© Надежда Чипева [Капитал] С наближаване на местните избори в

...
© Надежда Чипева [Капитал] С наближаване на местните избори в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бюджетните заплати скачат с 10%, Джонсън с последна оферта към ЕС за Brexit

© Надежда Чипева [Капитал] С приближаване на локалните избори в края на месеца новинарският поток се върти главно към тях. Той обаче е кондензиран с малко логичен спор, повече празни обещания и пошли подиуми. В дух на популизъм е и импортираният законопроект от трима депутати на ГЕРБ против предварителното условно освобождение на пандизчии, а мотивът е казусът с Джок Полфрийман. В избирателен дух държавното управление отпусна и над 50 млн. лева за поправки на пътища, само че няма елементи за тях.

Притеснителна вест пристигна от компанията за споделено пътешестване Spark, която разгласи, че против нея има целенасочена офанзива и към този момент са повредени 15 автомобила. Така една от дребното смислени услуги в София, която я приближава до естествените европейски градове, е застрашена от изгубване, в случай че офанзивата продължи, а органите и институциите не си свършат работата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Заплатите в бюджетната сфера се подвигат с 10% от 2020 година

Заплатите на работещите в бюджетната сфера ще се усилят с 10% от следващата година, удостовери министърът на финансите Владислав Горанов през днешния ден. Това е втора поредна година, в която се залага растеж на възнагражденията на работещите в публичния бранш, като евентуално за задачата следващата година ще е необходим спомагателен милиард. Общият брой на чиновниците на заплата от бюджета не е обществено разгласен, само че съгласно Национален статистически институт наетите в публичния бранш са 530 хиляди души през 2018 година, като от тях 100 хиляди са централна и общинска администрация , още близо 90 хиляди са учителите и педагогическият личен състав, останалата част са заети в войска, полиция, опазване на здравето, обществена и правосъдна система.

Край на практиката поданство против краткосрочни вложения

Чужденци от трети страни към този момент няма да могат да взимат български паспорт против краткотрайни вложения в страната - остава единствено практиката поданство против трайни вложения , реши кабинетът на съвещанието си през днешния ден. Досега българско поданство можеха да получат чужденци с позволение за непрекъснато престояване, в случай че са вложили над 1 млн. лева или са нараснали съществуваща инвестиция до 2 млн. лева През пролетта обаче стана ясно, че с това постоянно се злоупотребява и вложения се вършат единствено официално до приемане поданство , а в същото време тематичен отчет на Европейска комисия сподели, че България е измежду страните с най-разхлабена система за надзор на тази процедура в Европейски Съюз.

Борис Джонсън с последна оферта към Европейски Съюз за Brexit

Новите оферти на Англия включват избягването на инспекции на или наоколо до ирландската граница , отбрана на съществуващите регулаторни разпореждания за земеделските производители и бизнеса от двете страни на границата, както и Лондон да има надзор върху комерсиалната си политика " през цялото време ". Британският министър председател съобщи, че проектът му включва компромис и се надява и Европейски Съюз да направи също подобен. Джонсън съобщи, че в случай че двете страни не съумеят да реализират бързо съглашение, алтернативата е Brexit без договорка.

Гърция е блокирана от национална стачка, която ще продължи и на следващия ден

Национална стачката на профсъюзите блокира превоза в Гърция през днешния ден и ще продължи и на следващия ден, 3 октомври. Най-голям е хаосът в Атина , където е обиден целият публичен превоз , в това число фериботи, железница, метро и трамвайна мрежа, а към стачката се причислиха и банковите чиновници, само че наранени са и всички по-големи градове, а управляващите предизвестяват и за вероятни вълнения . Протестите са против промени в трудовото законодателство , подготвяни от консервативното държавно управление на Кириакос Мицотакис.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Четвъртата конференция Industry 4.0 ще се организира в Пловдив

Как България да стане по-привлекателна за вложения, може ли страната да се трансформира в център за високотехнологично произвеждане за автомобилния бранш , какви са политиките на страната в тази посока. Това са единствено част от тематиките, които ще се дискутират на 4-ата конференция Industry 4.0, проведена от " Капитал ", община Пловдив и " Тракия тех ". Участници в нея са представители на най-големите непознати и локални вложители в България, министри, кметове, както и мениджъри на задгранични бизнеси , които ще споделят своя опит. В първия панел участници са финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017) и член на съвета на шефовете на " Автомобилен клъстер България ".

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Момичето от митинга - кандидат-кмет

Фотограф: Стефан Стефанов
Десислава Николова, чиято фотография с служител на реда от антиправителствените митинги през 2013 година стана един от най-популярните облици на митинга, е претендент за кмет на Банкя, заяви " Дневник ". Николова, която е ръководител на младежката организация на " Да, България ", е издигната от обединението " Демократична България " и е записана от столичната общинска изборна комисия на 24 септември. Образът на Николова стана известен и в страната, и в чужбина след публикуването във Facebook на фотография по какъв начин тогавашната 15-годишна ученичка, разплакана, е хванала служител на реда на един от огромните митинги против държавното управление на Пламен Орешарски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР