© Надежда Чипева Още по темата Новата битка на ЕЦБ

...
© Надежда Чипева Още по темата Новата битка на ЕЦБ
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк продаде нов пакет лоши кредити

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новата борба на ЕЦБ с неприятните заеми

Франкфурт желае да накара огромните банки в еврозоната да покриват 100% новите си проблематични заеми от 2018 година
9 окт 2017
Прогнозите за растеж на покупко-продажбите с неприятни бизнес заеми не се сбъдват

Колекторските компании ревизираха упованията си за 2017 година и те няма да доближат 1 милиарда лева
1 окт 2017
Сделка като на кино

Пощенска банка продава портфейл фирмени отговорности, обезпечени с ипотеки
1 сеп 2017
Мартин Деспов: Сделки с просрочени задължения към този момент са по-чести и се подписват на по-високи цени

Изпълнителният шеф на Агенция за събиране на вземания пред " Капитал "
2 авг 2017
Да печелиш от задължения

Продажбите на портфейли от вземания от страната банките мощно подвигнаха приходите и облагите в колекторския бранш
30 юни 2017
Новите портфейли от неприятни заеми

Въпреки слабото полугодие прогнозите са за мощно последно тримесечие в продажбата на необслужвани вземания и общо покупко-продажби за 1 милиарда евро
30 юни 2017
По пътя към първия милиард

Раздвижване и съществени растежи за 2017 година са прогнозите за продажбата на корпоративни обезпечени задължения
7 май 2017
Уникредит Булбанк продаде огромен пакет неприятни фирмени заеми

Купувач на портфейла от 93 млн. евро е българското сдружение на норвежката B2Holding
17 яну 2017 Уникредит Булбанк продаде втори пакет необслужвани заеми в границите на годината. Общият размер на портфейла е близо 84 млн. евро, а покупател е българското сдружение на норвежката B2Holding - " Агенция за събиране на вземания " (АСВ). Това излиза наяве от информация оповестена на интернет страниците на централата на българската банка в Милано Unicredit и на B2Holding. Портфейлът включва необслужвани обезпечени и необезпечени заеми за самостоятелни клиенти (потребителски кредити), дребни и междинни предприятия и корпоративни клиенти. В известието на Unicredit се показва, че продажбата е част от цялостната тактика на групата за понижаване на необслужваните експозиции.

В двете известия не се показва цената на договорката, която всекидневно е с огромна отстъпка от номинала и зависи от това каква е структурата на портфейла, по кое време са отпускани заемите, от кой момент няма вноски по тях и надлежно каква реализация се чака от него. Unicredit показва в известието си, че резултатът от договорката ще се види в докладите за четвъртото тримесечие на 2017 година По неофициална информация първият пакет на Уникредит Булбанк от януари тази година е продаден за 5 млн. евро, а цената на втората договорка в този момент е по-висока.

Голяма конкуренция

Източници от бранша на колекторските компании разясниха, че конкуренцията измежду претендентите за продавания портфейл е била огромна. За подготвянето на втори транш от Уникредит Булбанк се знаеше от пролетта, като се очакваше договорката да е реалност през август-септември тази година. Забавяне с два месеца не е значително поради, че пакетирането на такива портфейли е дълъг развой, заради комплексния им темперамент още повече, когато са включени корпоративни заеми. Процесът протича по-бавно, тъй като заемите на компании и компании по-трудно се сплотяват заради спецификата на всеки обособен заем.

Преди месец от колекторския отрасъл предвидиха, че тази договорка ще се забави и прехвръли за идната година. Тогава те ревизираха и упованията си за пазара на задължения за 2017 година като цяло, откакто данните им демонстрираха, че покупко-продажбите за покупка на неприятни банкови корпоративни заеми са намалели съвсем на половина към края на юни тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната година и доближават 365.7 млн. лева Това е с 40% по-малко по отношение на същия интервал на 2016 година, когато общата им стойност е била 609.7 млн. лева Така плануваният при започване на 2017 година размер от покупко-продажби за 1 милиарда лева за цялата година няма да бъде доближат. На процедура с три по-големи портфейла до тук размерът продаден и/или контрактуван за продажба дълг от необслужвани заеми е съвсем 500 млн. лева

Какво е продадено до тук

През януари тази година Уникредит Булбанк продаде първи огромен пакет от необслужвани корпоративни заеми за 93 млн. евро. Купувач и тогава беше АСВ. Тогава това беше най-голямата договорка за подобен вид портфейл, като в сегмента нямаше предложение. Именно с тази договорка се заприказва за образуване и отваряне на пазар на обезпечени корпоративни необслужвани заеми. През септември стана ясно, че е на финала договорката за портфейл от фирмени необслужвани заеми за 65 млн. евро на Пощенска банка. Според източници на " Капитал " тогава утвърден за покупател е бил фондът AG Capital, който взе участие в процедурата в съдружничество с американската капиталова компания Apollo. По информация на осведомени със договорката съглашението с AG Capital е за 17-18 млн. евро. Според източници от пазара Пощенска банка готви още един транш на корпоративни необслужвани заеми, само че той ще бъде за идната година. Наред с по-големите покупко-продажби, има банки, които подписват регулярни по-малки покупко-продажби за пакети заеми.

Наблюдаваният от представители на колекторския отрасъл спад на продажбите на портфейли главно от страна на банките през първите шест месеца на годината беше оценен като нехарактерен по отношение на общата европейска наклонност на интензивни продажби за да се изчистят неприятните заеми от финансовата система. Вероятните аргументи за забавянето са, че от една страна пакетите със заеми се пакетират по-трудно, а от друга - от идната година ще има нови ограничения на Българска народна банка за отчитане на необслужваните заеми, което може да кара банките да изчакват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР