© Надежда Чипева Част от темата Бизнесът с планинските хотели

...
© Надежда Чипева Част от темата Бизнесът с планинските хотели
Коментари Харесай

Най-големите хотелиери в Боровец

© Надежда Чипева Част от тематиката Бизнесът с планинските хотели
Бизнесът, който прави от снежинките стотинки

Зимният туризъм в България чака растеж, само че остава с къс сезон и е доминиран съвсем напълно от локални играчи

Най-големите хотелиери в Пампорово

Класация на притежателите на 4- и 5-звездни обекти по брой стаи и жилища
Още по тематиката
Гръцкият притежател на Sheraton купува втори хотел в София

Сделката за Park Inn by Radisson е на финала, като представител на купувача към този момент е влезнал в ръководството
5 юни 2017
Хотел " България ": нов притежател с нов проект

Вносителят на Lavazza Мирослав Печев желае да ремонтира постройката до петзвезден обект
7 окт 2016
Кои са огромните хотелиери в София

Пазарът е мощно доминиран от локални играчи
2 сеп 2016
Bt Collection и " Бороспорт "
Хотел " Рила " – 492 пространства

Хотел " Рила " на Боровец е част от групата хотели, ръководени през " Би Ти девелопмент сървисиз " от мениджмънт компанията " Зайтгайст венчърс ". Тя е учредена в Съединени американски щати преди повече от 15 години от Бояна Попова, Милена Ферер и съдружници, които са и измежду вложителите в хотелската група под марката Bt Collection. Тя включва също " Гранд хотел Варна ", " Хотел Интернационал " в Златни пясъци и други
Реконструкцията на хотел " Рила ", подхваната през 2015 година, е най-мащабната в курорта за последните няколко години. Тя беше финансирана от Първа инвестициона банка с заем от 11.1 млн. евро, гарантиран с сдружението - притежател на хотела и негови активи. През 2017 година е подписан още един контракт за заем от 5 млн. евро още веднъж в ПИБ с падеж 2027 година От Bt Collecton чакат инвестицията да се възвърне за 7 години.
Хотелите от групата, както и операторът на ски оборудванията " Бороспорт " са част от активите, добити в ранните години на прехода от тогавашната формация " Мултигруп ". Мажоритарният пакет акции в " Бороспорт " и в сдружението, в което е хотел " Рила " - " Рила Боровец ", се държи от записаното в Лихтенщайн " Пи ЕФ Ейч Си лимитид ", обвързвано с наследниците на Илия Павлов. Те не вземат участие в мениджмънт решенията.

Светлана Атанасова
Хотел " Самоков " – 262 пространства

През 1999 година покупател на известния хотел " Самоков " става работническо-мениджърското сдружение (РМД) " Самоков – Боровец 21 " ЕАД, което купува 80% от хотела. Сега хотелът е в активите на " Самоков – Боровец " АД, като максимален акционер в него е " Самоков – Боровец 21 " АД. Дългогодишен шеф на хотела и измежду най-големите акционери в РМД-то е Светлана Атанасова. Тя е общински консултант в община Самоков, определена от редиците на Реформаторския блок, и ръководител на комисията по европейски планове, икономически действия и туристическа политика.

Винсент Андреев
Хотел " Лион " - 157 пространства

Берлинчанинът Винсент Андреев развива сполучлив бизнес със софтуерни артикули, лизинг на коли и ръководство на парцели в Германия. Наскоро обаче наследява българския бизнес на татко си и го сплотява в " Андреев инвестмънт груп ". В пакета са " Транскапитал ", която има най-големите нови логистични площи в София в композиция с офис здания, един от най-големите дистрибутори на бързооборотни артикули " Фортуна-ком " и логистичен бизнес в Македония. Компанията държи четиризвездната хотелска верига " Лион ", само че през лятото на 2017 година от " Транскапитал " тя е трансферирана към сдружението " Хотели Лион ", на което притежател отново е " Транскапитал ". Четиризвездната верига е от четири хотела: по един в Боровец, Банско, Слънчев бряг и София, като скоро ще бъде прибавен нов четиризвезден в центъра на София.

Петя Славова
" Феста уинтър палас " и " Чамкория " – 120 пространства

Мажоритарният притежател на Инвестбанк Петя Славова ръководи хотелите " Феста уинтър палас " и " Чамкория " на Боровец. Това става през акционерното сдружение " Феста хотели " АД, където " Феста холдинг " с изпълнителен шеф Петя Славова има 47.93% присъединяване. По Черноморието Славова има хотели в Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Кранево и Арапя, като компанията ръководи и още един хотел в София. В предишното Славова направи опит да развива хотелите си под непознат бранд. Iberostar беше брандирал хотели на " Феста хотели " - един от тях в столицата на бул. " България ", а другият - " Феста гледка ", в Несебър. През 2008 година обаче двете страни скапаха контракта между тях.

" Главболгарстрой "
" Флора " и " Боровец гардънс " - 115 пространства

С два апарткомплекса на Боровец е строителната компания " Главболгарстрой " - " Флора " и " Боровец гардънс ". Строителната компания продава жилища, които след това менажира дружно с хотелската част. Те са в активите на сдружението " ГБС – инвест ". Хотелският комплекс " Флора " се състои от две съществени здания, обединени с топла връзка и пет апартаментни здания. " Главболгарстрой холдинг " АД има 8% в сдружението " Рила - Самоков 2004 ", което имаше желанието да осъществя плана " Супер Боровец ". Други активи в туризма " Главболгарстрой " има на Черноморието. През " ГБС турс " има затворения комплекс край Созопол " Свети Тома ". Комплексът работи по подобен метод като тези в ски курорта.

Гръцката GEK Terna
" Еуфория клуб хотел " – 110 пространства

Гръцката строителна компания GEK Terna участва в Боровец с хотела " Еуфория клуб хотел ". Апарткомплексът разполага с жилища и вили - независими двуетажни мезонети, а хотелската част е 4 звезди. Земята е добита от сдружение, обвързвано с Киро Японеца, който пък през 2006 година я придобива от някогашния народен представител на ГЕРБ Емил Димитров. През 2010 година е учредено правото на градеж. Хотелът попада в активите на " Айкон - Боровец ", като в него притежателите са българското сдружение на строителя " Айкон " и компании, регистрирани в Гърция и Кипър. GEK Terna неотдавна построи огромна офис постройка на площад " Македония " в София.

Цеко Минев
Хотел " Айсберг " – 104 пространства

През 2016 огромната част от четиризвездния хотел " Айсберг " в Боровец, тогава благосъстоятелност на " А и Л корпорация " на албанеца Кристач Мици, е добит от ПИБ за 6.7 млн. лева по остарял дълг от 2013 година Същата част от хотела има възобновена ипотека от тази година пред ПИБ. Земята е пък е купена от обвързвана със остарелия притежател компания през правосъден реализатор, а обособени жилища са продадени. ПИБ е главен състезател в българския зимен туризъм в Банско (виж класацията за Банско).

Емил Димитров и Славян Теофилов
Хотел " Иглика палас " – 88 пространства

Хотел " Иглика палас " е обвързван с депутата от Етрополе от първото ръководство на ГЕРБ Емил Димитров. Извън търговията с цигари той се прочу основно с оферти по законопроекти, които бяха разпознати като лобистки. Хотелът в ски курорта е в активите на " Бороинвест ". " Елеонора транс " е със 75.25% от акциите, като компанията е благосъстоятелност на Славян Теофилов (също в търговията с цигари) и " Етропол ", което е на сина на Димитров – Симеон Емилов Димитров. " Елеонора транс " има и хотели в Слънчев бряг. Дружеството, учредено през 1991 година за вложения в туристическата промишленост, купува двузвездния " Иглика палас ", който е реновиран и категоризиран като 4-звезден хотел. През 2008 година е открит новопостроеният апартаментен комплекс " Иглика 2 ".

Николай Вълканов
" Боровец хилс " – 65 пространства

Петзвездният " Боровец хилс " е в активите на " Бългериън еко проджектс ", представлявано от Николай Вълканов, притежател на " Минстрой холдинг ". Към хотела има три корпуса жилищни тела - " Семирамида гардън ", като сходен комплекс компанията има и в Слънчев бряг.
Вълканов е някогашен вицепрезидент на " Мултигруп " и доближен на Ахмед Доган. Холдингът на Вълканов се занимава с необятен набор от действия, които включват рандеман, строителство, ремонтни действия, планове във възобновими енергийни източници. Групата и свързани с нея компании държат концесиите за множеството оловно-цинкови залежи в страната. Друга активност е създаване на хотелски комплекси.

Георги Крумов
Хотел " Ястребец уелнес и СПА " – 56 пространства

С хотел на Боровец участва и някогашният ръководещ съучастник в капиталовия фонд Equest Георги Крумов. Хотелът на Крумов на Боровец е " Ястребец уелнес и СПА ", който е в активите на " Хастингс ". Компанията е благосъстоятелност на " Милтех ", която пък е на Крумов. Днес той има сдружение за бързи заеми, " Електрон напредък " и други имотни вложения. Equest преди години придобиваше крупни активи в България, главно в недвижимите парцели, търговията и услугите, като фондът трябваше да стане вложител в плана " Супер Боровец ". Впоследствие напусна локалния пазар. Други огромни хотелиери:
Силвия Панагонова, брачната половинка на починалия Милчо Бонев - Бай Миле, един от създателите на СИК, има два хотела и две вилни селища на Боровец. Това са хотелите " Мура " и " Бреза " и вилни селища " Ягода " и " Малина " с общо 67 бунгала.
Мария Димова е десеткратна носителка на купа " България " по сноуборд от 1995 до 2004 година, има три европейски трофеи, 20-о място на зимната олимпиада в Нагано, Япония, през 1998 година В курорта Боровец тя участва с построяването на народен център по сноуборд – хотел " Ледени ангели ", през 2005 година
С хотела " Радинас уей " на Боровец участва и Заки Маджид. Той е в активите на " Емсен дизайнс ", където Маджид е в борда на шефовете. Към хотелиерския му бизнес има още два обекта на морето. Той е представител за България на веригата KFC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР