© Надежда Чипева Още по темата Държавите в ЕС ще

...
© Надежда Чипева Още по темата Държавите в ЕС ще
Коментари Харесай

Икономическият министър предлага чужди инвеститори да купуват земя под условие

© Надежда Чипева Още по тематиката
Държавите в Европейски Съюз ще могат да лимитират търговията със земеделска земя

Евроейската комисия разгласява насоки кои законодателни практики са възможни
16 окт 2017
Забраната за покупка на земя от чужденци евентуално ще отпадне

Възможно е да се вкарат различен вид ограничавания в поземленото законодателство
16 юли 2017 Чуждестранните вложители да имат опция да купуват аграрни земи в България, в случай че имат документ по закона за поощряване на вложенията и се ангажират в тригодишен период да осъществят плануваните инвестиции. Тази концепция стартира икономическият министър Емил Караниколов по време на чуване в Народното събрание за бизнесклимата в страната.

В момента има въведено предписание за уседналост на чужденците, които желаят да закупят земеделска земя в България - това значи, че физическо или юридическо лице би трябвало да са били или развивали активност в страната през последните пет години. Срещу това ограничаване обаче Европейската комисия е разкрила наказателна процедура. Паралелно с това се приготвя и нов аграрен кодекс, в който въпросът би трябвало да бъде решен.

Земя за вложители

В четвъртък, по време на чуване в Народното събрание за бизнесклимата в страната, икономическият министър Емил Караниколов засегна тематиката със възбраната за покупка на земеделска земя от чужденци. Той стартира концепцията задграничните вложители, които са получили документ по закона за поощряване на вложенията, да имат право да купуват земя. Като в допълнение изискване да се заложи, че в случай че в тригодишен интервал те не изпълнят капиталовите планове, за които са поели ангажимент, да има механизъм страната да отнеме тази земя, предложи още Караниколов. На този стадий не е ясно дали такива текстове имат поддръжка на държавното управление и надлежно дали биха събрали парламентарно болшинство.

В очакване на нов кодекс

Настоящото предписание за уседналост при покупка на земеделска земя от чужденци се чака да бъде изменено. Предложението то да отпадне беше импортирано от земеделското министерство още през предишното лято, защото против България се води наказателна процедура в Брюксел. Същевременно обаче решение по въпроса не беше взето - в края на годината от ведомството оповестиха, че ще предложат напълно нов кодекс за поземлените връзки в страната, който би трябвало да бъде подготвен до есента на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР