© Надежда Чипева Още по темата И още една агенция

...
© Надежда Чипева Още по темата И още една агенция
Коментари Харесай

Работи! Търговският регистър вече е онлайн 18 дни след безпрецендентния срив

© Надежда Чипева Още по тематиката
И още една организация в портфейла

И новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, както и досегашната Зорница Даскалова, са единствено бушони за преодоляване на институцията
24 авг 2018
Делата за неплатежоспособност вървят на мрачно поради неналичието на Търговски указател

Фирми може да са поискали да бъдат оповестени в несъстоятелност, само че контрагентите им няма по какъв начин да схванат това
20 авг 2018
Агенцията по вписванията: Търговският указател ще рестартира " поетапно "

Нямало злонамерена външна офанзива, нито заплаха да изчезне информация, заявяват от ведомството
13 авг 2018 На 18-ия ден от срутва на Търговския указател в понеделник следобяд той най-сетне проработи с цялостната си функционалност. Справки и услуги към този момент са налични онлайн.

Първоначално, в понеделник по обяд, от Агенцията по вписванията оповестиха, че всички услуги на регистъра са налични, само че на място – на гишетата на централното ръководство на Агенцията по вписванията и районните й структури. Няколко часа по-късно заработиха и всички онлайн функционалности на регистъра. Справка на уеб страницата на Агенцията по вписванията демонстрира, че първото заявление за регистрация след възобновяване е за прехвърлянето на еднолична компания " Дълбок дол - Лидия Йончева " Едноличен търговец (търговец на дребно от село до Мизия) на нов притежател против 50 лева Договорът за прекачване е от 10 август.

Сега ще стартира сравняването на информацията в регистъра поради оставащите подозрения, че сривът, траял толкоз дълго, не е инцидентен, а е манипулиран, с цел да се заличи нежелана информация.

Регистърът не работи от 9 против 10 август. По думите на вицепремиера Томислав Дончев в изявление от началото на предходната седмица повода са няколко изгорели диска на 8 август в 17,34 часа. Последвалото блокиране на системата в продължение на повече от половин месец обаче породи въпроса по какъв начин това е допустимо, в случай че по стандарт в тези случаи се поддържа бекъп (резервно копие на информацията) на обособен сървър и на друго физическо място. Така възобновяване на системата след срив на хардуера лишава не повече от 6 до 8 часа, разясниха пред " Капитал " IT специалисти.

Чак на 15 август, седмица след срутва, беше възобновена опцията да се вършат информации за настоящо положение на компаниите, само че единствено онлайн и единствено по ЕИК. Ден по-късно беше възобновена и опцията за информации по име на жител или компания.

На 17 август, петък, предходната изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, два дни по-късно - в понеделник, беше оповестена новата директорка Гергана Козарева. И двете са номинация на " Атака ", а като стана известно - Козарева е плод на персонално съглашение сред Волен Сидеров и Бойко Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР