъпи към осъществяване на залог на " Мандра-Рилци "

Млекопреработващата компания има заем от 10 млн. лв. към банката, който не погасява
14 авг 2017
Топ 25 от компаниите държат 65% от продажбите на млечни артикули

Над една четвърт от оборота в категорията идва от пазари отвън страната
22 дек 2015 Новорегистрираното сдружение " Сердика Добрич " купи активите на " Мандра-Рилци ", откакто през предходната година тя престана да заплаща вноските си по заема от 10 млн. лв. към Първа капиталова банка (ПИБ). Така през юли предходната година банката назначи собствен шеф в млекопреработващата компания, както и депозитар, след което се стигна до наложително осъществяване. Новият притежател обаче още веднъж е с финансиране от ПИБ, което приказва че евентуално банката резервира контрола над предприятието.

Прясно и без минало

Новото сдружение е учредено през януари тази година. Съдружници в него са Станислава Колева Савова, която има 47 500 акции, и София Енева Маринова – с 2500, излиза наяве от документи в Търговския указател. Те двете са и в борда на компанията дружно с Пламен Божидаров Станчев. Никой от тримата няма други фирмени участия.

На 15 февруари акционерите в " Сердика Добрич " вземат решение да изтеглят от ПИБ заем от 13.4 млн. лв. против
залог на предприятието, с който е финансирана договорката.

По телефона Станислава Савовам, която е и изпълнителен шеф на компанията, удостовери за договорката и за желанието за възобновление на млекопреработващото дружество и даде обещание да отговори на въпросите на " Капитал ", изпратени по мейл. Отговори обаче не бяха получени.

" Мандра-Рилци " създава сирене и кашкавал в две заводи на територията на гр. Добрич под комерсиалните марки " Дъга ", " Сердика ", " Роса ", които към момента са нейно владеене, съгласно информация в системата на Патентното ведомство.

Няма изясненост за капиталовите планове на новите притежатели нито за марките, под които " Сердика Добрич " ще предлага продукцията си. Според източник от сектора, който не пожела да бъде представен, на новоучредената компания ще й бъде мъчно, защото в последните години млекопроизводителите в района отказвали да работят с " Мандра-Рилци " заради неизплатени отговорности за изкупено мляко.

Отпускането на заем от ПИБ на новорегистирани компании за придобиване на активи на компании, задлъжнели към самата банка, не е нова процедура за финансовата институция. През предходната година тя е отпуснала над 100 млн. лева на две новоучредени сдружения, придобили активи от тв и интернет оператора " Нет 1 " и доставчика на мобилен интернет " Макс телеком ". И двата в предишното са напително финансирани от банката и работят на загуба. Така новите компании, регистрирани на един адрес, са благосъстоятелност на лица отвън ПИБ, само че гигантското финансиране се разчита в телеком бранша като сглобяване на нов оператор от банката, който в бъдеще може и да бъде продаден.

Собственик след притежател

" Мандра-Рилци " през годините сменя няколко притежателя. Първоначалното име на сдружението, което е записано през 2003 година, е " Акурат-Млечна индустрия " - благосъстоятелност на Манол Дочев, Петьо Гуев и Иво Раев.

През февруари 2011 година Комисията за защита на конкуренцията позволи на " Фреш лоджик " и " Унибел " (фирми от структурата на хранителния холдинг " Белла България " ) да придобият " Акурат-Млечна индустрия ", както и неговия дистрибутор – компания " Ипекс груп " на Иво Раев.

Месец по-късно " Акурат-Млечна индустрия " е преименувана на " Мандра-Рилци ", а през септември излиза официално от структурите на " Белла " и става благосъстоятелност на новосъздадената пловдивска компания " Нова Сердика Добрич " с едноличен притежател Кристина Александрова Грозданова. " Ипекс груп " обаче продължава да дистрибутира марките на " Мандра-Рилци ".

На 6 юли 2016 " Мандра-Рилци " още веднъж сменя притежателя си, откакто е добита от компания " Рус-Бул инвест " - благосъстоятелност на Георги Михайлов Узунов. Цената на договорката не е обявена. По неофициална информация от сектора става дума за към 10.5 млн. лв., като в тях влизат отговорностите на млекопреработващата компания.

" Белла България " и млечният бизнес

" Белла България " навлезе в млечния отрасъл при започване на 2010 година, когато закупи марките и бизнеса на оповестената в неплатежоспособност " Милкиекс " - благосъстоятелност на пловдивската " Лимекс ". В резултат на това хранителният холдинг прибави към портфолиото си марките " Млечен свят " (който и до през днешния ден притежава) и " Лактеа " (за който има подадена поръчка за регистрация), съгласно информация в системата на Патентното ведомство.

През 2011 година друга добричка компания - " Фама Сердика " - сменя своя притежател - испанския фонд за дялови вложения GED, който я продаде на " Фермер 2006 ". Официалното изказване на " Белла България " бе, че групата няма нищо общо с покупката, само че на процедура купувачът се свързва с хранителния холдинг, а " Ипекс груп " стана извънреден дистрибутор на продуктите на " Фама " с марката " Роса ".

През април 2011 година " Фама " подаде иск във Варненския областен съд за оповестяване в неплатежоспособност, заради това, че не може да изплаща заема си от 3.76 млн. евро към Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). В рамките на производството обаче съдът откри, че на 17 май същата година е подписан контракт сред Европейска банка за възстановяване и развитие и " Белла ". Според него холдингът поема дълга на " Фама ", която се задължава да изплати разсрочено отговорностите си до 2019 година Млекопреработващото дружество обаче не извърши уговорката си и по този начин се стигна до втори иск за банкрут. В последна сметка съдът разгласи несъстоятелността на " Фама ", а " Белла " в качеството си на заложен заемодател стартира да разпродава активите на сдружението. Соц славата на " Сердика "

Някогашното млекопреработвателно дружество " Сердика " в Добрич е основано през 1959 година През 90-те преименуваното " Сердика-90 " е включена в всеобщата приватизация с 25% от капитала, като съвсем всички акции са продадени още на първата тръжна сесия. Освен самостоятелни участници акции от сдружението по това време имат приватизационните фондове " Нефтохим - инвест " и " Северкооп - гъмза ".
През 1999 година 57% от капитала на " Сердика-90 " са продадени на компания " Булмийт трейдинг ", записана също в Добрич, с шеф Иван Иванов. Цената е 1.204 млн. $.
През април 2007 Kомисията за защита на конкуренцията oдoбpява договорка, при която 88.07 % oт ĸaпитaлa нa " Cердика-90 " AД – Дoбpич, стават благосъстоятелност на " Фама " AД – Bapна – част от групата на испанския капиталов фонд GED. Новите притежатели афишират амбициозни планове за финансови вложения, разширение и модернизиране на производството. През 2009 година обаче стартират всеобщи съкращения в млекопреработващото дружество. От GED изясняват това с утежняване на икономическите условия за бизнес в страната поради международната рецесия, доста понижаване на размера на пазара, нараснала конкуренция от страна на сивата стопанска система и вносителите в бранша. Така се стига до продажбата на предприятието от GED на " Фермер 2006 ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР