© Надежда Чипева Още по темата Пътната агенция обяви търгове

...
© Надежда Чипева Още по темата Пътната агенция обяви търгове
Коментари Харесай

Правителството отпусна 100 млн. лв. за ремонти на пътища

© Надежда Чипева Още по тематиката
Пътната организация разгласи търгове за поправки за 170 млн. лева

Поръчките евентуално ще доведат до доста предложения поради дребното бизнес на строителните компании
10 юли 2017
Започнаха поправки на пътя Варна - Добрич и Търговище - Разград
от Дневник,17 юни 2017
Поредна тъжба в Комисия за защита на конкуренцията забавя поправки на пътища в Северна България

Поръчката, финансирана по оперативна стратегия " Региони в напредък ", е спряна за трети път
19 апр 2017
Картел на дупки

За първи път от години в бранша на огромните строители на инфраструктура тече борба за власт
27 яну 2017

Правителството реши на съвещанието си в четвъртък да отпусне спомагателни до 100 млн. лева на Министерство на районното развиване и благоустройството. С тях ще се финансират поправки на разнообразни сектори от републиканските пътища, като към този момент има фокус върху София.

До момента главните източници на финансиране на сходни действия са точно националният бюджет и европейските средства. Годишният бюджет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) обаче е извънредно непълен за строителството и ремонтите на пътната мрежа съгласно районния министър Николай Нанков. Очакванията са, че след въвеждането на тол-система (което ще се случи най-рано през 2019 г.) годишните доходи от нея да бъдат сред 800 млн. и 1 милиарда лева годишно, изясняват от АПИ и районното министерство. Тогава и ще може да се осъществят доста повече от дълго отлаганите инфраструктурни планове.

Какво ще се ремонтира

Засега за фокуса на ремонтите може да се съди единствено по думите на районния министър Николай Нанков след съвещанието на Министерски съвет. Той изясни пред публицисти, че единият обект ще е източната част на Околовръстното шосе в столицата, като става дума за правата сред бул. " Ботевградско шосе " и автомагистрала " Тракия ". " Там има по три ленти за придвижване, с по една спешна. Участъкът е извънредно неприятен и тежък ", акцентира Нанков.

Пътят София – Перник, през Княжево и Владая – до кръговото на Автомагистрала " Люлин ", също ще се рехабилитира главно. Планира се и част от парите да отидат за правата Варна - Златни пясъци. Регионалният министър добави, че ремонтът на пътната инфраструктура в Северна България и района на Варна е измежду целите на държавното управление, по тази причина и там ще се работи по секторите, които имат потребност от неотложни действия.
В момента в Агенция " Пътна инфраструктура " стартира подготовката на нужните планове и още от на следващия ден стартират поправки, сподели още Николай Нанков.

Ремонти на близо 30 сектора по оперативни стратегии

В същото време през 2017 година бяха оповестени публични поръчки за ремонт и рехабилитация на пътища на стойност над 250 млн. лева (стойността пада леко, откакто търговете бъдат извоювани на по-ниски цени). Тези 27 лота обаче се финансираха по оперативна стратегия " Региони в напредък ", а не с пари от бюджета.

Последната поръчка, оповестена по " Региони в напредък ", е от края на юли и е на стойност 22 млн. лева По нея се възнамерява работа по близо 17 км от Път IІ-62 Дупница – Клисура и 15.7 км от Път IІ-62 Клисура – Самоков. Крайният период за подаване на предложения е 11 септември. До 25 септември се събират предложения за други пет лота на стойност над 75 млн. лева

Други прави, включени в програмата, които към този момент са предоставени, са елементи от Стара Загора - Раднево, Търговище - Разград, Плевен - Ловеч и Добрич - Варна.

Един от по-скъпите сектори е Пловдив - Асеновград, който сега се уголемява. В средата на август министърът посочи, че се приготвя и строителството на две местни платна по правата, които обаче ще се построяват с финансиране от бюджета, защото не са включени в първичния план. Общата стойност на тези малко над 10 км е 24.7 млн. лева с Данък добавена стойност, като от тях финансирането от Европейски Съюз е 21 млн. лева, а останалото е национално съфинансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР