© Надежда Чипева Нови 390 млн.лв. от оперативна програма Околна

...
© Надежда Чипева Нови 390 млн.лв. от оперативна програма Околна
Коментари Харесай

Общини ще имат достъп до още 390 млн.лв. за борба с мръсния въздух

© Надежда Чипева Нови 390 млн.лв. от оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) ще бъдат ориентирани към планове за по-чист превоз в 11 общини, оповестиха във вторник от екоминистерството (МОСВ), откакто комитетът за наблюдаване е одобрил критерии за оценка по нова процедура. Сумата ще е за пазаруване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи и за създаване на станции за зареждане на електроавтомобили.

С новите средства обащата сума за чист въздух по ОПОС надвишава половин милиард. Досега по програмата бяха планувани малко над 115 млн.лв., които са адресирани към планове за намаляването на резултата на битовото отопление като замърсител - за замяна на старите печки на въглища и дърва с по-екологичи разновидности.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Върпреки че точно битовото отопление е най-голямият замърсител с рисковите фини прахови частитци ФПЧ10 (виж графиката), на процедура средствата по това перо са по-малко от четвърт от всички.
Голямата част ще отиде при градския превоз, където плановете, несъмнено, са и най-скъпи. Макар обновяването му е значима стъпка напред, това не взема решение проблемите на България и със остарелия и замърсяващ автопарк.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Къде ще отидат новите средства

Общините, които ще могат да се възползват, са Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

Любопитното е, че Русе не съумя да се възползва от първия транш на финансирането по ОПОС в битка с мръсния въздух, защото в програмата за понижаване на замърсяването липсваха планувани ограничения за битовото отопление, а това беше един от критериите на Министерство на околната среда и водите. Сега обаче градът ще може да се възполза от финансиране за по-чист превоз в града, в случай че подадат планово предложение и то бъде утвърдено.

Миналата седмица единствено в София към този момент бяха оповестени две поръчки за 135 млн.лв. за закупуване на трамваи и тролеи, като евентуално финансирането за тях ще пристигна точно от тази нова порция средства по ОПОС.

За какво се харчат парите до в този момент
До момента за ограничения против замърсяването на въздуха бяха контрактувани малко над 115 млн.лв. по ОПОС, като помощта от Европейски Съюз е 97.7 млн.лв., а националното съфинансиране е надлежно 17.2 млн.лв. Според информация в регистъра за ръководство на средствата от Европейски Съюз над 2.5 млн.лв. са заделени и за разработка или актуализация на общинските стратегии за качеството на въздуха.

Пловдив, Асеновград, Благоевград и Шумен са измежду общините, които към този момент имат нови проекти за въздуха. Следващата стъпка е ограниченията, заложени в тези документи, да бъдат приложени на процедура.
Досега обаче са контрактувани единствено два плана със истински ограничения за общо 55 млн.лв. - за замяна на отоплителните системи на семейства, които употребяват твърдо гориво в София и в Монтана.

Както сподели информация на в. " Сега " обаче към началото на този месец изплатените средства от общия запас от 115 млн.лв. по ОПОС са били едвам 1.7 млн.лв. или 1.55% от парите по този приоритет. Притеснителното е, че програмния интервал не е надалеч от към своя край - той завършва през 2021 година Средствата по " Околна среда " ще могат да се изплащат и до три години след края на интервала, само че плановете би трябвало да бъдат приключени, надлежно съществува риск те да бъдат " претупани " и да се изпълнят, без да реализират качествени резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР