© Надежда Чипева Да се въведе нова схема в програмата

...
© Надежда Чипева Да се въведе нова схема в програмата
Коментари Харесай

Свиневъдите ще получат пари от еврофондовете заради африканската чума

© Надежда Чипева Да се вкара нова скица в програмата за развиване на селските региони, да се разгласи ексклузивен банкет по други две ограничения и да се изготви нова група ограничения за биосигурност, които стопаните би трябвало да съблюдават поради африканската чума по свинете. Това са двата съществени пакета от спомагателни ограничения, които земеделското министерство възнамерява за битка със болестта, което през това лято навлезе стремително в България и единствено за два месеца съумя да унищожи една пета от индустриалното произвеждане в страната.

В четвъртък Народното събрание одобри законодателни промени, които дават опция на агроведомството да поправя периодите за лов на диви прасета на фона на увеличаващия се брой огнища в това направление, което към този момент основава проблеми и на целия бизнес, обвързван с горите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нова скица на финансиране - в края на годината

През това лято африканската чума съумя да пробие в седем промишлени свинекомплекса, две стопанства за пасищно развъждане на свине от породата Източнобалканска свиня, и усили в пъти разноските за биосигурност, които всички останали производители вършат. Според проекта на земеделското министерство в този момент за възобновяване на бранша и работата в новите условия ще може да се употребява финансиране от програмата за развиване на селските региони. За задачата се възнамерява отварянето на напълно нова скица от програмата - така наречен мярка 5 " Възстановяване на селскостопанския индустриален капацитет, опустошен от естествени бедствия и пагубни събития ", която до момента не беше употребена.

По проект би трябвало да се отворят и два изключителни приема на планове по други две схеми от програмата: за вложения в аграрни стопанства, от която ще могат да се възползват огромните производители, както и стартова помощ за дребни аграрни стопанства, ориентирана към дребните свиневъди. " Мерките ще бъдат ориентирани към вложения, свързани с спомагателна предварителна защита на стопанствата и превъзмогване на следствията от африканската чума и други болести по животните, в това число повишение на биосигурността ", оповестиха от агроминистерството в отговор на въпроси от " Капитал ". От информацията излиза наяве, че сега с Европейска комисия се изготвя лист с възможни вложения, които ще могат да се вършат с еврофинансирането, като такива да вземем за пример могат да бъдат създаване на санитарна инфраструктура в стопанствата, закупуване на съоръжение на стерилизация, построяването на огради и друг вид пространства.

По проект приемът на планове от претендентите би трябвало да стартира в края на тази или началото на 2020 година, оповестиха още от земеделското министерство. Оттам обаче не показаха какъв ще бъде съответният бюджет, обособен за всяка мярка, защото съгласно тях това е " обект на диалози ", които се водят сега сред министерството и Брюксел. Програмата за развиване на селските региони е с бюджет от 2.9 милиарда евро до 2020 година, като досега подписаните контракти по нея са за 1.95 милиарда евро. Изплатените дотации са близо 800 млн. евро, което е под 34% от всички средства, сочат данните на фонд " Земеделие ".

Новите ограничения, които се плануват в програмата, ще добавят съществуващото финансиране за битка с чумата. До момента държавното управление е отделило 28 млн. лева за това, като упованията са огромна част от сумата да бъде покрита от Европейски Съюз. Освен за настоящи разноски, които институциите вършат, като лабораторни проучвания, стерилизация, умъртвяване на животни и други, в парите са заложени и компенсации за притежателите за умъртвените животни. Те следва да се дефинират на база междинната пазарна цена за кг живо тегло за месеца, предхождат възникването на огнището, като за задачата се употребява статистическа информация. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година междинната цена варира сред 1.7 и 4.6 лева за кг живо тегло според от възрастта и тежестта на животното.

Нови условия за биосигурност

Пакетът от еврофинансиране за възобновяване на вредите върху бизнеса и въвеждането на превантивни ограничения в изискванията на върлуваща чума ще върви и с нови условия към стопанствата, отглеждащи свине, които ще бъдат въведени посредством законодателни промени. Условно въпросните условия ще бъдат разграничени в три групи - такива за развъждане на прасета в персонални дворове, за фамилни ферми и за огромни индустриални производители.

През седмицата от думи на земеделския министър Десислава Танева пред интернационална експертна среща за африканската чума в София стана ясно, че се възнамерява въвеждането на възбрана за развъждане на свине до идващия септември. Такъв ангажимент сега поемат всички стопани, които аплайват за отпусканите от страната 300 лева за стерилизация след доброволното заколване на персоналните им животни.

Пълната възбрана за развъждане на нови свине до септември ще важи единствено за персонални дворове. А срокът ще може да се " редуцира " единствено в случаите, когато стопанинът се записва публично и покрие всички нови условия за биосигурност, които следва да бъдат въведени.

При фамилните ферми и индустриалните производители развъждането на нови свине ще зависи от съответния район и въведените ограничавания в него. Така да вземем за пример тези от тях, които са попаднали в ограничаващи зони, ще могат да отглеждат свине след приключването на рестриктивните мерки и при съблюдаване на ограничения, избрани от организацията по храните. При фермите, в които е имало огнища, периодите и методите на ново заселване с животни ще зависят от решенията на организацията по храните " в сходство с европейските условия и съгласно епизоотичната конюнктура в региона и страната ", излиза наяве от отговорите на земеделското министерство.

Болестта унищожи над 1/5 от производството

Заради африканската чума досега са умъртвените над 130 хиляди свине, което е повече от 1/ 5 от всички налични в промишленото произвеждане, които съгласно организацията по храните са 600 хиляди животни. Извън производството на свинско месо обаче чумата стартира да визира и бизнеса, обвързван с горите - поради записаните огнища на разнообразни места бяха наложени забрани за действия като дърводобив, билкарство, гъбарство, туризъм и други

Според последните данни на организацията по храните записаните огнища при домашни свине са 35, а при диви - над 45. На процедура сега единствената област в Северна България, в която не е открит случай на болестта, е Габрово. В южните елементи на страната има повече " чисти " региони, в това число областите Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Перник и Кюстендил. Земеделският министър ще може да трансформира периоди за лов на глигани
В четвъртък Народното събрание одобри на второ четене законодателни ремонти в Закона за лова и запазване на дивеча, свързани с рецесията с африканска чума в страната. С тях се дава опция земеделският министър да може да трансформира със заповед периодите за лов на дивеч в спешни обстановки като част от ограниченията за профилактика и ограничение на болесттите. Това ще става в съгласие с министерството на околната среда. По време на дебатите в Народното събрание от Българска социалистическа партия оповестиха, че ограниченията са закъснели и виновност за разразилата се рецесия с чумата носи земеделското министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР