© Красимир Юскеселиев Заявеното от българското правителство намерение да реализира

...
© Красимир Юскеселиев Заявеното от българското правителство намерение да реализира
Коментари Харесай

Задава се държавна помощ за АЕЦ "Белене"

© Красимир Юскеселиев Заявеното от българското държавно управление желание да осъществя АЕЦ " Белене " на чисто пазарен принцип и без никакви държавни гаранции, може да претърпи промени. Затова загатна заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия Таско Ерменков. По време на годишния конгрес за нуклеарна енергетика, проведен от " Булатом ", той изрази терзание от тясната рамка на плана и в частност неналичието на държавна гаранция и дълготраен контракт. Ерменков даже даде обещание поддръжка от групата на Българска социалистическа партия при положение, че държавното управление изиска да направи смяна в изискванията.

Засега официални дейности в тази посока няма, като съгласно оповестената от НЕК процедура до 21 август ще се одобряват заявление за интерес към плана АЕЦ " Белене ". Още от начало обаче е ясно, че предварителни условия са невъзможни за приемане от който и да е частен състезател, без значение от мотивацията му, и наподобяват по-скоро на заслон за започване на договаряния с евентуалните претенденти. А последните към този момент оповестиха, че ще вземат участие единствено при обезпечена възвръщаемост на плана.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Невъзможните условия

В поканата към вложителите за АЕЦ " Белене " е записано, че планът би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Още при публикуването ѝ Иван Хиновски, който е ръководител на Българския енергиен и минен конгрес, съобщи пред " Капитал ", че без държавни гаранции АЕЦ " Белене " няма по какъв начин да се случи. " Затова считам, че изискванията неизбежно ще бъдат изменени, в случай че държавното управление в действителност желае да осъществя плана ", сподели той. До огромна степен в този момент думите му се повтарят и от Таско Ерменков. Председателят на " Булатом " Богомил Манчев пък изрази вяра страната да преразгледа опцията си за присъединяване в плана и да стане мажоритарен притежател, което също значи смяна на рамката - в този момент е планувано страната да взе участие единствено с вложените до момента 3 милиарда лева в плана и да не харчи спомагателни средства.

Резервите на претендентите

Още през март шефът на " Росатом " Алексей Лихачев съобщи пред съветски медии, че компанията ще взе участие в състезанието за създаване на втората атомна централа в България единствено в случай че изискванията подсигуряват рентабилността на плана. " Ние имаме вяра, че сполучливото осъществяване на този план без присъединяване на " Росатом " е невероятно. Но София би трябвало да сложи такива параметри, които да подсигуряват изгодата на Русия от този план ", споделя Лихачев, представен от politexpert.net.

Сходна е и позицията на китайците, които оповестиха, че ще беседват с държавното управление за приемане на избрани гаранции по нуклеарния план. " Всички модели за реализирането на плана имат потребност от някакви гаранции от държавното управление, с цел да се привлекат вложители ", разяснява предишното лято по време на интернационалната конференция на " Булатом " Сие Дзядзие, президент на компанията за задгранични планове на CNNC.

За възможни снабдители на част от оборудването пък се сочат френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик ". При тях обаче не става дума за вложение на лични средства в плана, а за продажба на избрани детайли - " Фраматом " предлага автоматиката за ръководство на енергоблоковете, а " Дженерал електрик " - турбини и така наречен машинно съоръжение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР