© Мария Съботинова Още по темата Трети опит за търг

...
© Мария Съботинова Още по темата Трети опит за търг
Коментари Харесай

Екоминистърът одобри трасето на "Струма" с два отделни пътя

© Мария Съботинова Още по тематиката
Трети опит за търг най-дългия и безценен тунел - " Железница "

Поръчката на пътната организация още веднъж е с планирана стойност от 250 млн. лева, а предложения се одобряват до 27 ноември
19 окт 2017
Екологичният съвет утвърди вид на " Струма " с два обособени пътя
13 окт 2017
Втори провал на търга за строителство на най-дългия и безценен тунел

Поръчката за " Железница " на автомагистрала " Струма " е спряна поради дребни, само че противозаконни корекции в критериите към претендентите
2 окт 2017 Екоминистърът Нено Димов е одобрил вид на " Струма " с два обособени пътя - в посока Гърция през Кресненското дефиле по съществуващия в този момент път Е-79, а в противоположна посока - по нов път, източно от него, по билото на планината, излиза наяве от известие на уеб страницата на ведомството. В края на предходната седмица (19 октомври 2017 г.) Димов е подкрепил с подписа си утвърждения и от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) маршрут на автомагистралата. Съвещателният орган към екоминистерството избираше измежду общо пет разновидността на трасе за най-сложният сектор от " Струма " - от Крупник до Кресна, като преди десетина дни се спря на този, който получава поддръжката и на държавното управление, и на локалните общности, само че пък е най-критикуваният от екоорганизации.

Напрежение
Заради огромния публичен интерес при взимането на решението членовете на ВВЕС са провели " задълбочена експертна полемика ", настояват от министерството. Те са се съобразили със " забележителния брой постъпили в хода на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда разнообразни по темперамент мнения, позиции, отзиви и възражения ". Взели са поради и резултати от извършени публични разисквания и заключенията на самостоятелни специалисти от осъществените Оценка на въздействието върху околната среда и оценката за съгласуемост за опазването на предпазените зони от мрежата " Натура 2000 ".
Срещу запазването даже единствено на еднопосочно придвижване през дефилето се оповестиха редица неправителствени организации, които към този момент са сезирали по случая Европейската комисия. Те оферират целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане местен, защото интензивният трафик вреди на богатото биоразнообразие в региона. От коалиция " За да остане природа в България " дефинират като злополука желания от Министерство на околната среда и водите план. Прокопаването на тунел, който е утвърден от Европейската комисия през 2007 година, също е по-добър вид, считат от Неправителствени организации бранша. Той обаче е и доста по-скъп.

Няма време
Само преди броени дни пътната организация възобнови за трети път търга за различен проблематичен сектор на " Струма " - за избора на строител на най-дългия тунел в България - " Железница ", в региона на Симитли, с планирана цена от 250 млн. лева без Данък добавена стойност. Дългото 2 километра оборудване, както и цялата автомагистрала би трябвало да бъдат приключени най-късно до 2023 година, защото в противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея. Заплахата България да изпусне периодите за строителство е действителна, изключително като се вземе поради какъв брой постепенно вървят тръжните процедури - поради неточности и обжалване. Затова и държавното управление пробва да пришпорва ограничения на ръба на закона - такава бе да вземем за пример законодателната смяна, с която неотдавна бе отстранена опцията за обжалване на втора инстанция на екооценките на обекти от национално значение. Именно подобен е и автомагистрала " Струма ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР