© Надежда Чипева Още по темата Държавата няма да даде

...
© Надежда Чипева Още по темата Държавата няма да даде
Коментари Харесай

След Банско: Нови писти и лифтове на Витоша по облекчен режим

© Надежда Чипева Още по тематиката
Държавата няма да даде нито един лев за лифтовете на Витоша, заявява Кралев
от Дневник,2 окт 2018
Правителството ще промени проекта за Витоша, с цел да бъдат сменени лифтовете
от Дневник,28 сеп 2018
Лифтовете на Витоша не били в тежко положение, откри инспекция на общината
от Дневник,18 сеп 2018
От Витоша по-скъпо нема

" Труд " разгласи решение на комисията за Витоша в столичния общински съвет, което съветниците не са вземали
30 мар 2018
Директорът на парк " Витоша " е отдръпнала настояването си за екооценки на новия проект за ръководство
от Дневник,20 мар 2018
Ако новият проект за Витоша не може да бъде признат скоро, ще се вършат промени по сегашния, разгласи Нено Димов
от Дневник,26 яну 2018
Накъде върви София: По песимистичния сюжет

Засилват се пасивността и незаинтересоваността на жителите към града
19 яну 2018
Пет партии оферират " Витоша ски " да влезе в черен лист на съсипващите вложители
от Дневник,18 яну 2018
Витоша: Затворената планина

Ако Столична община в действителност желае да отбрани ползите на жителите, пътят е елементарен
12 яну 2018
Правителството утвърди втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за доста по-сериозно застрояване в Пирин
28 дек 2017 Отпадане на рестриктивните мерки за създаване на писти, лифтове, водохващания и езера за неестествен сняг на Витоша - това предлага работна група към Министерството на младежта и спорта, основана със заповед на министър Красен Кралев през януари. Членовете на комисията са завършили работата си през юни с отчет, в който се оферират промени на към момента настоящия План за ръководство на Природен парк " Витоша ". Проектът за промени предлага премахванена съвсем всички ограничавания във всички зони на планината като се изключи резерватите. Изграждането на ски писти, лифтове, влекове и езера за неестествен сняг ще е допустимо в гори, върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и други ( виж карето ).

Пътят на отчета

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Докладът, с който " Капитал " разполага, е изпратен през юни до вицепремиера Валери Симеонов и до министрите на туризма Николина Ангелкова, на земеделието и горите Румен Порожанов, на околната среда Нено Димов, както и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това остава без последици близо пет месеца - до октомври, когато същите оферти за промени в проекта на Витоша, които попадат в отчета, се появяват в писмо на общинския консултант Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация. Той предлага на Столичния общински съвет да внесе от свое име текстовете в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което пък може да ги внесе за утвърждение на Министерския съвет. По закон държавното управление е органът, който с решение утвърждава проектите за ръководство на всички предпазени територии.

Впоследствие се разбра, че Красен Кралев към този момент е внесъл предложенията във ведомството на Нено Димов. " С оглед на идната кандидатура на Република България за хазаин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година Ви сезирам за предприемане на дейности за промени в Плана за ръководство на Природен парк " Витоша ", се споделя в писмо на Красен Кралев, представено от в. " Труд " в сряда. От Министерство на околната среда и водите са прецизирали пред Mediapool, че самите оферти за изменение на проекта ще бъдат импортирани на идващ стадий и те към момента не са осведомени с тях.

Аналогиите с Национален парк " Пирин "

По сходен сюжет и с дейното присъединяване на патриотите в края на 2017 година държавното управление утвърди промени в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ", позволяващи построяването на втори кабинков въжен превоз и нови писти. Концесионерът на ски зоната в Банско " Юлен " АД, в чиято изгода бе решението, е обвързван със притежателя на ски оборудванията на Витоша " Витоша ски " АД.

Номиналният притежател и на двете сдружения е еднакъв кипърски жител, само че действителният най-вероятно е един от акционерите в Първа капиталова банка Цеко Минев, който е и ръководител на Българската федерация по ски. През юли тази година тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Министерския съвет за Пирин, несъмнено от Валери Симеонов като " огромен триумф ", а от Красимир Каракачанов - като образец по какъв начин " сговорна тайфа, планина повдига ". Мотивите на съда са, че смяна в проект за ръководство на предпазена зона не може да се утвърждава без екологична оценка. Петчленен състав на съда ще се произнесе дефинитивно по проблема идващия месец.

Кой взема решение бъдещето на Витоша

" Днес имаше среща при Йорданка Фандъкова, инициирана от министър Нено Димов, и там взехме решение, по наша самодейност да бъде образувана работна група от представители на министерството на земеделието и спортното министерство, която да приготви искане за отчасти изменение на проекта за ръководство на Витоша ". Това споделя спортният министър Красен Кралев в изявление пред бТВ от 17 януари 2018 година Поводът за телевизионната изява на Кралев е следващият зимен сезон на Витоша със ски уреди в окаяно положение. Министерство на спорта е притежател на опустошения влек " Заека ", само че не прави нищо, с цел да го подмени, като се базира на причините на " Витоша ски ": проектът за ръководство не разрешава ново строителство, а, с цел да се подменят лифтовете, просеките под тяхното трасе би трябвало да се извадят от горския фонд, поради текстове от Закона за горите, което прави начинанието скъпо и комплицирано. " Има уреди на по 50-60 години, би трябвало да се откри по-адекватно решение и да поставим най-много старания по най-бързия метод да разгадаем този проблем ", споделя Кралев и оповестява, че работна група ще търси разновидности. Веднага след изявлението на министъра на уеб страницата на " Витоша ски " е качено известие, в което се споделя, че сдружението има подготвеност " неотложно да влага в модернизиране на всички лични уреди ", само че след " изчистване на противоречивите спорните разпореждания в Плана за ръководство на естествен парк " Витоша " и в Закона за горите ".

Обещаната от Кралев работна група е образувана при започване на февруари, а в състава й влизат хора като началниците на политическите кабинети на Кралев и Валери Симеонов, служители от министерствата на спорта, туризма и горите, един общински консултант от ГЕРБ и един служител от общината ( виж състава в карето ). Единственият член, който има действителна връзка с настоящите режими в планината Витоша, е шефът на парка Снежана Георгиева. " Министърът дефинира членовете, аз получих заповед. Работата ни беше да излезем с отчет, не знам каква му е ориста ", разяснява пред " Капитал " Снежана Петрова.

По думите й задачата на работната група е била " да се преодолеят всички спънки, с цел да могат да се възстановят лифтовете ", а спортното министерство е било основател в качеството му на притежател на влек " Заека ". " Аз на всички места защищавам за новия, обновен проект за ръководство, които сега отлежава по канцелариите на Министерство на околната среда и водите. Старият е привършен - и физически, и морално. Съдържа извънредно противоречащи си текстове, които ни вкарват в " Параграф 22 " и водят до това окаяно положение. Аз защищавам да се задвижи процедурата по новия проект, само че тя е по-тромава, по-леката процедура, с цел да се промени в този момент настоящия проект ", споделя още шефът на парка.

Първоначалните разновидности на проекта за Витоша позволяваха ново строителство на територия от към 10 хиляди хектара, в случай, че целият парк е 27 000 хектара. Документът беше отдръпнат, а ориста му сега зависи от екоминистерството.

" Как по този начин Законът за горите не попречи на подмяната на лифта на Мартинови бараки в Боровец, на подмяната на лифтовете в Пампорово, по какъв начин по този начин проектът за ръководство на Витоша не попречи на Мачирски да инсталира нови влекове ", попита Тома Белев от Асоциация на парковете и някогашен шеф на парк Витоша. Той разяснява, че измененията в проекта би трябвало да се подложат на екооценка и оценка за съгласуемост с мрежата " Натура ". " Да го създадат, ще се явим на публични разисквания и ще си кажем мнението ", уточни Белев. Част от предложенията за промени:

В териториите с направляван режим на отбрана (Боснешкият карстов регион, влажни зони и торфища, каменните реки и грамади, комините, залежи на тис и клек, местообитанията на застрашени редки или уязвими растителни и скотски типове и съобщества, вододайната зона на София и Перник) се разрешава построяването на водохващания и уреди за производството на неестествен сняг; на уреди и съпътстващата ги техническа инфраструктура за развиване на зона " Територии за ски спорт и туризъм ", включително за достъп до тази зона с въжен превоз. Позволява се водоползване за уреди за неестествен сняг.

В Зона с лимитирано ръководство на естествената среда (пасища, гори, територии за ски спорт и туризъм и за дивечовъдна дейност) се позволява строителство на нови водохващания, както и създаване на ски писти, въжени линии, ски-влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура, нужна за действието им, включително уреди за произвеждане на неестествен сняг. Забранява се строителството на нови здания, като се изключи станции на въжени линии.

В територии за ски спорт и туризъм се позволява създаване на ски писти и строителство на въжени линии, ски-влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура. Кой изготви предложенията за промени в проекта за ръководство на Витоша

Айлин Дахилова-Василева - шеф на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта, ръководител на комисията
Членове:
Христина Грозева - шеф на дирекция " Инвестиционна политика и публични поръчки " в ММС
Васил Пеловски - шеф на дирекция " Правно-нормат обслужване " в ММС
Марияна Николова - шеф на политическия кабинет на заместител министър-председателя по икономическата и демографска политика
Ирена Георгиева — заместник-министър на туризма
Мая Никовска — шеф на отдел " Регулиране на туристическа действия, основна дирекция " Туристическа политика " в МТ
Снежана Петрова - шеф на дирекция на Природен парк Витоша към ИАГ
Валентин Чамбов - шеф на дирекция " Промени в горските територии " в ИАГ
Даниела Ангелова - шеф на дирекция " Административно-правно обслужване и човешки запаси " в ИАГ
Стела Щерева - шеф на дирекция " Правно-нормативно, осведомително финансово обслужване " в направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община
Силвия Христова - ръководител на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектурата, наличната среда и жилищната политика към Столичния общински съвет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР