© Надежда Чипева Още по темата Печалбата на банките е

...
© Надежда Чипева Още по темата Печалбата на банките е
Коментари Харесай

Банките са активизирали кредитирането на бизнеса

© Надежда Чипева Още по тематиката
Печалбата на банките е 913 млн. лева към края на август

Разходите им за обезценки по заеми понижават с 24%
2 окт 2017
Растежът на депозитите задържа темпа си

Просрочените заеми не престават да понижават
26 сеп 2017
Кредитирането продължава да пораства и през юли

Лошите и преструктурирани заеми понижават с двуцифрен ритъм
23 авг 2017
Българска народна банка чака задържане на лихвите и напредък на кредитирането

Увеличението на депозитите ще се забави, предвижда централната банка
21 авг 2017
Банките не престават да печелят добре

За полугодието порастват заемите за семействата и събраните такси, само че падат постъпленията от лихви
31 юли 2017 Леко раздвижване в кредитирането е имало през септември, а просрочията понижават. Депозитите на семействата пък не престават да се покачват, демонстрират месечните данни на Българска народна банка

Есенно раздвижване

За разлика от предходните два месеца – юли и август, през септември се вижда по-отчетливо повишаване и то е най-много при корпоративните заеми. Годишният им ритъм на нарастване е бил 3.1% (при 2.8% годишно повишаване през август и юли). Вероятно с приключването на летния сезон се възвръща и бизнес интензивността. Обемът на бизнес заемите доближава 31.374 милиарда лева

Очакванията са да продължи наклонността на ускорение на годишния напредък при заемите, като благоприятстващите фактори са продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и ниските лихвени проценти по заемите. Положително въздействие върху растежа на заемите може да се чака и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането.

Прогнозите се отнасят, както до фирменото кредитиране, по този начин и до заемите за семействата. Там годишният ритъм на нарастване е по-висок спрямо копоративното кредитиране. Годишното покачване на жилищните заеми през септември е било с 5.8% до 9.269 милиарда лева За съпоставяне през август и юли имаше задържане на растежа на 5.4%. Заемите за ползване нарастват годишно с 5.7% през септември до 7.737 милиарда лева През предходните два месеца те имаха леко нарастване на темпа, което се резервира и в този момент.

Общият годишен растеж при заемите за семействата е бил 5.9% през септември до 19.509 милиарда лева Разминаването, което се вижда сред растежите по сегменти и общото покачване идва от категорията други заеми, които се усилват с двуцифрен ритъм (35.7%) поради отчитаното в тях финансиране по държавната стратегия за саниране, средствата по която минават през Българската банка за развиване.

В последното издание " Икономически обзор " на Българска народна банка беше показала още, че се чака усвояването на средствата по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания (правителствената стратегия за саниране) и отпусканите по отношение на нея заеми да продължат да имат значителен принос за растежа на кредитирането и през втората половина на 2017 година

До момента точно усвояването на средствата по програмата оказва значително въздействие върху данните за кредитирането. В данните за полугодието да вземем за пример растежът при заемите за жилищни и потребителски заеми беше надлежно с 3.61% и 3.38%, а общият кредитен растеж при семействата беше 6.72%. В августовските данни изкривяването не е толкоз огромно, само че към момента е реалност.

Лоши и преструктурирани

Продължава понижението на неприятните и преструктурираните заеми, демонстрират данните на Българска народна банка. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба. Общият им размер към края на септември е 7.245 милиарда лева На годишна база се намаляват за пети следващ месец с двуцифрен ритъм. Към края на предишния месец той е 11.81%. Делът им в кредитния портфейл се свива до 14.6%. Това не е делът на необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 12.6%.

Видно банките работят по понижаване на равнището им, въпреки и евентуално не с този обсег, както преди стрес тестванията и инспекцията на активите предходната година. Тогава значителен подтик за изчистване на банковите салда имаше точно процесът по подготовка на финансовите институции за инспекцията.

За идната година следва въвеждането на ограничения от Българска народна банка за стимулиране на банките да понижават размера на необслужваните си заеми в портфейлите. В централната банка се работи върху адаптиране на издадените през март тази година насоки на Европейската централна банка за понижаване на необслужваните заеми.

Сепстяванията

С половин процентен пункт по-висок годишен ритъм на повишаване имат депозитите на семействата през септември спрямо този от август и юли, когато растежът на депозитите на семействата сподели задържане на годишния ритъм към достигнатия.
(съответно 5.4% и 5.3%). През предишния месец те са се нараснали с 5.9% до 46.407 милиарда лева

Очакванията на централната банка в последното издание на " Икономически обзор " бяха, че през втората половина на годината депозитите на неправителствения бранш едва ще забавят темповете си на напредък вследствие на плануваното повишаване на частното ползване и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски равнища. Лихвите по депозитите са рисково ниски, като огромните банки начисляват лихви към 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР