© Надежда Чипева Още по темата Държавната комисия по хазарта

...
© Надежда Чипева Още по темата Държавната комисия по хазарта
Коментари Харесай

Как спортни федерации се финансират и от тотото, и от конкурента му

© Надежда Чипева Още по тематиката
Държавната комисия по хазарта е с нов ръководител
8 фев 2018
" Национална
лотария " навлиза и при спортните онлайн залагания

Компанията от групата на Васил Божков ще предлага
залози през платформата на Kambi Group
1 авг 2017 Спортни федерации, които се финансират значително от Българския състезателен тотализатор (БСТ), взимат по едно и също време пари и негов директен съперник, чиито артикули популяризират. Гимнастички от националния тим да вземем за пример вземат участие в рекламен клип на " Национална
лотария ", а тя стана и основен сътрудник на Българската федерация по волейбол (БФВ) за семейството на международното състезание за мъже с рекорден контракт за 600 хиляди лв.. Това споделя " Дневник " в своя разработка по тематиката. " Национална лотария " е частно хазартно сдружение, в което мажоритарен притежател е Васил Божков.

Основната роля на тотото е точно да набира средства за българския спорт, като годишно той обезпечава сред 25 и 30 млн. лв., или към 35-40% от бюджета на министерството на спорта, които след това се разпределят сред спортните федерации, а оттова стигат и до спортните клубове. В същото време обаче конкуренцията на лотарийните игри си споделя думата и приходите на тотото внезапно спадат в последните години - през 2016 година те са намалели от 178 млн.лв през 2014 г на 151 млн.лв предз 2016г., съгласно финансовите доклади в Търговския указател.

Управителят на тотализатора Дамян Дамянов признава пред " Дневник ", че спадът на приходите е проблем, само че съгласно него не е морално редно спортистите и федерациите да популяризират съперниците. Той споделя оскърбление, че гимнастичките са се появили в рекламата, пет дни откакто Министерството на спорта ги награди с наградата за тим на годината, а Весела Димитрова взе и премия за най-хубав треньор, като и двете категории носят
бонус от по 50 хиляди лв. от тотото.
Всъщност съществува условие в своите надпревари спортовете да популяризират тотото, само че няма условие да не популяризират конкурентни артикули. Според Дамянов въпросът е честен и би трябвало да се реши законодателно от страната.

Федерациите обаче, които са притиснати да търсят средства, а спонсорите са малко и все по-често от хазартния бранш. " Спортът не може да живее единствено на гърба на страната. Ние вършим всичко по силите си, с цел да си намираме сътрудници ", сподели вицепрезидентът по маркетинговите въпроси в БФВ Любомир Ганев пред " Дневник ".
Волейболната федерация ще популяризира както Българския състезателен тотализатор, по този начин и " Национална
лотария " по време на международното състезание за мъже, на което е хазаин и Ганев не вижда спор на ползи.
Именно идното домакинство на международното е в основата на контракта с " Национална
лотария ". По думите на Ганев страната е отпсунала 5 млн. $ за таксата за семейството, само че разноските за настаняване на 12 тима, превоз и така нататък Федерацията би трябвало да покрие сама.
Ганев изяснява, че три месеца е водил договаряния с " Национална
лотария " и че персонално е уведомил противоречивия министър Красен Кралев за това. От думите му се разбра, че Кралев приел обстановката поради високата сума на контракта, въпреки да декларирал, че " това не е хубаво ".

От федерацията по художествена гимнастика досега не са дали отговор на " Дневник " дали имат контракт с " Национална
лотария ", или задължението на гимнастичките и ръководителя на федерацията Илиана Раева е бил единствено за присъединяване в рекламния клип.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР