© Надежда Чипева Дивото къмпингуване ще е позволено само в

...
© Надежда Чипева Дивото къмпингуване ще е позволено само в
Коментари Харесай

Дивото къмпингуване ще е само в определени за целта зони

© Надежда Чипева Дивото къмпингуване ще е разрешено единствено в избрани за задачата зони, които ще се дефинират в бъдеще от Министерството на туризма.

Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие бяха признати дефинитивно от Народното събрание. С тях се вкарват и санкции и забрани за разполагането на палатки, чадъри, шезлонги други плажни такъми върху пясъчните дюни - от 500 до 1000 лева Забранява се и прекосяването, паркирането и престоя на коли върху преносими, неподвижни и облесени дюни с изключение на в случаите на позволено строителство.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Пълната възбрана на палатковото къмпингуване провокира най-сериозно разминаване сред депутатите, като от Българска социалистическа партия предложиха палатките да отпаднат от забранителния лист за българското Черноморие. Според Явор Божанков от левицата възбраната за свободното къмпингуване ще отблъсне западните туристи.

В последна сметка беше признато да се обособят зони в зона А и Б, отвън територията на дюни, морските плажове и формалните места за къмпингуване, в които да е позволено краткотрайното разполагане на кемпери, каравани и палатки. Предстои да бъде направена и разпоредба с позволените местата за къмпингуване и размера на санкциите.

От страната на ГЕРБ депутатът Александър Ненков сподели, че колкото повече набира скорост този тип туризъм, толкоз повече проблеми има за естествената среда. Според него след сезона остават доста боклуци, за почистването на които съответната община би трябвало да заплаща, без тези пари да са планувани в бюджета й, а в това време свободно къмпингуващите не заплащат локални налози.

Според него концепцията на смяната е да се дефинират места, в които да има обикновени хигиенични условия, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви наказания ще има, в случай че не си извършва задължението.

" Помолили сме НПО-та да създадат изследване и да дадат оферти, задачата ни е идващите месеци да намерим обикновените условия, на които да отговорят ", акцентира Ненков.

" Стана ясно, че всеки един от нас желае този тип туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, които да разрешат това да се случва по метод, който да опазва природата ", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, откакто законопроектът беше утвърден.

Междувременно започнаха и митинги по измененията в закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР