© Надежда Чипева Още по темата Еврофинансиране за развитие на

...
© Надежда Чипева Още по темата Еврофинансиране за развитие на
Коментари Харесай

През септември фермерите кандидатстват за 84 млн. лв. отстъпка от акциза за горивата

© Надежда Чипева Още по тематиката
Еврофинансиране за развиване на горските територии

В началото на октомври се чака да се разгласи банкет по три подмерки
2 авг 2017
От юли стартира банкет на планове от програмата за селските региони

В края на годината ще започва и дълго чаканото кандидатстване за неземеделски действия
22 май 2017

Mежду 11 и 29 септември земеделските производители могат да подават заявки за подкрепяне за 2016 година по схемата за отстъпка от акциза върху газьола, употребен за селскостопанска техника. Това излиза наяве от известие на агроминистерството.

Нужните документи

Заедно със заявките, които се подават в общинските служби по земеделие, би трябвало да бъдат приложени и копия и списък на фактурите за закупени горива. " Препоръчително е земеделските стопани да създадат инспекция с доставчиците си на горива или Национална агенция за приходите по отношение на това дали фактурите за закупено гориво за 2016 година са декларирани правилно ", споделят от министерството. От ведомството допълват още, че при изчисляването на самостоятелната квота на фермерите по схемата се включват единствено литрите газьол, закупен с фактури, които попадат в дневниците за продажби на търговците.

В Закона за държавния бюджет за 2017 година са планувани 84 млн. лева за помощта за отстъпка от акциза. За да получат финансиране по схемата, фермерите би трябвало да бъдат вписани в регистъра по член 7 от Закона за подкрепяне на земеделските производители, както и да имат заверена регистрационна карта за последните две икономически години. Допълнително се изисква претендентите да имат годно заявление за подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност и схемите за обвързано подкрепяне за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ за акциза.

Земеделските стопани, отглеждащи типове и категории животни, които не попадат в обсега на схемите за обвързано подкрепяне за животни, би трябвало да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската активност.

След подаване на заявките за подкрепяне са планувани инспекции на фактурите от Национална агенция за приходите. Помощта ще бъде изплащана на фермерите от Агенция " Митници " посредством фонд " Земеделие ", сочат напътствията по схемата.

Акцизи за над 82 млн. лева бяха възобновени предходната акция

В миналата акция за подкрепяне бяха подадени 7468 заявки, а на земеделските производители са възобновени суми в размер над 82 млн. лева Средствата бяха изплатени в края на 2016 година, когато бяха преведени 71 млн. лева, и при започване на 2017 година, когато земеделците получиха още 11 млн. лева Единичното понижение на акциза за литър газьол през предходната година беше 0.40 лева В момента акцизът върху газьола е 646 лева за 1000 литра съгласно Закона за акцизите и данъчните хранилища.

Отстъпката от акциза за горивата, която получават земеделските производители, е по утвърдена в Европейска комисия държавна скица за подкрепяне, която може да работи до 2020 година През предходната година Народното събрание реши помощта да се дава под формата на пари на земеделците, като за база се употребяват избрани междинни правила за потреблението на горивата за обособените селскостопански производства. Преди това по тази скица фермерите получаваха ваучери, посредством които да закупят по-евтино гориво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР