© Kevin Coombs Още по темата Ryanair намалява ръчния багаж

...
© Kevin Coombs Още по темата Ryanair намалява ръчния багаж
Коментари Харесай

Защо Ryanair отменя полети

© Kevin Coombs Още по тематиката
Ryanair понижава ръчния багаж

Авиокомпанията намалява цената за пътешестване с по-големи куфари
7 сеп 2017
Lufthansa желае да купи самолетите за дълги полети на Air Berlin

Голям интерес към активите на банкрутиралата немска авиолиния
30 авг 2017
Новите ограничения за сигурност удължават чакането по летищата в Европа

Проверките на някои аерогари може да лишават до 4-5 часа
3 авг 2017

Малко са фирмите, които могат да провокират безпорядък в цяла Европа с едно решение. Ирландската нискобюджетна авиолиния Ryanair несъмнено съумя, откакто разгласи, че анулира стотици полети през идващите два месеца, поради неточност в графиците за отпуска на своите водачи. Заради тази неточност тя ще анулира към 2% от общия си брой полети.

Ryanair излезе с изказване в края на предходната седмица, че ще бъдат анулирани сред 40 и 50 полета дневно до края на октомври. " Объркахме проектите за отпуските на водачите ни и в този момент би трябвало да работим интензивно, с цел да изправим тази неточност ", разяснява Кени Джейкъбс, маркетингов шеф на компанията, в изказване.

Ирландската асоциация на водачите (IALTA) пусна на уеб страницата си пояснение от къде е пристигнал казусът.

Предимството на Ирландия

От IALTA изясняват, че всички компании работят по европейските регулации за време във въздуха, който управлява какъв брой време може един водач да прекара в кокпита. В случая става дума за ограничаване от 100 часа за 28 дни или общо 900 работни часа през календарната година. Кои полети отпадат и какви права имат пасажерите?

Между 40 и 50 полета дневно се анулират в идващите шест седмици, оповестиха от самолетната компания. Сред тях има няколко полета от Лондон до София и назад. Първите и най-близки, които отпадат са на 22 септември. Следват 28, 30 септември, 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 и 28 октомври. Пълният лист с анулирани полети е на формалния уебсайт на Ryanair.

Повечето анулирани полети са в най-натоварените точки като Лондон и Барселона, където компанията споделя, че най-лесно може да трансферира пасажери на други полети.

Ако анулират полети след повече от 14 дни, фирмите не дължат обезщетение. В останалите случаи обаче, се ползват разпоредбите на Европейски Съюз. Според тях, пасажерът има право на обезщетение от 250 евро за къс полет, 440 за междинен и 600 за дълъг. Освен това, самолетната компания би трябвало или да изплати напълно парите за билета назад до 7 дни, или да трансферира пасажера на най-близкия вероятен полет. Ryanair изрично отхвърли да резервира места в конкуретни авиолинии, макар условията на европейските регулации.През зимата и лятото натовареността на полетите е друга и по този начин се получава скупчване на часове през лятото, което се отразява зле на положението на водачите. Всички европейски авиационни асоциации обичайно считат, че календарната година стартира от 1 януари, само че има едно изключение: Ирландия, от където е и Ryanair. От 2003 година насам Ryanair работи по скица, при която годината стартира от 1 април – формалната утвърдена дата от Ирландската авиационна асоциация (IAA).

Други европейски асоциации към момента употребяват 1 януари за началната точка на календарната година, което дава преимущество на Ryanair и другите ирландски авиолинии. Те нулират часовника си на 1 април, тъкмо преди най-натоварения сезон. При всички останали европейски авиолинии, водачите към този момент имат три месеца време във въздуха. В резултат, съперниците на Ryanair имат по-малко часове, които да употребяват по време на интензивния летен сезон.

Ryanair употребява и друга малка врата, която разрешава на компанията да даде на част от екипажа си месец неплатен отпуск. Така компанията понижава броя на чиновниците и разноските по време на по-слабите месеци, само че и подвига риска от струпване на отмалялост в водачите си, правейки годината им 11 месеца. Фирмата има наклонност да кара водачите си да работят допустимо най-натоварено през лятото, когато доста от тях изразходват целия си 900-часов предел.

Тези ограничавания постоянно са били в деяние, само че са били интерпретирани по друг метод, преди да настъпи смяна в регулацията през 2014 година, която изисква всички календарни години в европейската авиация да стартират от 1 януари. Ryanair твърди, че в този момент просто минава от една скица в друга.

Проблемът с водачите

Проблем се появява и когато някой от водачите от ирландските авиолинии смени работата си и стартира да работи по разпоредбите на останалата част от Европа, защото тогава не е ясно каква е началната дата на календарната година и каква част от 900-те часа във въздуха водачът е изразходвал. За образец, един водач от Ryanair, който по-късно става част от easyJet, може да е завършил със своите 900 часа през март, когато е края на годината в Ирландия, само че за Европа това е при започване на новата календарна година. Тези дупки към момента не са затворени от регулаторните органи, макар че въпросът бе издигнат пред ирландските и европейски институции на няколко пъти и има явни последствия върху здравето на водачите, както и повдига въпроси по отношение на сигурността на полетите.

В случая с Ryanair, това води до сериозен растеж на напускащите водачи през годината, твърди IALTA. В момента Ryanair има 4058 водача, до момента в който през 2011 година те са били 2344. Според организацията обаче, броят на напускащите всяка година е пораснал от 36-ма през 2011 година до 718 през 2017 година. Това поражда и проблеми за самата Ryanair, която би трябвало да тренира от ден на ден нови водачи, с които да зарежда и все по-големия брой свои полети. Компанията има проекти да усили пасажерите си двойно до 2024 година

Всички тези проблеми естествено се отразяват и на точността. При Ryanair тя е спаднала до под 80% през първите две седмици на септември, което се дължи и на други фактори. Сред тях са климатични фактори, стачки в някои страни, закъснение при инспекции. " След като редуцираме с по-малко от 2% общия си брой полети, още веднъж ще възстановим % си на точни полети до междинното равнище от 90% ", споделят от компанията в изказване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР